Uredni se hrane zdravije...

... ali su zato neuredni, po svemu sudeći, kreativniji. Na ovo je ukazalo interesantno istraživanje Univerziteta Minesota.

Rad za čistim i urednim radnom stolom može da podstakne zdrave navike u ishrani, velikodušnost i konvencionalnost, pokazalo je ovo novo istraživanje. Ali, to istraživanje je takođe pokazalo da malo neurednosti takođe ima svoje prednosti – zato što podstiče kreativno mišljenje i rađanje novih ideja.
Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe, od kojih je jedna radila u veoma urednom okruženju, za čistim radnim stolom, a druga u neurednom – papiri i kancelarijska oprema bili su svuda razbacani. Kasnije je ispitanicima bila pružena prilika da biraju hranu, odnosno da prilože neka sredstva u humanitarne svrhe. Statistički gledano, ljudi koji su radili u urednom prostoru, davali su više u humanitarne svrhe i radije su birali, na primer, jabuku za užinu nego čokoladne štanglice. Po mišljenju autorke oog istraživanja, psihologa Ketlin Vohs, to ukazuje da rad u čistom i urednom okruženju podstiče ljude da učine ono što se od njih očekuje – da budu konvencionalniji.
Ali, kad su učesnici tog istog eksperimenta bili zamoljeni da iznesu neke nove ideje u pogledu upotrebe poznatih stvari, pokazalo se da su oni koji su radili u neurednom prostoru izneli interesantnije i kreativnije ideje nego oni koji su koristili uredan prostor.
“Izgleda da rad u neurednom prostoru podstiče ono što preduzeća i društvo žele da imaju što više – a to je kreativnost”, izjavila je autorka istraživanja.
Rezultati ovog interesantnog eksperimenta objavljeni su u časopisu Psychological Science.
 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 99

Svi članci u rubrici