Suve šljive smanjuju rizik od raka

Ishrana u koju su uključene suve šljive pozitivno utiče na crevne bakterije, što može da doprinese smanjenju rizika od raka debelog creva, utvrdili su istraživači dva univerziteta.

Ovo istraživanje su sproveli Teksaški univerzitet i Univerzitet Severne Karoline. Već je značajan broj dosadašnjih istraživanja pokazao da ishrana može da promeni metabolizam i sastav crevne mikroflore, koja značajno utiče na prevenciju malignog oboljenja, kao i njegovo lečenje. Postoje trilioni crevnih bakterija u crevnom traktu, a dosad je identifikovano više od 400 vrsta. Dosadašnja istraživanja su pokazala da poremećaj crevne mikroflore utiče na pojavu crevnih upala, a učestalo ponavljanje ovakvih upala može da podstakne razvoj raka debelog creva. Istraživači su proučili potencijalne zaštitne efekte suvih šljiva koristeći eksperimentalne životinje. Suve šljive sadrže fenolne komponente koje višestruko pozitivno utiču na zdravlje. Na kraju, istraživači su potvrdili da konzumacija suvih šljiva doprinosi zadržavanju dobrih bakterija i obrazaca mikrobiološkog metabolizma u crevima, i da na taj način doprinosi smanjenju rizika od nastanka i razvoja malignih promena.
Naravno, istraživači dodaju da su potrebna dodatna istraživanja, posebno na ljudima, ali su rezultati ovog proučavanja krajnje interesantni jer pokazuju kako jednostavne promene u ishrani mogu da značajno doprinesu prevenciji i najtežih bolesti.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 102

Svi članci u rubrici