Jaja smanjuju rizik od dijabetesa

jaja2abInteresantno finsko istraživanje je utvrdilo da se šanse od nastanka dijabetesa tip 2 smanjuju ako svakodnevno konzumiramo jaja.

Jaja su namirnica koja je dobila verovatno najnepravedniji tretman u krugovima zagovornika zdrave ishrane, pa čak i u medicinskim krugovima. Sve više novijih istraživanja dokazuje da sve ono što se pripisivalo jajima - da podižu holesterol, škode srcu, doprinose gojenju i sl - ne samo da nije tačno, nego da je upravo suprotno.
Što se tiče ovog najnovijeg finskog istraživanja o uticaju konzumacije jaja na rizik od dijabetesa, ono se oslanja na ranija istraživanja koja su već ukazala da redovna konzumacija jaja može da smanji rezistenciju na insulin tako što poboljšava efikasnost insulina u metabolisanju glukoze. Zato su istraživači angažovali grupu od 2682 muška volontera, starosti od 42 do 60 godina, da učestvuju u eksperimentu sa jajima. Svi učesnici su popunili upitnike za sve vrste hrane koju konzumiraju. Istraživači su na osnovu toga utvrdili koliko dnevno jaja svaki od njih konzumira.
Nakon toga, ispitanici su u redovnim intervalima praćeni u periodu od 19 godina. Na kraju tog perioda, 432 ispitanika je dobilo dijabetes tip 2.
Na osnovu tog rezultata i podrobnog praćenja ishrane ispitanika, finski istraživači su izvestili da je, statistički, kod osoba koje su jele po jedno jaje svakog dana bio mnogo manji rizik od obolevanja od dijabetesa tip 2 nego kod onih koji bi pojeli samo jedno jaje nedeljno.
Istraživači su takođe utvrdili da je kod osoba koje su jele mnogo manje jaja (do dva jajeta nedeljno) bio povišen nivo tirozina. Tirozin je aminokiselina koja je povezana sa dvostruko većim rizikom od dijabetesa tip 2. U krvi ispitanika koji su jeli manje jaja je takođe pronađeno neidentifikovano jedinjenje, za koje se ispostavilo da takođe doprinosi razvoju dijabetesa tip 2.
Zahvaljujući svemo ovome, istraživači su zaključili da prehrambeni holesterol iz jaja praktično nije povećao rizik od dijabetesa. Baš naprotiv, neke druge komponente koje jaja sadrže smanjile su nivo tirozina i drugih štetnih komponenti u organizmu, koje doprinose dijabetesu.
"Jaja su posebno bogat izvor brojnih bioaktivnih komponenti, kao što su karotinoidi i holin, za koje je pokazano da imaju povoljne efekte na, na primer, insulinsku rezistenciju, upale, oksidaciju lipida i metabolizam", prokomentarisao je dr Jirki Virtanen, vođa ovog istraživanja.  

Stručne reference i izvorni članak o istraživanju možete naći na sledećim linkovima:
www.diabetes.co.uk/news/2019/feb/one-egg-a-day-linked-with-reduced-type-2-diabetes-risk-in-men-94913463.html
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mnfr.201800605

Srodni članci (po ključnim rečima)

Alnatura za zdrav život... U periodu od 7. do 26. maja, oni koji su zainteresovani za kupovinu organskih proizvoda koji nose oznaku "bio", (nemački standard koji svedoči o biološkom uzgoju bez hemikalija), moći će u prod...
Šetnja čuva od šloga... Jedna obimna dugoročna studija objavljena u časopisu “Stroke” Američkog udruženja za srce pokazuje da je najbolji recept protiv moždanog udara - šetnja. Žene mogu da drastično smanje rizik i od šloga ...
Zašto je dobro jesti vakame... Ove alge su bogate vitaminima, mineralima i drugim materijama koje gode kardiovaskularnom zdravlju, pomažu održanju hormonalne ravnoteže, jačaju kosti i poboljšavaju cirkulaciju. Sagorevaju ...
Organska hrana smanjuje rizik od raka... Ako ste se pitali da li se zaista isplati plaćati skuplje organske proizvode, verovatno će vas interesovati nedavno proučavanje na preko 70.000 ljudi koje je pokazalo da oni koji konzumiraju organsko ...
Đumbir za zdravlje... Đumbir je vrlo lekovit. Doprinosi smanjenju mučnine, poboljšava varenje i ublažava raznovrsne bolove. Povoljno deluje na metabolizam kod obolelih od dijabetesa, a koristi se i kao sredstvo protiv zgru...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 123

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Alnatura za zdrav život

Detaljnije »