Jedite bez krivice

Pomenućemo četiri vrste namirnica koje nam često savetuju da izbegavamo. U stvari, videćete da brojna istraživanja pokazuju da su one zdrave – kad se konzumiraju umereno.

Ugljeni hidrati. U poslednje vreme, postale su popularne dijete sa minimumom ugljenih hidrata, a maksimumom proteina, ili masti. Kao što se ranije vodila “hajka” protiv masti, tako su sad počele da se javljaju teorije da su izvor svih naših problema – ugljeni hidrati.
Međutim, i jedna i druga teorija su naprosto preterane. Niti su loše masti kao takve, niti su loši ugljeni hidrati kao takvi. U uslovima u kojem živi većina čovečanstva, ugljeni hidrati su osnovni izvor energije. Jedino u polarnim krajevima, gde biljaka praktično nema, osnovni izvor energije za ljude su masti i proteini. Međutim, u tim krajevima je i ljudski životni vek kraći.
Novija istraživanja ukazuju da ograničavanje unosa ugljenih hidrata ne mora učiniti vašu ishranu zdravijom, a ni vas mršavijim. Na primer, istraživanje objavljanom u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, utvrđeno je da konzumacija integralnih žitarica može da ubrza gubitak težine, zato što one smanjuju količinu kalorija koje telo apsorbuje tokom varenja, dok istovremeno ubrzavaju metabolizam.
Što se tiče prostih ugljenih hidrata, njihov glavni i najzdraviji izvor je voće. Umerena konzumacija voća nikako vam ne može škoditi, niti ćete se od toga ugojiti – naprotiv, to vam može samo koristiti.
Ali, izvori ugljenih hidrata koje svakako treba izbegavati su: rafinisane žitarice (belo brašno), rafinisani šećer i industrijski slatkiši – to je grupa ugljenih hidrata koja nije dobra za zdravlje.
Čokolada. Čokolada je nešto zbog čega mnogi osećaju krivicu. Svi je volimo, ali – čokolada goji, tako kažu. I ovde je stvar u tome o kakvoj se čokoladi radi. Takozvane mlečne čokolade, koje sadrže manje od 40% kakaoa a 60% šećera, nekvalitetnog mleka i aditiva, nisu uopšte preporučljive. Međutim, takozvane crne čokolade sa 70% i više kakaoa zapravo su zdrave. Više istraživanja je to pokazalo; na primer, skorašnje istraživanje Univerziteta u Atini utvrdilo je da su ljudi koji su pojeli štanglu crne čokolade imali poboljšan protok krvi tokom perioda posmatranja od 3 sata. Druga istraživanja pokazuju da čokolada može da pomogne da se snizi krvni pritisak, kao i da sadrži supstance koje podstiču lučenje endorfina, hormona koji nas oslobađaju od stresa.
Naravno, ni sa crnom čokoladom ne treba preterati – nekoliko kockica dnevno je dovoljno.
Kokice. Obično nam savetuju: izbegavajte grickalice, između obroka i uveče. Međutim, kokice spadaju u verovatno najzdravije grickalice koje postoje. Iznenađujuće istraživanje Univerziteta Skranton pokazalo je da integralne žitarice sadrže veoma veliku količinu polifenola (biljnih antioksidanasa), čak više nego voće i povrće (!). A među njima, kukuruz kokičar je u samom vrhu. Osim toga, čak i ako pojedete punu kesu kokica, još uvek je to prilično mala količina hrane i kalorija.
Naravno, najbolje je da sami iskokate kokice. Jednu ideju kako da sami napravite zdrave i ukusne kokice možete naći na ovom linku.
Kafa. Ako vas grize savest zato što pijete kafu jer ste čitali da to nije zdravo, treba da imate u vidu sledeće. Niz istraživanja je pokazao da antioksidansi koje kafa sadrži doprinose prevenciji raka debelog creva, Parkinsonove bolesti i dijabetesa. Takođe, pokazalo se da kafa deluje podjednako, ako ne i efikasnije, na smanjenje bolova u mišićima i nekih drugih vrsta bolova nego standardni analgetici, kao na primer, ibuprofen.
I opet, preterivanje nigde ne valja, pa ni ovde. Šolja-dve kafe dnevno je sasvim dovoljno. Ako pijete više, možete imati problema sa nervozom, nesanicom, krvnim pritiskom i lupanjem srca. A u slučaju da imate neko hronično oboljenje, konsultujte se sa svojim lekarom da li je u tom slučaju kafa preporučljiva.

 

Naučne i druge reference
https://now.tufts.edu/news-releases/new-study-suggests-eating-whole-grains-increases-metabolism-and-calorie-loss
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15925737
www.prevention.com/food/healthy-eating-tips/nutritional-benefits-chocolate-and-other-guilty-pleasures
www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20100901/coffee-may-combat-high-blood-pressure
www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130318151620.htm

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Crna čokolada organska 75% kakaoa

Crne čokolade (sa preko 50% kakaoa) spadaju u najzdravije slatkiše. Kada imate potrebu za slatkim, ako umesto uobičajenih slatkiša uzmete čokoladu sa velikim procentom kakaoa, time doprinosite održanju željene telesne težine. Zbog malog procenta šećera i drugih dodataka, crna čokolada ne doprinosi gojenju, daje osećaj sitosti, a ima i druga naučno dokazana povoljna delovanja na organizam.
Crna čokolada organska 100% kakaoa

Crne čokolade (sa preko 50% kakaoa) spadaju u najzdravije slatkiše. Kada imate potrebu za slatkim, ako umesto uobičajenih slatkiša uzmete čokoladu sa velikim procentom kakaoa, time doprinosite održanju željene telesne težine. Zbog malog procenta šećera i drugih dodataka, crna čokolada ne doprinosi gojenju, daje osećaj sitosti, a ima i druga naučno dokazana povoljna delovanja na organizam. 100% crnu čokoladu možete koristiti za pripremu zdravijih kolača, kremova, sladoleda i drugih poslastica.
Organska kafa arabika mlevena

Organska kafa vrhunskog ukusa, dobra za čoveka, dobra za prirodu! Naša organska kafa je 100% arabika prve klase iz Etiopije. Poznata je po prijatnom ukusu i uravnoteženoj kiselosti.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 262

Svi članci u rubrici