Da li smo intolerantni na laktozu…

… ili možda na nešto drugo iz mleka? U ovom članku naći ćete neke podatke o tome šta sve mleko dobijeno od krava sa farmi za masovnu proizvodnju može da sadrži, što može da nam smeta znatno više nego laktoza.

Ako vi ili vaša deca ne podnosite mleko, odnosno, ako vam ono pravi probleme u varenju ili neke druge vrste (alergije, osipe i sl), trebalo bi da imate u vidu sledeće činjenice koje se, doduše, odnose na konvencionalno proizvedeno mleko u Americi, ali verovatno imaju veze i sa proizvodnjom mleka u čitavom svetu, pa i kod nas. Evo, dakle, činjenica za razmišljanje.
U Americi, gotovo svo konvencionalno proizvedeno mleko dolazi od krava koje se drže u zatvorenim prostorima za hranjenje životinja (tzv. CAFO). Kravama se daju hormoni, kako bi bile deblje pre klanja. Takođe, daju im se steroidi, kako bi proizvele 15% više mleka nego obično. To se radi zbog zarade, ali zbog toga krave često dobijaju infekcije vimena, usled čega krv i gnoj dospevaju u mleko, a ne postoji lak način da se ove stvari uklone iz mleka.
Krave muzare se često hrane stvarima koje nikad ne bi jele u prirodi. Na primer, hrane ih genetski modifikovanim kukuruzom, sojom, pa čak i želatinom (koji bukvalno potiče od drugih krava). Neprirodna ishrana izaziva digestivne probleme kod krava, što dalje pogoršava njihovo zdravlje. GMO žitarice kojima se krave hrane često sadrže veoma snažne pesticide, koji ostaju u tragovima i u mleku koje potom te krave daju.
U jedinicama za hranjenje krava ima mnogo bolesnih i umirućih životinja koje su se toliko ugojile da više ne mogu da stoje na nogama. Te životinje šire bolesti, pa se u Americi 75% ukupne količine antibiotika koje se potroše u celoj zemlji koriste upravo na životinjskim farmama, kako bi se sprečile infekcije. Problem je što ti antibiotici dospevaju i u kravlje mleko. Male doze antibiotika koje svakodnevnom konzumacijom tog mleka dospevaju u ljudski organizam mogu učiniti neke bakterije rezistentnim, tako da to stvara opasnost od superinfekcija, na koje posle ni velike doze antibiotika neće delovati. Osim toga, organi za varenje kod ljudi negativno reaguju na antibiotike, zato što antibiotici oštećuju normalnu crevnu floru.

Ukratko, ako vam smeta mleko, možda ste zaista intolerantni na laktozu, a možda vam problem prave:
Dodati hormoni
Gnoj i krv koji dospevaju u konvencionalne mlečne proizvode
Antibiotici
GMO kukuruz i soja, od kojih se pravi stočna hrana
Bakterije otporne na antibiotike koje su preostale u mleku

Napomena redakcije
Ovaj članak se izričito odnosi na mleko koje piju Amerikanci, ali s obzirom je masovna proizvodnja mleka u celom svetu zasnovana na prilično sličnim principima (količina i profit kao osnovno merilo), moguće je pretpostaviti da se deo problematike koji pominje ovaj članak odnosi i na situaciju kod nas. Uzimajući u obzir sve navedeno, smatramo da je pametno kupovati organsko mleko, ili mleko od krava koje slobodno pasu u nezagađenim predelima, kad god možemo da ga nabavimo.  

Izvor:
www.naturalnews.com

 

www.naturalnews.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 51

Svi članci u rubrici