Zašto su Mediteranci dugovečniji

Tipičan mediteranski obrok - ono što se jede svakodnevno - sastoji se najvećim delom od hleba, paste, palente (kačamaka), žitarica i krompira, a zatim voća i povrća, pasulja i drugih mahunarki, jezgrastog voća; nakon toga sledi maslinovo ulje, pa mleko i sir u manjoj meri.

Samo nekoliko puta nedeljno se jede riba i piletina, a crveno meso samo nekoliko puta mesečno.

Osnovne karakteristike mediteranske ishrane, koja je tradicionalna za ove narode, koji se već stotinama godina hrane na sličan način jesu: manja upotreba mesa i mesnih prerađevina, manja upotreba mleka i mlečnih proizvoda, obilato korišćenje mahunarki, žitarica, povrća i voća, velika količina nezasićenih masti (pre svega nerafinisanog maslinovog ulja) i umereno korišćenje vina.

Medicinski časopis "New England medical Journal" objavio je istraživanje obavljeno na uzorku od 22000 Grka, koji su primenjivali principe mediteranske ishrane. Istraživači su dobili rezultate koji su pokazali da Grci žive duže od ostalih. Takođe, časopis Američkog medicinskog udruženja objavio je izveštaj o koristima od mediteranske ishrane. Istraživanje je rađeno na uzorku od 2000 ljudi starih između 70 i 90 godina, koji su praćeni tokom 11 godina. Verovatnoća da oni koji su se pridržavali mediteranske ishrane, umereno konzumirali alkohol nisu pušili i bili fizički aktivni umru tokom istraživanja bila je za 50% manja od uobičajene.

Svi faktori su važni
Mada su neki istraživači pokušali da uzrok dugovečnost Mediteranaca nađu u samo jednom izolovanom faktoru njihove ishrane - recimo, maslinovom ulju, ili vinu, izgleda da se ovom fenomenu ipak ne može pristupiti na taj način. Maslinovo ulje je ušlo u široku upoterbu u čitavom svetu, ali to nije bitnije uticalo na opšte zdravlje. U mediteranskoj ishrani su očigledno važni svi detalji. Takođe, izgleda da osim ishrane postoje i drugi faktori. Mediteranci imaju jedan vedriji odnos prema životu, oni uživaju u hrani sa porodicom i prijateljima. Za njih je obrok uživanje i opuštanje, a porcije nisu velike.
U celini, mediteranska ishrana može se smatrati jednim oblikom ishrane koji je daleko zdraviji od uobičajene savremene ishrane, zajedno sa sve popularnijom vegetarijanskom ishranom i makrobiotikom.


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 98