Bademi umesto doručka

Većina nutricionista se slaže da je doručak najvažniji obrok. A ako ga ipak preskočite, izgleda da šaka badema može da nadoknadi većinu dobrobiti koje se dobijaju redovnim zdravim doručkom.

Istraživanje je obavljeno na Univerzitetu Kalifornija i pratilo je 73 studenta prve godine koji su izjavili da često preskaču doručak. 63% iz te grupe je izvestilo da ne doručkuju, retko doručkuju ili doručkuju dva do četiri puta nedeljno. (Interesantno je da je među studentima u Americi preskakanje doručka uobičajeno - izračunato je da 20 do 43% studenata ne doručkuje.)
Istraživači su podelili učesnike na dve grupe: jednu koja je jela bademe, i drugu koja je jela graham krekere. 35 učesnika su umesto doručka jeli po 5 graham krekera svakog dana (338 kalorija), dok je 32 učesnika jelo 56 grama pečenih badema (320 kalorija). Studenti su to grickali tokom osam nedelja, obično oko 11 pre podne. Obe grupe su inače zadržale svoje uobičajene nauke u ishrani.
Rezultati su pokazali da su studenti koji su grickali bademe imali niži nivo šećera u krvi i 34% manju insulinsku rezistenciju u odnosu na one koji su jeli krekere. Istko tako, studenti su izjavili da su im za svakodnevnu užinu ukusniji bademi nego krekeri.
Osim ovoga, istraživači smatraju da konzumiranje hranljive užine koja se sastoji od badema može da donese još veće dobrobiti osobama sa visokim krvnim pritiskom, ili sa dosta sala oko struka, u odnosu na potpuno zdrave ljude.
Bademi su bogat izvor mononezasićenih masnoća, biljnih vlakana i proteina, kao kalcijuma, magnezijuma, selena, cinka vitamina E i B (posebno folata i biotina). Više dosadašnjih istraživanja je pokazalo da svakodnevna konzumacija badema doprinosi manjem osećaju gladi, pomaže mršavljenju, sniženju nivoa insulina, kao i da doprinosi poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Nutrients, a originalni članak možete naći na sledećem linku
https://hsri.ucmerced.edu/news/2018/study-snacking-almonds-healthy-alternative-breakfast-skipping-students


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 88

Svi članci u rubrici