Saosećanje i bol

Jedno novo proučavanje pokazalo je da mozak lekara reaguje na iskustva pacijenata na isti način kao što bi reagovao na sopstvena iskustva.

"Istraživanje je pokazalo da se iste one oblasti mozga koje se aktiviraju kada pacijenti dobiju placebo terapiju aktiviraju i u mozgu lekara kada oni primene ono što smatraju efikasnii tretmanom", izjavila je vođa istraživanja Karin Jensen. Dakle, kada bi lekari videli da pacijent ima bolove, u njihovom mozgu bi se aktivirale oblasti zadužene za bol. Slično tome, kada su lekari bili uvereni da njihova terapija olakšava bol pacijenta, u njihovim mozgovima bi se aktivirala ona oblast koja je zadužena za placebo reakcije.
Placebo reakcija se inače javlja kada pacijenti veruju da su dobili pravi lek (mada to može da bude obična voda ili šećer) Ali, pokazalo se da placebo efekat igra značajnu ulogu u ublažavanju simptoma kod raznih poremećaja. Placebo efekat se javlja čak i kada se daju pravi lekovi, ukoliko pacijenti veruju u njihovo dejstvo, i pojačava njihov stvarni učinak.
Ovaj eksperiment pokazuje da saosećanje lekara ima ulogu u olakšavanju pacijentovih simptoma. Jedan od autora ovog proučavanja (koje su izveli Opšta bolnica Massachusetts Beth Israel Deaconess Medical Center/ sa Medicinskog fakulteta Harvard, objavljeno u časopisu Molecular Psychiatry), izjavio je: "Sada znamo da odnos lekara i pacijenta daje utehu pacijentu, pa čak može i da ublaži mnoge simptome".
 
Interesantno je da je više od 150 godina pre ovoga, poznati ruski doktor Behterev izjavio:

"Dobar lekar je onaj od čijeg je samog prisustva pacijentu već bolje".
 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 177

Svi članci u rubrici