"Pametni" telefoni ometaju koncentraciju

Iako "pametni" telefoni koji se neprekidno usavršavaju donose određene olakšice i čine neke stvari efikasnijim, sve je više dokaza koji ukazuju da nam oni neprekidno odvraćaju pažnju i tako škode sposobnosti koncentracije.

Kako su utvrdili istraživači na nemačkom Univerzitetu Stelenboš, ljudi u proseku provedu više od tri sata dnevno koristeći svoje “pametne” telefone. Istraživanja širom sveta pokazuju da studenti neprekidno koriste svoje telefone dok su na predavanjima. A nakupilo se solidnih dokaza da je korišćenje “pametnih” telefona tokom predavanja povezano sa slabijim učinkom na studijama.  
Naime, istraživači su proučavali današnje studente – dakle, pojedince rođene posle 1980. godine. Oni su odrasli okružani digitalnim medijima i brzo su se adaptirali na takvo okruženje do te mere da, po rečima istraživača, “oni neprekidno koriste više medija istovremeno, to jest, brzo se prebacuju sa jednog medija na drugi da bi ostali uvek konektovani i uvek stimulisani”. A mnogi predavači ohrabruju korišćenje najsavremenijih medija u samoj nastavi.

Međutim, kako studenti koriste svoje “pametne” telefone? “Tu je kvaka”, saopštavaju istraživači, “jer ako mislite da oni prate slajdove sa predavanja ili se angažuju u diskusiji o zadatoj temi, to se gotovo nikad ne dešava. Kad studenti koriste telefone tokom predavanjam, oni to čine da bi komunicirali sa prijateljima, angažovali se na društvenim mrežama, gledali jutjub video prezentacije ili naprosto pretraživali internet da pronađu nešto što ih interesuje”.
Prvo, veoma je teško pratiti predavanje kad se pažnja prebacuje na telefon svakih pet minuta, objašnjavaju istraživači. Drugo, sakupljeno je dosta jakih dokaza koji pokazuju da je korišćenje “pametnih telefona” tokom predavanja povezano sa slabijim rezultatima na studijama. Drugo, korišćenje “pametnih telefona” loše utiče na sposobnost studenata da se koncentrišu na bilo koju stvar duže vreme. Oni se potpuno naviknu da se prebacuju na neku drugu temu ili neko drugo interesovanje u sve kraćim intervalima. Čim predavanje postane malo dosadno ili teško za praćenje, oni prebacuju pažnju na telefon.

 

Originalno istraživanje možete naći na sledećem linku: www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0747563217304983


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 117

Svi članci u rubrici