Praksa makrobiotike se zasniva na shvatanju hrane kao energije. Elektroni i protoni nisu čvrste čestice, već zgusnuti paketi energije. Zapravo, sve je energija, sve se sastoji od vibracije. U savremenom nutricionizmu hrana se smatra materijom. Ali u stvarnosti, postoje nevidljive osobine hrane (kao i samog života) koje se ne mogu izmeriti naučnim metodima. Mi moramo da te nevidljive kvalitete opazimo direktno ili pomoću intuicije.

Kod nas se termin makrobiotika povezuje sa japanskim učenjima, konkretno sa poznatim imenima Mičija Kušija, Evelin Kuši i Žorža Ošave. Malo je poznato da je sama reč "makrobiotika" u stvari grčka (znači dug ili veliki život) i da se makrobiotika zasniva na istim principima kao i Hipokratova prirodna medicina, čija je jedna od osnovnih postavki bila "neka tvoja hrana bude tvoj lek".

Praksa savremene makrobiotike je na konkretnim primerima pokazala koliko pažljivo planirana i uravnotežena ishrana može da učini za organizam. Polako ali sigurno korekcije ishrane, praćene korekcijama načina života u celini, ispravljaju energetske neravnoteže u organizmu, a sa povratkom ravnoteže nestaju i simptomi zdravstvenih poremećaja koji su bili njen izraz. Mnogim ljudima izgleda naprosto neverovatno kako jednostavne promene ishrane i načina života mogu dovesti do zdravstvenih poboljšanja. Da je to zaista moguće, danas postoji već dosta autentičnih svedočanstva raznih ljudi. Jedno od najpoznatijih je iskustvo srpske novinarke Mine Dobić, danas jedne od vodećih makrobiotičarki u svetu. Svoje izlečenje od raka uz pomoć prirodnih metoda makrobiotike opisala je u poznatoj knjizi "Moj život je kao feniks".

Osnovna ideja makrobiotičke ishrane je uravnotežavanje dva osnovna principa, ili sile, koje deluju u kosmosu, a koje se u kineskoj i japanskoj filozofiji nazivaju jin i jang. Možemo ih zvati muškim i ženskim principom, aktivnim i pasivnim principom i raznim drugim imenima, ali nije bitan naziv već njihovo praktično delovanje.

Ako u našem organizmu prevlada jedan od ta dva principa i ako to potraje duže vreme, ravnoteža će biti poremećena i dovesti do nezdravog stanja, bilo na mentalnom, bilo na emotivnom, bilo na fizičkom planu.

 

Sve integralne žitarice su pogodne za ljudsku ishranu, ali po svojim izbalansiranim svojstvima prvo mesto zauzima pirinač - mrki, ili integralni pirinač. On ima najuravnoteženiji odnos jina i janga, što se ogleda u njegovoj gotovo savršenoj ravnoteži između minerala, belančevina i ugljenih hidrata. Zahvaljujući ovome, on ima posebno umirujuće dejstvo na centralni nervni sistem. Zato je pogodan da bude osnov ishrane i zato mu makrobiotičari daju prednost u odnosu na sve ostale žitarice.

Iako ne preporučuje većinu namirnica životinjskog porekla, makrobiotika nije isto što i vegetarijanstvo, jer dopušta, pa čak u nekim slučajevima i preporučuje, konzumiranje ribe.

Interesantno:

Da makrobiotika seže dalje u prošlost od 20. veka i da je to jedan prilično stari tradicionalni sistem prevencije i saniranja zdravstvenih poremećaja ishranom, svedoči i sledeći primer. U Srbiji se još daleke 1826. godine pojavila knjiga "Makroviotika ili nauka o produženju čovečeskog života", koju je sa nemačkog preveo jedan od prvih srpskih lekara, dr Jovan Stejić.

banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 158