Hrana od koje se brže stari

Šta mislite, koja od ove tri namirnice najviše doprinosi da izgledate starije: a) mleko b) kukuruz c) hleb? Ako ne znate, a interesuje vas da saznate, pročitajte sledeći tekst…


Usled biohemijskih reakcija koje se odvijaju u telu, neke vrste hrane koju jedete svakodnevno čine da starite brže nego što su vaše stvarne godine, dok vam neke druge vrste hrane pomažu da usporite proces starenje.
Ukoliko redovno jedete pogrešne vrste namirnica, može se desiti da izgledate i osećate se 10 godina starije nego što stvarno jeste; ali, ako jedete prave namirnice, počećete da izgledate 5 do 10 godina mlađe nego što jeste.

Tri procesa koja se odvijaju u telu i koja presudno utiču na brzinu starenja nazivaju se “glikacija”, “upala” i “oksidacija. Kad govorimo o starenju, ne misli se samo na bore na licu ili gustinu kose, već i na faktore koje ne možete da vidite, kao što su: koliko dobro funkcionišu vaši organi, da li vam zglobovi propadaju ili ne i slično.
Verovatno očekujete da će odgovor na pitanje od koje hrane starite brže biti: šećer, ili trans-masti… Oni nisu dobri, nema sumnje.

Međutim, jedna namirnica, na koju verovatno niste sumnjali, više od svih ubrzava proces starenja.
To je pšenica i proizvodi od pšenice – čak i integralni (integralno brašno i integralni hleb).

Glikacija
Delovanje pšenice na proces starenja ima veze sa procesom “glikacije” i supstancama koje se nazivaju “krajnji produkti uznapredovale glikacije” (AGEs). Ta jedinjenja ubrzavaju procese starenja u čitavom organizmu, uključujući i oštećenje organa, zglobova, i naboranu kožu.
Koji je glavni faktor koji povećava proizvodnju AGE supstanci u organizmu? Visoki nivoi šećera u krvi vremenom dramatično povećavaju količinu AGE supstanci koje ubrzavaju starenje. Zato osobe koje pate od dijabetesa tip 2 često izgledaju starije nego što realno jesu.
Međutim, bitno je sledeće: taj efekat preranog starenja nije ograničen samo na dijabetičare. Ali, kakve veze sa tim ima pšenica?

Nezgodan sastojak
Nažalost, postoji jedna stvar koja se ne pominje u vezi pšenice, zato što su pekarska industrija i “integralne žitarice” sada stvar velikog profita. A to je činjenica da pšenica sadrži jedan veoma neobičan šećer (ugljeni hidrat) kojeg nema ni u jednoj drugoj hrani, a naziva se Amylopektin-A. Šta je karakteristično za njega? To da ima izuzetno visok glikemijski indeks, viši čak i od rafinisanog šećera – po testovima, podiže nivo šećera u krvi ispitanika čak brže od rafinisanog, belog šećera.

Zapravo, Amylopektin-A podiže nivo šećera u krvi brže od gotovo svih poznatih izvora ugljenih hidrata! (izvor: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7782895)
 

 

To praktično znači da namirnice zasnovane na pšenici, čak i integralnoj, kao što su hlebovi, zemičke, krofne i ostali pekarski proizvodi često dovode do znatno viših nivoa šećera u krvi od ostalih izvora ugljenih hidrata. A što su viši nivoi šećera u krvi, to se više supstanci AGE formira u telu, a zbog njih starite BRŽE.

O potencijalno štetnim po zdravlje efektima glutena koji se nalazi u pšenici verovatno ste imali dosta prilike da čujete, ali o ovom aspektu – da pšenica izuzetno brzo podiže nivo šećera u krvi – se gotovo i ne govori. I to je još jedan razlog da značajno smanjite udeo pšenice (hleba) u vašoj ishrani. Ovaj korak može doneti još jednu korisnu nuspojavu – a to je smanjenje telesne težine (gluten doprinosi gojaznosti, o istraživanju koje to potvrđuje pogledajte ovde)

Kukuruz i biljna ulja
Kukuruz ima tu prednost što ne sadrži gluten, pa je dobar izbor za one koji izbegavaju gluten ne zbog gojaznosti, već zbog preosetljivosti. Ali, kukuruzne pahuljice, kukuruzni čips i kukuruzni sirup takođe prilično brzo podižu nivo šećera u krvi, ubrzavajući starenje. Ista je stvar se šećerom iz slatkiša, kolača i zaslađenih napitaka.
Ovde obavezno treba pomenuti i rafinisana biljna ulja koja su se dugo preporučivala kao “zdrava” – suncokretovo, sojino, šafranovo i ulje uljane repice. Ova ulja su veoma bogata omega 6 masnim kiselinama, koje podstiču upalne procese u telu i samim tim doprinose da starimo brže.

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

nesvarljiva vlakna - neophodna... Postoje važne materije koje ne možemo da svarimo, ali su ipak neophodne za našu ishranu. Iako tzv. biljna vlakna nesvarena prođu kroz creva, i ne daju ni energiju ni kalorije, ona su osnov zdrave ishr...
Brza hrana, brzi problemi... U krugovima ljudi koji paze na ishranu izraz “brza hrana” sve više postaje sinonim za nešto što treba izbegavati. Pa ipak, mnogi se još uvek pitaju: zašto je izbegavati, kad je tako zgodna i spremna d...
Celer... Celer je odlična namirnica za one koji nastoje da reše problem hipertenzije ishranom, jer, dokazano, sadrži aktivne materije koje opuštaju mišiće arterija i na taj način snižavaju krvni pritisak. ...
Karanfilić, prirodni lek... Poznata je činjenica da su većina začina dobri izvori antioksidanasa. Možda niste znali da karanfilić po tome spada u sam vrh. Istraživanja na Univerzitetu Miguel Hernandez su pokazala da su karanf...
Boranija... Zahvaljujući svom niskom glikemijskom indeksu i specifičnom sastavu, boranija je odlična namirnica posebno za one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi. Boranija sadrži jednu od neesencijal...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 6 nezaobilaznih sastojaka za smuti

  • sale moze 14.07.2017 15:04
   Odličan izbor namirnica za smoothie samo bih dodao još i chia semenke, evo jednog ...
 • Ishrana maratonaca

  • pera detlic 03.02.2017 23:22
   Kada koristite hranu iz prve dve grupe, vi ste istovremeno dobili više proteina nego ...
 • Treba li piti vodu uz obrok

  • Slavica M 13.01.2017 16:14
   Draga Dijana, uz obrok, pa čak i kada se radi o užini, ne bi trebalo unositi ...
    
  • Dijana 13.01.2017 12:11
   Dobar dan, imam 16 godina i na programu sam za gojenje. Uz užinu stalno imam neki ...
 • Šta organizam čini kiselim, a šta baznim

  • Maša 06.12.2017 13:29
   Limun u nasem organizmu postaje bazan i ako je u osnovi kiseo, slicno je i sa ...
 • redakcija
  redakcija
  26 ( +8 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  15 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +32 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 345

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

nesvarljiva vlakna - neophodna

Detaljnije »