Atkinsova dijeta: za i protiv

Dijete sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, od kojih je najpoznatija Atkinsova, postale su popularne zbog principa po kome se kilogrami gube a da niste mnogo gladni, odnosno zbog toga što vam dozvoljavaju da jedete dosta mesa i mlečnih proizvoda.


Atkinsova dijeta je popularna dijeta sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, a povećanim unosom proteina i masti. Ovu dijetu je 1972. osmislio kardiolog Robert C. Atkins kako bi rešio jedan od glavnih problema Amerikanaca: gojaznost i sa njom povezane dijabetes tip 2 i bolesti srca i krvnih sudova. Atkinsova dijeta se sprovodi u nekoliko faza. Cilj ove dijete je da se promene navike u ishrani kako bi se skinuo višak kilograma i održala željena težina. Suština ove dijete je da preveliki unos ugljenih hidrata, posebno šećera, belog brašna i drugih rafinisanih ugljenih hidrata dovodi do neravnoteže šećera u krvi, nagomilavanja kilograma i kardiovaskularnih problema. Zbog toga Atkinsova dijeta ograničava unos ugljenih hidrata i podstiče unos proteina i prirodnih masti. Atkinsova dijeta se od vremena kada je nastala usavršavala, pa je danas njen pristup ishrani zdraviji nego na početku. Odnosno, sada se ljudi podstiču da jedu više povrća bogatog vlaknima, dijeta je prilagođena potrebama vegetarijanaca i vegana, a ideja je da se uravnoteženijom ishranom smanje zdravstveni problemi koji su nastajali zbog premalog unosa ugljenih hidrata.

Uklanjanje ugljenih hidrata sagoreva masti
Pristup dr Atkinsa je da se redukcijom ugljenih hidrata sagori višak masti u telu, reguliše šećer u krvi, a da niste gladni. Kada dostignete željenu težinu, ova dijeta će vam pomoći da identifikujete ličnu toleranciju na ugljene hidrate, odnosno da utvrdite broj grama ugljenih hidrata koje možete da jedete svakog dana a da se ne ugojite ili smršate.
Po Atkinsovoj dijeti, vežbanje je važno za gubitak težine. Ipak se savetuje da sačekate najmanje dve nedelje da se organizam prilagodi promenama u ishrani pre nego što započnete sa novim ili intenzivnim treningom, a ako već redovno vežbate, da smanjite intenzitet i trajanje vežbi ako osetite gubitak energije zbog promenjene ishrane.


ZA Atkinsovu dijetu

* Ako drastično smanjite (ili potpuno obustavite) unos ugljenih hidrata, vrlo brzo ćete početi da gubite kilograme. Zašto? Organizam sagoreva ugljene hidrate koristeći ih kao izvor energije. Kada je unos ugljenih hidrata smanjen, organizam energiju dobija iz rezervi masti koje se stvaraju od neiskorišćenih ugljenih hidrata, te primećujete kako vam se salo na stomaku, kukovima, butinama - „topi“.
* Primena Atkinsove dijete pomaže da izbacite „loše“ ugljene hidrate (rafinisane ugljene hidrate poput peciva, kolača, belog hleba i proizvoda od belog brašna) iz ishrane.

PROTIV Atkinsove dijete

* Ishrana sa malo ili veoma malo ugljenih hidrata može da dovede i do nedostatka određenih hranljivih sastojaka, kao što su vlakna, što opet može da izazove konstipaciju, dijareju, mučninu. Kada se integralne žitarice uvedu u dijetu poput Atkinsove, poboljšave se unos hranljivih sastojaka i zdravlje osobe koja drži dijetu.
* Kada strogo ograničite unos ugljenih hidrata, potrebno je da nadoknadite hranljive sastojke koje iz njih dobijate povećanim unosom namirinca iz drugih grupa hrane.
Poznato je, isto tako, da drastično smanjenje ugljenih hidrata, kao što je to slučaj u ranim fazama Atkinsove dijete, može da ima neke kontraefekte poput: glavobolje, vrtoglavice, slabosti, umora, konstipacije. 
* Moguće je, takođe, da ograničenje unosa ugljenih hidrata na manje od 20g dnevno, što se preporučuje u prvoj fazi ove dijete, može da dovede do ketoze. Ketoza nastaje kada organizam ne dobija dovoljno šećera (glukoze) za energiju, usled čega mora da troši rezerve masti, što dovodi do formiranja ketona u organizmu. Kontraefekti ketoze uključuju mučninu, glavobolju, mentalni umor, loš zadah.
* Koristeći rezerve masti za proizvodnju energije, organizam smanjuje nivo insulina. Nizak nivo insulina stvara lošu sredinu za očuvanje mišićne mase, jer je organizmu potreban prilično visok nivo insulina kako bi zaštitio proteine u mišićnom tkivu.
Ako se tokom dužeg perioda sporovodi visokoproteinska dijeta ili dijeta sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, opterećuju se bubrezi i smanjuje apsorpcija kalcijuma, što može da dovede do osteoporoze i pojave kamena u bubrezima. Zato ne treba da se predugo pridržavate ove dijete.
* Veliki broj osoba koje su držale Atkinsovu dijetu patile su od konstipacije i neprijatnog zadaha iz usta (halitoza).
* Osobe koje su nakon držanja dijete ponovo počele da uobičajeno konzumiraju ugljene hidrate, vratile su izgubljene kilograme.

