Stare vakcine, novi problemi

vakcine2Jedan broj američkih naučnika ukazuje na to da postoji problem sa MMR vakcinom (protiv malih boginja, zauški i rubeola). Oni, naime, tvrde da je ova vakcina neefikasna za trenutno postojeći soj virusa zauški i to potkrepljuju istraživanjima.

Prošlog leta, više od 40 studenata sa Harvarda dobilo je zauške – problem je bio u tome što su svi bili vakcinisani protiv ove bolesti. U državi Arkanzas se od avgusta prošle godine bore sa epidemijom zauški – do decembra je zabeleženo 1824 slučaja, uprkos tome što je 90-95% školaraca i 30-40% odraslih prošlo „punu imunizaciju“ prema podacima ministarstva zdravlja Arkanzasa. Prema ovom ministarstvu (podaci od 14. septembra), 16 od 100 slučajeva u Litl Roku nije bilo vakcinisano, četiri osobe su dobile jednu dozu MMR vakcine, a njih 67 je dobilo dve doze ove vakcine. U 13 slučajeva nije utvrđeno da li su vakcinisani ili ne.
Dr Dirk Haselou, epidemiolog sa Univerziteta Arkanzas kaže da oslabljen soj virusa zauški u postojećoj MMR vakcini možda ne odgovara bolesti koja se pojavila kod nekih od pacijenata u Arkanzasu. „Brinemo da li ova vakcina štiti od soja virusa zauški koji je trenutno prisutan.“
Ovo bi moglo da znači da je virus zauški evoluirao, odgovarajući tako na masovnu kampanju vakcinacije, na sličan način na koji bakterije evoluiraju kao odgovor na preteranu upotrebu antibiotika. Ovo je scenario koji zahteva ozbiljnu pažnju i ponovnu procenu upotrebe određenih vakcina, odnosno načina kako i kada se daju.
Među naučnicima i zdravstvenim radnicima u SAD postoje velika neslaganja o tome da li je virus zauški evoluirao toliko da vakcina više ne utiče na njega, ili je samo u pitanju pad imuniteta. A možda je reč o kombinaciji ova dva elementa.
Pozicija američke Uprave za hranu i  lekova (FDA) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je da ne postoje dokazi da je došlo do mutacije virusa zauški (kao što je to slučaj sa bakterijom B. pertussis koja izaziva veliki kašalj), odnosno da je reč o padu imuniteta i potrebi da se ojača imunitet. Valja istaći da različiti proizvođači vakcina koriste različite sojeve virusa zauški u različitim vakcinama koje se koriste u različitim državama. U SAD se korsiti Jeryl-Lynn soj u Merck-ovoj MMR vakcini.
U časopisu Human Vaccines and Immunotherapeutics, 2014. godine je objavljen tekst koji sugeriše da do izbijanja epidemije zauški nije došlo toliko zbog mutacije virusa, koliko zbog toga što vakcinisani ljudi imaju izmenjen imuni odgovor kada su izloženi „divljem“ tipu virusa.
U drugom članku, objavljenom u Journal of Virology (mart 2014), američki istraživači koji razvijaju novu vakcinu protiv zauški kažu da mogući uzrok epidemije ove bolesti kod vakcinisanih osoba u SAD leži u „antigenskim razlikama između genotipa A soja virusa koji se nalazi u vakcini i genotipa G koji se nalazi u divljem tipu virusa zauški“. Pojava novih podgrupa virusa zauški ukazuje na evoluciju divljih tipova virusa ove bolesti koji nisu uočeni na vreme.
Ako je virus zauški zaista evoluirao, moguće je da se pojavi još „žarišta“ sa povećanim brojem obolelih, bez obzira na procenat osoba obuhvaćenih MMR vakcinom.


B. Soldatović

Izvor: http://articles.mercola.com

Napomena redakcije
Naučnici koji su radili pomenuta istraživanja ne dovode u pitanje potrebu za vakcinisanjem kao vidom imunizacije. Oni jedino dovode u pitanje efikasnost, bezbednost i korist od pojedinih vakcina, što se sve može egzaktno pratiti i istražiti savesnim proučavanjem bez predrasuda. Isto tako, smatramo da korisnici vakcina imaju sva prava da dobiju potpuno tačnu informaciju o procentu efikasnosti bilo koje vakcine koju koriste.

Srodni članci (po ključnim rečima)

Tofu delikatesi... Tofu kockice (za četiri osobe)Sastojci: ½ kg tofu sira, marinada sos, hladno ceđeno ulje za prženjePriprema: Iseći tofu na kockice i ostaviti ga u marinada sosu 2-3 sata. Kada dobije ujednačenu svetlo...
Fermentisana hrana je zdrava... Savremena proučavanja pokazuju da razni zdravstveni problemi sa kojima se suočavamo danas imaju veze sa poremećajem ravnoteže crevnih bakterija. Proučavanja i iskustvo potvrđuju dobrobiti koje nam mož...
Smuti sa šargarepom i spanaćem... Da, kombinacija je neobična, ali odlična za lagan a veoma hranljiv doručak: ima veoma malo kalorija, a sadrži obilje vitamina, minerala i gotovo 10 grama biljnih vlakana. Potrebno je: dve srednje &...
Uštipci od pasulja u majonezu od tofua i peršuna... Za 4 osobe, potrebno je: 1 šolja pasulja, opranog i potopljenog tokom 5 sati, 1 velika šargarepa, izrendana, glavica crnog luka srednje veličine sitno iseckana, komad-dva sirovog tofua za majonez, nek...
Kokos kocka... Ovo je tako reći već “klasičan” zdraviji slatkiš od koga nema razloga da zazirete – naravno, kao ni sa bilo čim drugim, ni sa njime ne treba preterivati. Sastoji se ječmenog slada (malteksa), kokosovo...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 93

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Tofu delikatesi

Detaljnije »