Vi ste ovde: Ishrana Makrobiotika Hrana je energija i lek

Hrana je energija i lek

Makrobiotička filozofija življenja je nešto izuzetno što će, verujem, čovečanstvo prihvatiti u potpunosti. Holističko zdravlje, alternativna medicina i biološki čista hrana već su ušle u glavni tok ljudske zdrave misli koja spremno i odgovorno menja moderno društvo 21. veka u zdravije i srećnije društvo (piše: Mina Dobić).

Ovde u SAD, konzumacija mesa, mleka, jaja, i druge vrste hrane životinjskog porekla je u celini drastično opala. Sve više se traže se integralne žitarice, sveže povrće i neprerađena hrana; biološki čista i bez pesticida. U nekim zemljama brže, u nekim sporije. Moderna revolucija zdravlja je sve evidentnija. Medicinski stručnjaci otvorenih pogleda na tradicionalnu medicinu sve više insistiraju da se pacijenti hrane zdravom hranom; žitaricama, povrćem, pasuljima, belom morskom ribom… Oni su doprineli da se 80% Amerikanaca obraća praktičarima u polju alternativne medicine. Medicinske institucije, Centri za ispitivanje raka, bolnice i naučnici preporučuju primenu makrobiotike u lečenju degenerativnih bolesti. To se događa svakim danom sve brže i brže, jer ništa što je dobro ne ide lako!

Makrobiotika je individualna
Makrobiotika ima potpuni efekat i smisao samo ako je primenjivana sa stručnom odgovornošću i opreznošću.
Makrobiotika je veoma individualna stvar. Kod nekih vrsta raka, u medicinskoj ishrani obolele osobe  preporučuje se miso supa i dva puta dnevno, a u nekim slučajevima treba izbegavati miso supu i po 2-3 nedelje. Miso supa nije samo topla tečnost sa algom, povrćem i miso kremom; ona ima medicinsku vrednost, jer unosi u nas organizam B12, kalcijum, minerale i enzime.
Kada su u pitanju medicinski napici i spoljna nega tela, primenjuju se totalno različito za svaku individuu u zavisnosti od konstitucije, kondicije i sredine u kojoj osoba živi. Za obolelog koji je dugo bio na citostaticima preporučuje se i akupunktura, koliko puta nedeljno, opet zavisi od vrste oboljenja i vrste  medicinske terapije. Neko može da putuje dok je u procesu lečenja i da provede 2. nedelje na moru, a za nekog drugog je bolja planinska klima.  Bolesnicima sa moždanim problemima retko se preporučuju masaže celog tela, pogotovo ne hiropraktičarski tretmani, jer ubrzavaju detoksaciju i mogu uzrikovati pojavu tromba, visoke temperature, groznice, vrtoglavice i epileptične napade. O dijeti i da ne govorim koliko mora da bude precizna; oprezno se balansiraju metodi kuvanja, metodi sečenja povrća, kombinacije žitarica, kao i izbor povrća i sve to na principima energija jina (energije ekspanzije) i janga (energije kontrakcije); centrifugalne i centripetalne sile koja vlada na nebu i na zemlji, a kojima i mi podležemo.

Prema organu i terapija
Da uzmemo samo jedan primer; dva organa  ljudskog tela sa ekstremnim energijama, pankreasa (najdublji organ u ljudskom telu – jang energija), direktno je u relaciji sa zdravstvenim simptomima: hipoglikemijom - nizak šećer u krvi, težnja za konzumiranjem slatkog u ishrani; digestivnim problemima, nervnim sistemom (agresivnošću), frekventnim uriniranjem, pogoršanim vidom itd… i kože (površinski organ - jin, koji izbacuje sve što je suvišno u organizmu).
Anatomsko-fiziološka funkcija navedenih organa je potpuno različita i mora da se tretira specifičnom makrobiotičkom dijetom; prvo izborom povrća sa suprotnom energijom uvažavajući naučno utvrđene nutricionisticke vrednosti u hrani - za problem pankreasa, najčešće se preporučuje proso u kombinaciji sa slatkim povrćem, kao i povrćem koje raste ispod zemlje, ali blizu površine: rotkve i njihovo lišće. Za kožu - korenasto povrće kao daikon i čičak u kombinaciju sa drugim povrćem i žitaricama.

Lečenje samo sa stručnjakom
Nema dva ista slučaja, bez obzira o kojoj bolesti govorimo. Zato molim sve one koji čitaju moje ili bilo čije tekstove da imaju na umu da je veoma važno da čovek koji ima problema sa bilo kojim delom svoga tela bude veoma oprezan i posveti se svom lečenju samo u slučaju ako ima podršku stručnjaka za makrobiotiku, a to je onaj koji ima diplomu da ima to zvanje! Pojedinci mogu “napisati” – prepisati iz knjiga stručne tekstove, bez stručne odgovornosti, jer sami ne mogu da primene terapije na pacijentima bez gledanja u makrobiotičke knjige koje su ponudile samo generalne pristupe primene makrobiotičke terapije; na  primer nije ista primena terapije za rak dojke za levu, kao i za desnu stranu, niti je ista terapija za pacijentkinju koja je imala totalnu historektomiju kao i za onu kojoj je odstranjena samo materica.

Mina Dobić
Odlomak. Tekst preuzet iz br. 59 časopisa Zdrav živote-max.it: your social media marketing partner

 Prethodni članci u rubrici:

Napomena redakcije: Postavljanje novih komentara je privremeno isključeno zbog renoviranja web sajta.