Dileme
* Jedno istraživanje je pokazalo da je kod osoba koje su sledile Atkinsovu dijetu došlo do poboljšanja vrednosti triglicerida, što ukazuje i na bolje zdravlje srca. Ali, ne postoji nijedno veliko istraživanje koje bi pokazalo da li je ova promena nabolje dugotrajna.
Neki stručnjaci za zdravlje veruju da kada se jedu velike količine masti i proteina životinjskog porekla, kao što je dozvoljeno kod Atkinsove dijete, može da se poveća rizik od srčanih bolesti ili nekih vrsta raka. Ipak, nije poznato da li uopšte postoji bilo kakav rizik od dugotrajne primene Atkinsove dijete, jer su postojeća istraživanja trajala do godinu dana. Činjenica je, takođe, da većina redukcionih dijeta, ne samo onih sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, može da poboljša vrednosti holesterola ili šećera, bar privremeno.
* Atkinsova dijeta ne odgovara svima. Na primer, osobe sa ozbiljnim bolestima bubrega ne bi trebalo da slede ovu dijetu, a ne preporučuje se ni trudnicama i ženama koje doje. I osobe koje pate od dijabetesa ili gihta ili koriste diuretike, insulin ili druge lekove za dijabetes, trebalo bi da se posavetuju sa lekarom pre nego što se odluče za ovaj način ishrane.
 
SAVET: Mnogo bolji pristup od dijete je umerena i uravnotežena ishrana, uz redovnu fizičku aktivnost. Stručnjaci kažu da se „na kraju dana“ ipak računa broj kalorija koje ste uneli, bez obzira na njihov izvor. Kada jedete manje ugljenih hidrata a više masti, kažu stručnjaci, to suzbija apetit. Gubitak kilograma kod Atkinsove dijete, objašnjava Saldži Blejk, asistent na Bostonskom univerzitetu, može jednostavno da bude rezultat manjeg broja unetih kalorija, jer niste bili gladni. Dr Blejkova preporučuje ishranu koja ne eliminiše nijednu zdravu grupu hrane. Zdrava ishrana uključuje posne i niskomasne proteine, integralne žitarice bogate vlaknima, zdrave masti, voće, povrće, mahunarke, niskomasne mlečne proizvode. Ovakva ishrana, kaže ona, smanjuje kilograme, ali je zdrava i za srce i štiti od hroničnih bolesti.

 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Gladovanje i vežbanje ublažavaju upale... Naučnici su utvrdili da tokom gladovanja, vežbanja, ali i ketogene dijete telo blokira inflamatorne proteine uključene u ozbiljne bolesti, kao što su ateroskleroza, Alchajmer i dijabetes 2. Istraži...
Popust na čia semenke... Čia semenke su bogate omega 3 i 6 masnim kiselinama, gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, cinkom, fosforom, biljnim proteinima, aminokiselinama i vitaminama C i B grupe. Čest su sastojak razn...
Osnovno o holesterolu... Dokazano je da unošenje zasićenih masnoća iz hrane ima 4 puta veću sposobnost da podigne nivo holesterola u krvi nego unošenje hrane koja sadrži sam holesterol. Zasićene masnoće životin...
Ishrana maratonaca... Bliži se Beogradski maraton, svi koji žele da učestvuju na njemu već uveliko treniraju. Osim redovnog treninga, veoma je važna i pravilna ishrana, kako tokom treninga, tako i tokom trke, jer je potreb...
Koliko ima šećera u voću?... Ako ste ljubitelj zdrave ishrane koja se bazira na voću, povrću i žitaricama, a zazirete od šećera, verovatno se ponekad pitate: “Koliko li samo šećera pojedem sa ovim…?”  Ovde ćete naći neke ori...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  28 ( +10 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 103

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Gladovanje i vežbanje ublažavaju upale

Detaljnije »