Video-igrice ubijaju saosećanje

Psiholozi već neko vreme smatraju da video-igre koje uključuju nasilje podstiču agresiju i asocijalno ponašanje. Novo istraživanje je utvrdilo da je još gore: duže igranje ovakvih igara menja nervni sistem, smanjujući saosećanje i podstičući bezosećajnost.

Konkretno, ispitan je uticaj video-igre Call of Duty, koja se ubraja u nasilne, i poređen sa uticajem nenasilnih igara, kakva je FIFA. Istraživači sa Univerziteta Lojola iz Čikaga uporedili su igrače koje ne igraju često – 5 sati igranja nedeljno – sa onima koji igru igraju često – 30 sati nedeljno.
Nakon toga su poređene reakcije 30 čestih igrača sa 31 povremenim igračem. Ispitanici je trebalo da prođu takozvani “stop-signal task” test (SST), pri čemu su bili priključeni na elektroencefalogram. Zadatak im je bio da reaguju na slike lica koje su imale srećan ili uplašen izraz.
Ukratko, eksperiment je pokazao da se moždana aktivnost ove dve grupe drastično razlikovala. Kod čestih igrača, moždana aktivnost povezana sa osećanjima bila je smanjena u odnosu na povremene igrače. Pored toga, na testu koji je trebalo da pokaže nivo saosećanja, česti igrači su pokazali manje saosećanje od povremenih.
“Rezultati ovog istraživanja pridružuju se rastućem nizu članaka koji ukazuju da stalno izlaganje nasilnim medijima može da promeni neuralne funkcije povezane sa osećanjem i saznanjem. Ovo proučavanje je pokazalo da su česti igrači nasilnih video igara manje saosećajni od povremenih igrača nasilnih video igara, što je u skladu sa ranijim istraživanjima”, napisali su istraživači u svom članku.
Koliko je uticaj video-igara na psihu veliki pokazuje i to da je Svetska zdravstvena organizacija u decembru prošle godine razmatrala o tome da proglasi zavisnost od igranja video-igara mentalnim problemom (ako ne i poremećajem), koji može da ima značajan uticaj na personalne, porodične, društvene, obrazovne, poslovne i druge važne oblasti funkcionisanja pojedinca.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Social Cognitive and Affective Neuroscience, a originalni članak se može naći na sledećem linku:
https://academic.oup.com/scan/article/12/12/1869/4344826#102662511

Komentar redakcije
Po našem mišljenju ovo, kao i neka ranija istraživanja, ukazuje da bi roditelji, koliko god je to u njihovoj moći, trebalo da utiču na decu da ne igraju nasilne video igre, ili bar da to ne čine često.

Srodni članci (po ključnim rečima)

Meditacija čuva imunitet... Odavno je poznato da se meditacijom može smanjiti stres, a povećati osećaj spokoja i uravnoteženosti. Najnovije istraživanje, u koje se uključio i jedan nobelovac, pokazuje da pozitivne promene k...
lek protiv bolova smanjuje saosećanje... Istraživači Univerziteta Ohajo eksperimentom su utvrdili da osobe koje uzimaju lekove protiv bolova na bazi paracetamola (acetaminofen) ublažavaju sopstveni bol, ali istovremeno smanjuju i saosećanje ...
Saosećanje i bol... Jedno novo proučavanje pokazalo je da mozak lekara reaguje na iskustva pacijenata na isti način kao što bi reagovao na sopstvena iskustva. "Istraživanje je pokazalo da se iste one oblasti mo...
Internet alkoholizam... Zavisnost od interneta je slična alkoholizmu, a posebno su štetne video igre.   Na taj zaključak ukazuje jedno kinesko istraživanje, koje je magnetnom rezonancom pregledalo mozgove nek...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 183

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Meditacija čuva imunitet

Detaljnije »