Video-igre i agresija

Istraživanje Državnog univerziteta Ajove pokazalo je da se deca koja često igraju video-igrice kasnije ponašaju agresivnije.

Ona uče obrasce mišljenja koje će zadržati i kad odrastu i koji će uticati na njihovo ponašanje – naime, počeće da misle i ponašaju se agresivnije. Ovo delovanje video-igara na decu je nezavisno od godina, pola i kulture. Istraživači kažu da je učenje igranja video-igara isto kao i učenje matematike ili sviranja klavira. Nažalost, deca koja se uče na video-igrama s vremeno počinju da se ponašaju agresivnije. „Ako nešto stalno iznova ponavljate, to znanje vam ostaje u glavi. Činjenica da niste dugo svirali klavir ne znači da ne možete da sednete i odsvirate nešto. Isto je i sa nasilnim igrama – vežbate da primećujete neprijatelje, vežbate mišljenje koje vodi agresivnom odgovoru na provokaciju, i vežbate da budete neosetljivi na posledice nasilja“ – prokomentarisao je ovo jedan od istraživača, prof. Đentile.
Istraživači su utvrdili da tokom vremena deca počinju da misle agresivnije. A kad ih nešto isprovocira kod kuće, u školi ili u drugim situacijama, deca će reagovati u velikoj meri kao što to čine kad igraju neku agresivnu video-igru.
“Nasilne video-igre uobličavaju fizičku agresivnost”, prokomentarisao je prof. psihologije i direktor Centra za proučavanja nasilja u Ajovi, prof. Krejg Andersoin. “Ove igre takođe nagrađuju igrače kada primećuju neprijateljske namere i kada koriste agresivno ponašanje da rešavaju konflikte. Vežbanje takvog agresivnog mišljenja u tim igrama poboljšava sposobnost igrača da razmišljaju agresivno. Zauzvrat, ta navika da agresivno razmišljaju povećava njihovu agresivnot u životu”.
Rezultati istraživanja su objavljeni u uglednom časopisu JAMA, Pediatrics.
Iz praktične perspektive, možemo da se upitamo: da li želimo da naša deca budu agresivnija? Ako je odgovor “ne”, onda ne treba ni da ih ohrabrujemo da igraju video-igre.
 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 255

Svi članci u rubrici