Povrće i Alchajmer

Luteolin, hranljiva materija koja se nalazi u nekim vrstama povrća i začinskih biljaka, može da smanji upalne procese u mozgu odgovorne za gubljenje pamćenja i kognitivnu disfunkciju (za koje se pretpostavlja da čine osnovu Alchajmerove bolesti).


Ovo je pokazalo istraživanje sprovedeno na Univezitetu Ilinois, objavljeno u časopisu Journal of Nutrition. Zna se od ranije da imune ćelije mozga i kičmene moždine, poznate kao mikroglijalne ćelije, u slučaju infekcije proizvode citokine, signalne molekule, koji pokreću upalu kako bi se rešio problem. U procesu starenja, mikroglijalne ćelije počinju da propadaju usled čega dolazi do preterane proizvodnje citokina i posledičnih upalnih oštećenja mozga.
U eksperimentu na miševima, pokazalo se da grupa starijih miševa kojima je davan luteolin, bolje obavlja testove memorije i učenja nego kontrolna grupa, kojoj nije dodavan luteolin, što ukazuje na bolje funkcionisanje njihovog mozga.
Luteolina ima u šargarepama, paprikama, celeru, nani, ruzmarinu, kamilici i maslinovom ulju. Kako je istraživanje pokazalo, ova supstanca ima antiinflamatorni efekat koji sprečava da mikroglijalne ćelije koje preterano proizvode citokine načine značajnu štetu moždanim ćelijama.
 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 100

Svi članci u rubrici