Zelenilo i zdravlje

Zelene površine u gradovima mogle bi da dovedu do značajnih i trajnih poboljšanja mentalnog zdravlja stanovništva, pokazalo je novo proučavanje Medicinskog fakulteta Univerziteta Ekseter.

Analizirajući podatke koji su pratili oko 1000 ispitanika tokom perioda od pet godina, istraživači su utvrdili da je preseljavanje u zeleniji deo grada ne samo dovelo do poboljšanja mentalnog zdravlja ispitanika, već da je taj efekat potrajao dugo nakon što su se preselili.
Istraživači su pratili dve grupe ljudi – one koji su se preselili u zelenije krajeve grada i one koji su se preselili u krajeve sa manje zelenila. U proseku, oni koji su se preselili u zelenije oblasti, doživeli su odmah poboljšanje mentalnog zdravlja koje se održalo 3 godine nakon što su se preselili. Za razliku od toga, oni koji su se preselili u urbaniji deo grada, dožoveli su, u proseku, pogoršanje mentalnog zdravlja. Interesantno je da se to pogoršanje događalo pre nego što su se preselili; kad bi selidba bila gotova, stanje se vraćalo na uobičajeno.
Vođa istraživanja, dr Ajan Alkok, veruje da se iz tog proučavanja mogu izvesti sledeći zaključci: “Pokazali smo da kod pojedinaca koji su se preselili u zelenije delove grada dolazi do značajnih i dugotrajnijih poboljšanja mentalnog zdravlja. To otkriće je značajno za planere gradova – da razmisle kako da uvedu nove zelen površine, pošto je očigledno da one mogu doneti dugotrajnije dobrobiti lokalnim zajednicama”.
Bilo bi dobro da se gradske vlasti naših većih gradova, a posebno Beograda, upoznaju sa rezultatima ovog istraživanja, jer je očigledno da nisu tržni centri i asfaltirane ulice ono što ljude prevashodno čini srećnim.
 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 96

Svi članci u rubrici