Sir štiti od štetnih efekata soli?

Konzumacija natrijuma (soli) u siru nema štetan efekat na povišenje krvnog pritiska kakav ima so u drugim namirnicama, pokazala su merenja obavljena na Pen Stejt univerzitetu.

U stvari, konzumacija sira umesto drugih namirnica bogatih natrijumom čak može da zaštiti organizam od nekih od efekata natrijuma, kao što je povišen krvni pritisak, utvrdili su istraživači.
U istraživanju, učesnici su dobijali za jelo sir, slane perece ili tofu, u pet raznih prilika, tokom tri odvojena dana. Potom je upoređen efekat svake od tih namirnica na kardiovaskularni sistem korišćenjem laser-doplera, koji emituje slabu lasersku svetlost na kožu. Lasersko svetlo reflektuje crvena krvna zrnca koja teku kroz krvne sudove tik ispod kože, što je omogućilo istraživačima da utvrde koliko su se krvni sudovi proširili usled zagrevanja, a koliko tog proširenja je rezultat proizvodnje gasa azot-oksida, koji se prirodno proizvodi u telu da bi prenosio poruke između ćelija.
Cilj je bio da se uporedi efekat kratkoročne konzumacije natrijuma iz sira u poređenju sa natrijumom iz drugih namirnica.
“Kada su ispitanici jeli dosta natrijuma iz sira, njihovi krvni sudovi su bolje funkcionisali – imali su bolji protok krvi – u poređenju sa tim kada bi pojeli istu količinu natrijuma iz drugih namirnica – u ovom slučaju slanih pereca i tofua” – izjavila je Ana Stanevic, jedna od autora ovog istraživanja. “Više crvenih krvnih zrnaca znači bolji protok krvi i šire krvne sudove. Primetili smo da kod ispitanika dolazi do većeg proširenja krvnih sudova izazvanih azot-oksidom nakon što su jeli sir nego kad su jeli slane perece ili tofu.”  
Istraživači su već znali da, statistički gledano, osobe koje konzumiraju više mlečnih proizvoda po pravilu imaju niži pritisak. Egzaktna potvrda ovog istraživanja je nešto novo, što može uticati na preporuke u ishrani. U novije vreme se preporučuje da se smanji so, ali je ovo istraživnje pokazalo da konzumacija natrijuma u sastavu mlečnih proizvoda, kao što je sir, u stvari može da zaštiti kardiovaskularni sistem. Činjenice ovog proučavanja ukazuju da natrijum koji se konzumira iz sira nema tako negativne efekte na krvotok kakav ima natrijum iz drugih prehrambenih izvora. Moguće objašnjenje, po istraživačima, je da proteini i nutrijenti iz sira možda štite krvne sudove od kratkoročnih negativnih efekata natrijuma. Međutim, još se ne zna da li je ta zaštita dugoročna.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 97

Svi članci u rubrici