Stare vakcine, novi problemi

vakcine2Jedan broj američkih naučnika ukazuje na to da postoji problem sa MMR vakcinom (protiv malih boginja, zauški i rubeola). Oni, naime, tvrde da je ova vakcina neefikasna za trenutno postojeći soj virusa zauški i to potkrepljuju istraživanjima.

Prošlog leta, više od 40 studenata sa Harvarda dobilo je zauške – problem je bio u tome što su svi bili vakcinisani protiv ove bolesti. U državi Arkanzas se od avgusta prošle godine bore sa epidemijom zauški – do decembra je zabeleženo 1824 slučaja, uprkos tome što je 90-95% školaraca i 30-40% odraslih prošlo „punu imunizaciju“ prema podacima ministarstva zdravlja Arkanzasa. Prema ovom ministarstvu (podaci od 14. septembra), 16 od 100 slučajeva u Litl Roku nije bilo vakcinisano, četiri osobe su dobile jednu dozu MMR vakcine, a njih 67 je dobilo dve doze ove vakcine. U 13 slučajeva nije utvrđeno da li su vakcinisani ili ne.
Dr Dirk Haselou, epidemiolog sa Univerziteta Arkanzas kaže da oslabljen soj virusa zauški u postojećoj MMR vakcini možda ne odgovara bolesti koja se pojavila kod nekih od pacijenata u Arkanzasu. „Brinemo da li ova vakcina štiti od soja virusa zauški koji je trenutno prisutan.“
Ovo bi moglo da znači da je virus zauški evoluirao, odgovarajući tako na masovnu kampanju vakcinacije, na sličan način na koji bakterije evoluiraju kao odgovor na preteranu upotrebu antibiotika. Ovo je scenario koji zahteva ozbiljnu pažnju i ponovnu procenu upotrebe određenih vakcina, odnosno načina kako i kada se daju.
Među naučnicima i zdravstvenim radnicima u SAD postoje velika neslaganja o tome da li je virus zauški evoluirao toliko da vakcina više ne utiče na njega, ili je samo u pitanju pad imuniteta. A možda je reč o kombinaciji ova dva elementa.
Pozicija američke Uprave za hranu i  lekova (FDA) i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) je da ne postoje dokazi da je došlo do mutacije virusa zauški (kao što je to slučaj sa bakterijom B. pertussis koja izaziva veliki kašalj), odnosno da je reč o padu imuniteta i potrebi da se ojača imunitet. Valja istaći da različiti proizvođači vakcina koriste različite sojeve virusa zauški u različitim vakcinama koje se koriste u različitim državama. U SAD se korsiti Jeryl-Lynn soj u Merck-ovoj MMR vakcini.
U časopisu Human Vaccines and Immunotherapeutics, 2014. godine je objavljen tekst koji sugeriše da do izbijanja epidemije zauški nije došlo toliko zbog mutacije virusa, koliko zbog toga što vakcinisani ljudi imaju izmenjen imuni odgovor kada su izloženi „divljem“ tipu virusa.
U drugom članku, objavljenom u Journal of Virology (mart 2014), američki istraživači koji razvijaju novu vakcinu protiv zauški kažu da mogući uzrok epidemije ove bolesti kod vakcinisanih osoba u SAD leži u „antigenskim razlikama između genotipa A soja virusa koji se nalazi u vakcini i genotipa G koji se nalazi u divljem tipu virusa zauški“. Pojava novih podgrupa virusa zauški ukazuje na evoluciju divljih tipova virusa ove bolesti koji nisu uočeni na vreme.
Ako je virus zauški zaista evoluirao, moguće je da se pojavi još „žarišta“ sa povećanim brojem obolelih, bez obzira na procenat osoba obuhvaćenih MMR vakcinom.


B. Soldatović

Izvor: http://articles.mercola.com

Napomena redakcije
Naučnici koji su radili pomenuta istraživanja ne dovode u pitanje potrebu za vakcinisanjem kao vidom imunizacije. Oni jedino dovode u pitanje efikasnost, bezbednost i korist od pojedinih vakcina, što se sve može egzaktno pratiti i istražiti savesnim proučavanjem bez predrasuda. Isto tako, smatramo da korisnici vakcina imaju sva prava da dobiju potpuno tačnu informaciju o procentu efikasnosti bilo koje vakcine koju koriste.

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zašto Japanci imaju najviše stogodišnjaka... Popisi su pokazali da je 2009. u Japanu živelo više od 40.000 stogodišnjaka. Od toga je na ostrvu Okinava zabeleženo gotovo dvostruko više stogodišnjaka nego na ostalim japanskim ostrvima. Između osta...
Soja pomaže preživljavanje... Veća konzumacija namirnica koje sadrže izoflavone, jedinjenja slična estrogenu koja se uglavnom nalaze u soji, povezana je sa manjom smrtnošću žena koje su lečene od određenih vrsta raka dojke....
Proizvodi od soje... Kao što možda i znate, sojino zrno, ako je samo kuvano ili pečeno, teško se vari, jer sadrži enzim tripsin inhibitor, koji ometa njeno varenje. Zato se kao mnogo pogodniji način konzumiranja soje prep...
Magnezijum gel... Magnezijum u obliku gela je namenjen snabdevanju organizma ovim važnim nutrijentom.   Utrljavanje magnezijuma u obliku gela u kožu je brz i pogodan način za snabdevanje tkiva i ćelija magnezi...
Veganski kakao sladoled... Ovo je zdrav i ukusan sladoled koji ne sadrži kravlje mleko. Potrebno je: 2 šolje sojinog mleka, 2dl krema od soje (recept za sojin krem pogledajte na kraju), ½ šolje braon šećera, 3 pune kašike kakao...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 120

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zašto Japanci imaju najviše stogodišnjaka

Detaljnije »