10 čudesnih sastojaka mediteranske ishrane

10mediterana

Za razliku od nekih drugih vrsta zdravije ishrane, mediteranska ishrana je istovremeno i zdrava i izuzetno ukusna. Evo koje su glavne namirnice koje je čine takvom.

Mediteranskom ishranom se naziva tradicionalna ishrana namirnicama kojima se hranilo stanovništvo Italije i Grčke krajem 1950-tih i 1960-tih. O toj ishrani obavljena su brojna istraživanja i sva su pokazala da mediteranska ishrana pomaže: da se održi željena telesna težina (smrša), da se spreči pojava dijabetesa tip 2, i da se značajno doprinese prevenciji srčanog i moždanog udara, kao i nekih vrsta raka.
Evo karakterističnih namirnica koje čine ovu ishranu tako zdravom i ukusnom.
Maslinovo ulje. Ulazi u sastav gotovo svih obroka u mediteranskoj ishrani. Ekstra devičansko maslinovo ulje bogato je tokoferolima, karotinoidima i polifenolima; sve ove supstance imaju antioksidansna i antiinflamatorna svojstva. Za jedan od tih polifenola, jak antioksidans poznat kao hidroksitirozol, istraživanja su pokazala da deluje preventivno protiv raka tako što izaziva apoptozu (smrt) malignih ćelija i inhibira deobu malignih ćelija. Oleuropein je takođe jak antioksidans/antinflamator koji je dobro proučen.
Maslinovo ulje se najčešće koristi za salate. Ali, nasuprot uobičajenom mišljenju, kvalitetno maslinovo ulje ima tačku dimljenja višu od 210oC, tako da se bez ikakvih problema može koristiti za kuvanje i pečenje (opširnije pogledajte ovde). Polifenoli koje ovo ulje sadrži štite ga od razgradnje na visokim temperaturama.
Masline. Masline se obično jedu cele, u salati, ili se dodaju u jela. Bogate su svim hranljivim materijama kao i maslinovo ulje, plus biljnim vlaknima. Kao i maslinovo ulje, imaju antinflamatorna svojstva i blagotvorno deluju preventivno protiv brojnih zdravstvenih problema.
Pšenica. Pšenica je osnovna žitarica u mediteranskoj ishrani. Koriste se najviše dve vrste, faro i durum. Njihova žuta boja potiče od beta-karotina. Pšenica je veoma bogata biljnim vlaknima, vitaminima B grupe, proteinima i mineralima uljučujući magnezijum, cink i gvožđe. Takođe je bogata antioksidansima.
Divlji zeleniš. Koristi se uglavnom za pravljenje ukusnih pita. U upotrebi su maslačak, rukola, morač, tušt, cikorija, artičoka i brojne druge. Zeleno lisnato povrće bogato je karotinoidima, bioflavonoidima, vitaminima C i E i mineralima, uključujući magnezijum, kalcijum i gvožđe. (Kod nas ima maslačka, a kopriva u sezoni je takođe odličan izbor; obe ove biljke se mogu nabrati u sezoni, zamrznuti, pa koristiti tokom cele godine).
Kapar. To su nesazreli pupoljci biljke Caparris spinosa var. dermis, koji se odavno koriste u ishrani kao začin (pominju se još u drevnom sumerskom Epu o Gilgamešu). Ima neobičan i rezak ukus. Istraživanja su pokazala da kapar ispoljava snažnu antioksidansnu aktivnost, kao i da je posebno bogat cinkom i gvožđem.
Naut (leblebija). Obično se koristi u supama i varivima, zajedno sa sočivom i pasuljem. Takođe, glavni je sastojak popularnog bliskoistočnog namaza koji se zove humus. Veoma je bogat proteinima i biljnim vlaknima, pa doprinosi osećaju sitosti. Ima veoma nizak glikemijski indeks, samo 28, tako da je pogodna namirnica i za dijabetičare. Bogat je izvor gvožđa, fosfora, cinka, magnezijuma, kalijuma, i vitamina B grupe: tiamina, folata, riboflavina i B6.
Limun. U mediteranskoj ishrani je tipično da se limun cedi u supe, salate, variva od mahunarki, kao i u vodu za piće, što pomaže da se smanji glikemijski indeks čitavog obroka. Naime, istraživanja su pokazala da limunska kiselina i flavonoidi koje ova voćka sadrži doprinose uravnoteženju nivoa šećera u krvi. Bioflavonoidi, limonoidi, kumarin, citrinska kiselina i vitamin C koje limun sadrži ispoljavaju značajna antioksidansna i antiinflamatorna svojstva.
Beli luk. Neizostavan u mediteranskoj kuhinji. Sadrži oko 33 sumporna jedinjenja, koja mu daju njegov prodoran miris, ali i veoma povoljno utiču na zdravlje: imaju jaka antioksidansna, antiinflamatorna i antimikrobna svojstva.
Lekovito bilje. Ruzmarin, bosiljak, žalfija, timijan i nana se široko koriste kao začini u mediteranskoj kuhinji. Upravo joj oni daje njenu prpeoznatljivu aromatičnost. Osim toga, veoma su bogati antioksidansnim i antiinflamatornim supstancama, posebno polifenolima.
Feta sir i jogurt. Tradicionalni feta sir je beli, slani grčki sir koji se pravi od ovčijeg ili kozjeg mleka (dakle, feta koja se prodaje kod nas pod tim imenom nije prava feta). I feta i jogurt su fermentisani proizvodi, što znači da sadrže probiotike koji doprinose zdravlju crevne flore i deluju pozitivno na imuni sistem i mozak. Takođe, i feta i jogurt su bogati proteinima, koji su dobrodošli u ovoj ishrani koja se uglavnom zasniva na biljnim namirnicama.

Srodni članci (po ključnim rečima)

Mediteranska ishrana ... Neke činjenice vezane za mediteransku ishranu još uvek zbunjuju naučnike. I pored toga što u svojoj ishrani koriste hranu bogatu mastima, mediteranski narodi imaju mali procenat gojaznih, obolelih od ...
Zdrava hrana, pogrešna priprema... Kada kupujete zdravu hranu, imate najbolje namere. Ali, ako je jedete na pogrešan način, možete da izgubite vredne hranljive sastojke i uz to unesete više kalorija nego što ste planirali. Evo neko...
Uvek je pravo vreme da ostavite duvan... Pušenje je štetno po zdravlje – to je činjenica u koju više niko ne sumnja. Isto tako, niko ne sumnja i da nije lako ostaviti duvan. Ali, ako ste se na to odlučili, u tome v...
Oprezno sa kofeinom... Kofein ispoljava dalekosežne efekte na mozak. To nije neočekivano, pošto on predstavlja civilizacijsku drogu izbora broj jedan za rano jutarnje ustajanje. Međutim, za tu stimulaciju se plaća skupa cen...
3 stvari pre doručka... Ako vam je cilj da smršate i budete zdraviji, pre doručka možete da uradite 3 stvari koje vam u tome mogu pomoći. Evo koje. Popijte malo jabukovog sirćeta. Popiti čašu vode pre doručk...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +10 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 181

Srodni članci (po ključnim rečima)

Mediteranska ishrana

Detaljnije »