Punomasno mleko zdravije

U istraživanju koje je nastojalo da poveže konzumaciju mlečnih proizvoda i moždanog udara, rezultat je iznenadio: pokazalo se da su punomasno mleko i mlečni proizvodi bolji od niskomasnih.

Istraživači sa Univerziteta Arhus u Danskoj proučili su 57.000 Danaca, starosti od 50 do 64 godine, koji su imali podjednak dnevni unos mlečnih proizvoda. Razlika među ispitanicima je bile u tome što su neki konzumirali mlečne proizvode od punomasnog mleka, a drugi od obranog/niskomasnog mleka. Jedna grupa je konzumirala poluobrano niskomasno mleko, kao i kiselo mleko sa malim procentom masti, a druga punomasno mleko i punomasno kiselom mleko. Istraživači su pratili ispitanike tokom niza godina da bi odredili vezu između navika u ishrani i pojave moždane tromboze.
"Rezultati nisu bili onakvi kakve smo očekivali", napisali su istraživači. "Uglavnom smo očekivali da je poluobrano mleko bolji izbor od punomasnog jogurta u pogledu tog rizika." Ali, činjenice su pokazale drugačije. Manji broj slučajeva moždane tromboze bio je u grupi koja je konzumirala punomasne mlečne proizvode. Osim toga, pokazalo se da su fermentisani proizvodi, kao što je kiselo mleko, povezani sa 15% manjim rizikom od tromboze u odnosu na nefermentisanog mleka, bilo da je posno ili masno.
"Drugim rečima, treba da gledamo značaj konzumacije celovitog proizvoda - ne sadržaj kalcijuma, soli, masti i tako dalje - jer to je ono što pravi razliku", napisali su istraživači u zaključku. Istraživanje je objavljeno u časopisu European Journal of Epidemiology.

Izvori:
http://newsroom.au.dk/en/#news-10974
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5867544/


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 132

Svi članci u rubrici