Srbija na Biofahu

Srbija ima ogromnu šansu da se pozicionira kao proizvodjač kvalitetnih i sve traženijih organskih proizvoda.

 

Korak ka tome je i učešće na najvećem evropskom sajmu organskih proizvoda, Biofahu u Nirnbergu. Sa preko 44.000  posetilaca iz  136 zemalja  Nirnberg je i ove godine od 11-14. februara bio centar sveta bar što se tiče industrije organskih proizvoda koju je predstavilo  2348 izlagača iz celog sveta. Sa ovogodišnjim povećanjem оd 5%  broja posetilaca, Biofah vodeći svetski sajam organske  hrane, uz Vivanes (VIVANESS), Međunarodni sajam prirodne kozmetike je 26 godina  vodeći međunarodni sajam organskih proizvoda, prehrambenih, tekstilnih  i kozmetike, ali i najnovijih tehnologija proizvodnje.

U  organizaciji  Nacionalnog udruzenja “Serbia organika” i ove godine Srbija je učestvovala na Biofahu.  Zajednički srpskih proizvođača je i ove godine organizovalo Nacionalno udruženje za razvoj organske proizodnje Serbia organika, a na zajedničkom izložbenom prostoru su svoje proizvode predstavile kompanije  koje su vodeći domaći proizvođači i prerađivači organskog voća i povrća, kao i poljoprivredni proizvođači i poljoprivredna škola sa teritorije grada Novog Sada uz podršku Uprave za privredu Grada Novog Sada koja već par godina  podržava razvoj organske proizvodnje što će i ubuduće nastaviti.
Ovogodišnji izlagači iz Srbije su svojim proizvodima privukli pažnju posetilaca pa je nastup rezultovao mnogim uspešnim pregovorima. Najveće interesovanje posetilaca srpskog štanda je bilo za voće, povrće, soju, kukuruz, uljarice i začinsko i lekovito bilje. Srbija ima ogromnu  šansu da se pozicionira kao proizvođač kvalitetnih i sve traženijih organskih proizvoda. Ali, najpre da mora da postigne konkurentnost, zato što u ovom trenutku teško da može da konkuriše savremenim tehnologijama pri masovnoj proizvodnji jeftinijih proizvoda.

 


Među srpskim firmama koje su se predstavile na sajmu bile su i:
„ZADRUGAR“ d.o.o. sa sedištem u Ljuboviji osnovan je 1990. godine. Bavi se otkupom i preradom organskog voća. Zadrugar je jedan od vodećih izvoznika zamrznutog voća iz Srbije, a pre svega – maline, kupine i višnje.
„DEN JURO ORGANIC“ d.o.o., sa sedištem u Brusu je dugogodišnji akter na organskom tržištu, a bavi se otkupom i preradom gajenog i samoniklog voća. Preradom malina, kupina, borovnica, šljiva, jabuka i dr. dobijaju se sušeni, zamrznuti proizvodi, kao i voćni pirei i koncentrati.

GRADSKA UPRAVA ZA PRIVREDU Grada Novog Sada je predstavila povrtarske proizvođače sa teritorije grada kao i Poljoprivrednu školu u Futogu.
„JOVANJICA“ d.o.o., sa sedištem u Beogradu, kao osnovnu delatnost ima distribuciju i veleprodaju organske hrane, a pre svega organskog povrća (preko trideset vrsta) kao I proizvoda od njega – ajvara i soka od paradajza. Organska hrana se distribuira sa PG Predraga Koluvija iz Stare Pazove.
“MONDI LAMEX” d.o.o iz Kraljeva je osnovan 2001. kao Mondi Serbia, a od 2013.godine posluje u okviru Lamex Food Grupe. Vodeći je proizvođač i preradjivač organskog jagodičastog voća ( maline, kupine, borovnice) tog dela Srbije.
Svetsko tržište organskih proizvoda raste iz godine u godinu pa je u 2013. godini iznosilo  oko 55 milijardi evra, a evropsko 24 milijardi evra što je 6% više u odnosu na prethodnu godinu. Medju zemljama sa najvećim prometom u Evropi je Nemačka  sa 8 milijardi evra godišnjeg prometa koja je u 2014 godini zabeležila porast potrošnje organske hrane i pića za oko 5% u odnosu na godinu pre. Kako upravo zemlje koje su najveći potrošači pokazuju ogromno interesovanje za uvozom, to predstavlja ogromnu šansu srpske organske proizvodnje.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 129

Svi članci u rubrici