Vitamin D u prevenciji dijabetesa

 

Visoke doze suplemenata vitamina D mogu da pomognu da se poveća osetljivost ćelija na insulin. To smanjuje rizik od dijabetesa, utvrdili su istraživači Mejsi univerziteta, a istraživanje je objavljeno u uglednom časopisu Bitanski žurnal za kliničku ishranu.


Rezistentnost na insulin (ili neosetljivost na insulin) nastaje kada telesna tkiva počnu da slabije reaguju na prisustvo insulina, pa zato uzimaju manje šećera iz krvi, što dovodi do njegovog povećanog nivoa.
Pokazalo se da grupa ispitanica koja je uzimala 4000 IJ vitamina D dnevno, na kraju ispitivanja znatno poboljšala prijemčivost ćelija na insulin, što se odrazilo na nivo šećera u krvi.
Vitamin D najbolje dobijamo kada se izložimo sunčevim zracima, čitavo telo, oko pola sata dnevno. Zimi se on uglavnom mora nadoknađivati suplementima (pilulama).

 

Gorka tikvica protiv kancera
Gorka tikvica, ili momordika (Momordica charantia), ima antikancerogeno dejstvo, pokazala su istraživanja Univerziteta Sent Luis. Konzumacija ove biljke pokreće niz procesa u organizmu koji ne samo da zaustavljaju razmnožavanje ćelije kancera dojke, nego I ubijaju kancerozne ćelije.
U tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini se momordika vekovima koristila kao prirodni lek za dijabetes i njeno svojstvo da snižava šećer i holesterol poznato je nauci.
Otkriće da gorka tikvica ima i antikancerogeni efekat predstavlja naučnu novost.
Gorka tikvica se tradicionalno gaji u Aziji, Africi i Južnoj Americi, a odnedavno je neki poljoprivrednici gaje i kod nas. Ona je izvrsna kao namirnica, pošto je bogata karotinoidima, flavonoidima i vitaminom C.


 

Prevencija iz soje
U soji su otkrivene nove materije, tzv. sfingandieni, za koje se pokazalo da deluju preventivno protiv raka. Dosad se uglavnom smatralo da se preventivno dejstvo soje sastoji u tome da koristimo proizvode od soje umesto mesa, čija česta upotreba povećava rizik od raka debelog creva. Ali, sada se pokazalo da prirodne masnoće koje sadrži soja same po sebi deluju preventivno protiv raka debelog creva. Sfingandieni su prirodni molekuli lipida (masti) koji predstavljaju sastojak soje, i pokazalo se da oni uništavaju mutirane ćelije. Ovo istraživanje sprovedeno je u Centru za rak, Istraživački nistitut dečije bolnice u Oklendu. Prema rečima istraživača, ovo je značajno otkriće iz dva razloga. Prvo, zato pokazuje da konzumiranjem soje možemo da unesemo materije koje deluju preventivno protiv razvoja raka debelog creva, a drugo, ovo daje mogućnost da se one izoluju i da se od njih napravi lek za lečenje već razvijenog oblika bolesti.

 

Kvasac protiv raka
Pekarski kvasac “pomaže” ćelijama raka da se same unište, nedvosmisleno je pokazalo istraživanje Medicinskog fakulteta Univerziteta Čarls Dru. Istraživanje je  izloženo na nedavnoj medicinskoj konferenciji “Mehanizmi ćelijske smrti” u San Dijegu. Iako zagovornici zdrave ishrane smatraju pekarski kvasac u pecivu lošom namirnicom, ovaj kvasac nepobitno ubija ćelije raka. Istraživač dr Mahmud Goneum već dvadeset godina brani teoriju da izlaganje malignih ćelija raka nepatogenom pekarskom kvascu ubija ove ćelije. Nakon što ćelije raka pojedu gljivice kvasca, procesom fagocitoze, one slabe do granice samouništenja. “Kad ćelije raka pojedu kvasac, umiru”, kategoričan je dr Goneum, što je i dokazao eksperimentom na miševima sa metastazama na plućima. Pokazalo se da se nakon primene kvasca malignitet znatno iščistio iz pluća miševa.
Sledeći korak, kaže ovaj istraživač, jeste da se klinički ispita bezbednost, efikasnost i doziranje prilikom ovog tretmana….

Otkrića dr Goneuma potvrdila su slična proučavanja Američkog ministarstva za zdravlje i nauku, kao i Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH)
 

Magnezijum za pamćenje
Proučavanja kineskih naučnika pokazala su da povećan unos magnezijuma predstavlja efikasan prirodan način da se poboljša pamćenje.

Povećan unos magnezijuma poboljšava i funkcionisanje mozga uopšte. Ovo istraživanje sproveo je Sinhua univerzitet iz Pekinga. „Magnezijum je od suštinske važnosti za funkcionisanje telesnih tkiva, naravno i mozga“, rekli su istraživači, čije je istraživanje ne samo potvrdilo da dodatak suplemenata magnezijuma u ishrani poboljšava funkcionisanje nervnih ćelija, nego je ukazalo i da suviše nizak nivo magnezijuma u organizmu dovodi do propadanja pamćenja kod starijih osoba.
Što se magnezijuma tiče, još ranije je utvrđeno da manjak magnezijuma pogoduje razvoju tzv. metaboličkog sindroma, koji prati niz veoma rasprostranjenih poremećaja, kao što su gojaznost, povišen holesterol, povišen pritisak i dr.
Dakle, malo više magnezijuma u ishrani dobro će doći svima... Ako niste raspoloženi da uzimate magnezijum u pilulama, dobri prirodni izvori magnezijuma su badem, spanać, integralne žitarice, avokado, banane, suvo grožđe.
 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 97

Svi članci u rubrici