9 znakova manjka magnezijuma

magnezijum1aMagnezijum je jedan od ključnih minerala u našem organizmu, uključen u više od 300 raznih enzimskih reakcija. Savremena ishrana, međutim, ne obezbeđuje dovoljno magnezijuma, pa se npr. u SAD procenjuje da polovina populacije ne unosi dovoljno ovog minerala!

Hronično nizak nivo magnezijuma u krvi vodi povećanom riziku od povišenog krvnog pritiska, dijabetesa tip 2, metaboličkih problema, a u ekstremnim slučajevima i od iznenadnog zastoja srca. Bez preciznih laboratorijskih merenja ne možemo tačno znati da li imamo dovoljno magnezijuma ili ne, ali evo nekoliko pokazatelja koji možda ukazuju da bi trebalo da povećate unos namirnica bogatih magnezijumom u ishrani, odnosno da vam možda fali magnezijum.
Imate problema sa spavanjem. Magnezijum utiče na mozak, povećavajući lučenje neurotransmitera gama-aminobutiričke kiseline (GABA), koja igra ključnu ulogu u regulisanju sna. Jedno kliničko proučavanje na odraslim osobama zaključilo je da je povećan unos magnezijuma poboljšao kvalitet sna ispitanika.
Skloni ste depresiji. Manjak magnezijuma može da dovede do toga da se napadi depresije pogoršaju kod onih koji su im već skloni, zatim do manjka energije, uznemirenosti i razdražljivosti.
Imate migrene. Osobe sa niskim nivoom magnezijuma u organizmu sklonije su glavoboljama. Kliničko istraživanje je pokazalo da su osobe koje su redovno uzimale magnezijum smanjile učestalost napada migrene za 41,6% u odnosu na one koji nisu uzimale magnezijum.
Jede vam se čokolada više nego uobičajeno. Ako vam se mnogo jede čokolada, to može biti zbog manjka magnezijuma – čokolada je odličan izvor ovog minerala. A ukoliko već jedete čokoladu, birajte crnu čokoladu, sa više od 60% kakaoa, jer je ona mnogo bogatija magnezijumom.
Imate grčeve u mišićima. Kalcijum i magnezijum zajedno regulišu kontrakcije mišića. Isuviše malo magnezijuma dovodi do toga da se previše kalcijuma veže za mišiće, što vodi do problema sa kontrakcijom mišića; to se može osetiti kao grčevi u nogama i ukočenost.
Igraju vam oči. Jedan od najčešćih načina na koji se može ispoljiti manjak magnezijuma je igranje očiju. Manjak magnezijuma utiče na mišiće oko oka, što ih navodi na nevoljno grčenje i podrhtavanje.
Preskače vam srce. Preskakanje srca može biti znak da ste ispraznili rezerve magnezijuma. U tom slučaju aritmija (nepravilan puls) predstavlja uobičajeni indikator. To stanje treba shvatiti ozbiljno i konsultovati lekara, čak iako se možda radi samo o manjku magnezijuma.
Umorni ste. Magnezijum pomaže prirodnu proizvodnju energije u organizmu. Ako nema dovoljno magnezijuma, ometena je proizvodnja adenozin-trifosfata (ATP), koji je neophodan za stvaranje energije.
Iskaču vam akne. Magnezijum je jedan od minerala koji smanjuju upale na koži. Dugo vremena je magnezijum korišćen u terapiji kožnih poremećaja. Dakle, upale na koži mogu biti znak da vam ovaj mineral nedostaje.
I za kraj, evo nekoliko zdravih prirodnih izvoa magnezijuma: bademi, spanać, indijski orasi, kikiriki, sojino mleka, pasulj.

 

Stručne reference:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22364157
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23853635
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7286246
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2464251/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306987706001034

Srodni članci (po ključnim rečima)

9 korisnih stvari pre spavanja... Ako imate problema da zaspite uveče, možda je kriv naporan dan, mnogo stresa i sl. Međutim, ako uvedete nekoliko jednostavnih (i zdravih) navika uveče, to vam može znatno olakšati da zaspite. ...
5 znakova emocionalne inteligencije... Kao što smo već pisali na ovom sajtu, sposobnost za računanje i logično zaključivanje nije jedini oblik inteligencije – ima ih više. U poslednje vreme se dosta govori o tzv. emocio...
Nedostaju li vam vitamini, minerali... Kod osoba koje ne jedu dovoljno voća i povrća, posebno zelenolisnog, češće se uočava nedostatak hranljivih sastojaka. Evo kako možete da to prepoznate... Slabe kosti Nedostatak vitamina A, C, D ...
Magnezijum protiv visokog pritiska... Jedno novo istraživanje je utvrdilo da svakodnevno uzimanje magnezijuma za mesec dana značajno snižava krvni pritisak. Ovo proučavanje je zapravo predstavljalo ponovni pregled podataka dobijenih u ...
Da li patite od manjka proteina?... U razvijenim zemljama, malo je verovatno da bi neko mogao imati problem sa ovim. Ali, moguće je. Evo na šta bi trebalo obratiti pažnju. Iako je za sve koji se uobičajeno hrane mnogo verovatn...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 75

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

9 korisnih stvari pre spavanja

Detaljnije »