Ishrana i skleroza, komentar

Poštovano uredništvo portala zdravahrana, nedavno ste objavili članak "Skleroza i ishrana u starom Egiptu" u kome ste nam prikazali rezultate najnovijih naučnih istraživanja koji sugerišu, ukoliko sam pravilno razumeo, da je utvrđena jednostavna i snažna korelacija između načina ishrane drevnih Egipćana i arteroskleroze.

 

Te promene su otkrivene na njihovim mumifikovanim ostacima. Bogati Egipćani su jeli mnogo mesa i zasićenih masnoća i kod njih su tragovi arteroskleroze pronađeni, dok se sirotinja hranila uglavnom vegetarijanski i kod nje nisu pronađeni. Ova tema me je, kao laika za medicinu, zainteresovala, pa sam pretražio internet u potrazi za tim konkretnim publikacijama radi više detalja.
Pomenuli ste da ste koristili medicinski časopis "The Lancet", čiji je sadržaj srećom dostupan na internetu i svako može i sam da ga pregleda. Pretragom dobio dva relevantna naslova:
1. "Atherosclerosis and diet in ancient Egypt"
(Arteroskleroza i ishrana u drevnom Egiptu)
The Lancet, Volume 375, p. 718 (2010)
2. "Atherosclerosis across 4000 years of human history: the Horus study of four ancient populations"
(Arteroskleroza kroz 4000 godina ljudske istorije: Horus studija četiri drevne populacije)
The Lancet, Volume 381, p. 1211 (2013)
Vaš tekst je nesumnjivo baziran na pomenutom radu iz 2010. i možda dodatnom materijalu koji mi nije poznat.  Rad iz 2013. je objavljen pre svega nekoliko dana pa pretpostavljam da nije bio dostupan u vreme kada je vaš tekst pisan.
Nakon što sam pročitao ova dva rada, došao sam do (doduše laičkog) uverenja da je vaš objavljeni tekst potrebno bar u određenoj meri korigovati, uključujući i glavni zaključak, ne bi li uzeli u obzir sve što ove dve publikacije, koja nisu potpuno u skladu jedna sa drugim, iznose.
Naime, rad iz 2010. kaže da su ispitane mumije samo viših slojeva društva koji su se uglavnom i mumifikovali, dok mumija sirotinje jednostavno nema (ili bar nisu dostupne da se prouče). Dakle, rad tvrdi da arteroskleroza nije nađena kod sirotinje iz razloga što takvih mumija jednostavno nema. U tom smislu je ipak spekulacija, a ne rezultat direktnog uvida, rezonovati da je sirotinja usled pretežno vegetarijanske ishrane bila pošteđena arteroskleroze. Da citiram iz zaključka: "Objašnjenje ovih čestih patoloških nalaza (to što je arteroskleroza često nalažena na mumijama) skoro sigurno leži u načinu ishrane bogatom zasićenim mastima koje su bile rezervisane za elitu, dok je glavnica populacije bila vegetarijanska". Potrebno je imati iskustva sa čitanjem naučnih radova da se prepozna suptilno oblikovana rečenica koja sugeriše ono u šta snažno veruje, ali to ne sme i da tvrdi. Ovde autori ne tvrde da je sirotinja bila bez arteroskleroze, jer to ne znaju. Takođe, autori kažu da se sirotinja hranila "uglavnom vegetarijanski", ne kažu strogo vegetarijanski. Ovo je relevantno za dalju analizu.
Članak iz 2013. je rezultat studije koja traži baš vezu između arteroskleroze i načina ishrane i života kod četiri drevna naroda: drevnih Egipćana, drevnih Peruvijanaca, predaka Pueblo Indijanaca, starih žitelja Aleutskih ostrva (između Sibira i Aljaske). Napominju da su Egipatske mumije samo iz viših društvenih slojeva, veštački mumificirane, dok su ostale mumije uglavnom rezultat prirodne mumifikacije, dakle iz svih slojeva društva. Ono što je važno je to što su ovi narodi živeli na različitim lokacijama (izrazito hladnim, vrelim, suvim) sa različitim načinima života (farmeri, lovci, sakupljači) i sa različitom ishranom koja nigde nije bila sasvim vegetarijanska, ali se količina mesa i zasićenih masti razlikovala. Na primer, na Aleutskim ostrvima je ishrana bila izrazito mesna i masna (morske životinje i bobičavo voće), dok su Peruanci bili izraziti farmeri koji su gajili žitarice, povrće i voće, a pritom imali i domaće životinje. Nije daleko od pameti pretpostaviti da se sirotinja kod nekih od ovih naroda hranila otprilike onoliko vegetarijanski koliko i siromašniji Egipćani. Glavni direktni uvid ovog rada je da je kod svih njih nađena arterioskleroza sasvim podjednako (do na statističku grešku). Dalje, nađena je jasna korelacija sa starošću u vreme smrti: što su mumije starije, to je veće prisustvo arterioskleroze koje se sve brže i brže uvećevalo sa godinama, baš kao i kod modernog čoveka.
Zaključak ću citirati: "Naš nalaz u velikoj meri uvećava grupu drevnih naroda za koje se zna da su imali arteriosklerozu i po prvi put pokazuje da je ova bolest bila uobičajena u nekoliko drevnih kultura sa raznolikim stilovima života, načinima ishrane, genetikom, uz velika geografska rastojanja i jako razdvojenih u vremenu. Ovi nalazi sugerišu da je naše razumevanje uzročnih faktora arteroskleroze nekompletno i da bi arteroskleroza mogla biti sastavni deo procesa ljudskog starenja".
Zanimljivo je kako se naučna gledišta brzo menjaju. Da je ostalo na radu iz 2010. godine, vaš članak bi imao mnogo veću težinu, ovako, eto došla je 2013. i dosta se toga promenilo, uključujući i potrebu da se sada ponovo interpretira rad iz 2010. Eto toliko, a ukoliko neko vidi da sam negde u čitanju ovih radova napravio grešku, molim napišite. Pozdrav od čitaoca i srećno u daljem radu vašeg portala.

Napomena redakcije: Autor članka je naučnik iz druge oblasti koji radi u inostranstvu.
 

 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Jednostavna uputstva za klijanje... Klijanje može izgledati komplikovano kada na internetu čitate članke sa različitim instrukcijama. Pokušaću da ovaj proces što više uprostim a da i dalje bude veoma efikasan. (Piše: Olivera Rosić, auto...
Prskano ili neprskano?... Nakon zimske oskudice, rano voće i povrće na tezgama izgleda zaista primamljivo. Ali, ukoliko je gajeno na uobičajeni način, uz upotrebu „hemije“, ono sa sobom nosi i određene rizike. Ako ...
Salata od tikvica... Potrebno je: jedan seckani paradajz, deset sitno naseckanih listova bosiljka, dve kašike vinskog sirćeta, dve kašike maslinovog ulja… … 3 usitnjena režnja belog luka, 400 grama tikvica narezanih ...
Pita od kupusa i heljde sa paradajzom... Potopiti jednu šolju prethodno oprane heljde u vodu na nekoliko sati. U blenderu usitnite 1/4 glavice manjeg kupusa i heljdu (prethodno natopljenu). Smeši dodajte origano i kari (ili već začin koji vi...
Tajna Novakovog uspeha: nije samo ishrana... U prethodnom članku posvećenom neverovatnom uspehu Novaka Đokovića (niz pobeda na masters turnirima), pomenuli smo da je promena ishrane bila jedan od ključeva tog uspeha. Ali šta reći sada, kada je N...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 133

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Jednostavna uputstva za klijanje

Detaljnije »