Smanjenje kalorija podmlađuje organizam

Naučnici su proučavali na miševima kako starenje utiče na biološki časovnik organizma i tom prilikom otkrili da ishrana sa smanjenim brojem kalorija pomaže da se bolje reguliše energija, a organizam ostane mlađi.

Već su neka ranija istraživanja ukazala da ishrana sa smanjenim brojem kalorija može da doprinese dugovečnosti, ali novo istraživanje Centra za epigenetiku i metabolilzam Univerziteta Kalifornija bilo je prvo koje je pokazalo kako smanjenja unosa kalorija utiče na cirkardijarne ritmove (biološki časovnik) organizma, koji sa svoje strane usporavaju proces starenja ćelija.
Naime, istraživači su utvrdili da se sa starenjem biološki časovnik našeg organizma menja, a procesi koje taj časovnik kontroliše i koji su direktno povezani sa procesima starenja utiču na efikasnost metabolizma energije u ćelijama.
Istraživački tim je testirao istu grupu miševa u uzrastu od 6 meseci i 18 meseci, uzimajući uzorke tkiva iz jetre; jetra je organ koji deluje kao posrednik između hrrane i distribucije energgije u organizmu. U ćelijama se energija metabolizuje pod preciznom kontrolom biološkog časovnika.
Istraživači su utvrdili da je kod starijih miševa 24-časovni ciklus metabolizma kontrolisanog biološkim časovnikom ostao isti, ali da je došlo do primetnih promena u metabolizmu energije; prosto rečeno, starije ćelije su manje efikasno proizvodile energiju.
Međutim, u drugoj grupi miševa iste starosti, koji su bili hranjeni sa 30% manje kalorija tokom 6 meseci, proizvodnja energije u ćelijama je ostala potpuno nepromenjena. "Dakle, smanjenje unosa kalorija podmlađuje biološki časovnik na izuzetno efikasan način", prokomentarisao je vođa ovog istraživanja, dr Paolo Sasoni-Krosi.
Nezavisno od ovoga,  do potpuno istog zakljlučka došao je i istraživački tim iz Barselone, sa Instituta za biomedicinska istraživnja, koji je ispitivao kako biološki časovnik organizma deluje na matične ćelije kože mlađih i starijih miševa. I oni su utvrdili da je ishrana sa manje kalorija kod starijih miševa sačuvala većinu funkcija koje su imale ćelije mlađih miševa. "Ishrana sa smanjenjem kalorija izuzetno doprinosi sprečavanju posledica fiziološkog starenja", prokomentarisao je vođa ovog istraživanja, prof Salvador Aznar Beniat. "Izgleda da kad jedemo manje to sprečava starenje tkiva, pa time sprečava matične ćelije da (nepovoljno) promene svoje cirkardijarne aktivnosti".
Ako se ovo pokaže tačnim i za ljude (a u mnogim slučajevima su rezultati dobijeni eksperimentima na miševima primenljivi i na ljude), to može imati dalekosežne posledice u smislu korigovanja preporuka u ishrani, u smislu toga koliko nam je kalorija zaista neophodno tokom dana za normalan i zdrav život.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Cell.

Stručne reference:
https://news.uci.edu/2017/08/10/link-between-biological-clock-and-aging-revealed/
http://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(17)30871-1


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 96

Svi članci u rubrici