Kako napraviti nedeljni plan obroka

Zagazili smo u novu godinu. Ako smo postavili sebi za cilj da ćemo se od nove godine zdravije hraniti, vežbati ili bilo šta drugo vezano za zdraviji način života onda moramo nešto i preduzeti u vezi sa tim.  (Piše: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista)

Sredina je januara, a istraživanja pokazuju da većina novogodišnjih odluka do sredine januara padne u vodu.  Ne možemo raditi stvari na isti način a očekivati drugačiji rezultat.  Treneri za lični razvoj naglašavaju važnost zapisivanja ciljeva. Ali čak i zapisani ciljevi bez konkretnog plana i dalje ostaju samo mrtvo slovo na papiru. Cilj bez plana je samo želja. Prvi korak ka pretvaranju želja u ciljeve je pravljenje plana. Za početak bi možda mogli da napravite plan nedeljnih obroka.  Zašto je dobro imati ovakav plan  i kako se on pravi?
Plan bi bilo najbolje napraviti tokom vikenda jer se tada obično ima više vremena. Pravi se za narednu nedelju, odnosno za narednih sedam dana. Razmislite šta želite da kuvate tokom te nedelje. Šta ćete spremati za doručak, ručak, večeru,  uzmite u obzir i užine. Kada napravite spisak jela koje planirate da spremate, pored svakog jela napišite i namirnice koje su vam potrebne za njegovu pripremu. Sastavite spisak za kupovinu potrebnih namirnica i nastojte da ga se što više pridržavate.
Prilikom sastavljanja plana uzmite u obzir sledeće:
Obaveze
Onim danima kada imate više obaveza planirajte jednostavnije obroke, nešto što se brzo priprema. Radnim danima dobro će doći zamrznuto povrće. Takođe, možete skuvati veće količine mahunarki i žitarica koje ćete čuvati u frižideru. Od istih namirnica mogu se napraviti različita jela. Tako, na primer, od kuvanog sočiva ili pasulja možete jedan dan napraviti varivo, a od preostale količine burgere za neki od narednih dana. Od kuvanog nauta može se napraviti veća količina humusa koja se može jesti nekoliko dana za doručak. Kuvane žitarice se mogu jesti za doručak, a jedan deo može poslužiti za pripremu obrok salate koju ćete poneti na posao. Nekada možete skuvati i veću količinu jela pa ga zatim rasporediti na dva dana. Neka povrće za salatu bude unapred očišćeno i oprano kako biste ubrzali pripremu nakon dolaska sa posla. Kupite voće za nekoliko dana kako biste imali obezbeđene užine. Dane kada imate više vremena ponekad iskoristite za pripremu složenijih jela, ili nekih novih koji podstiču vašu kreativnost.
Neka jelovnik bude tematski
Odredite dane kada planirate da kuvate nešto čorbasto, kada jedete mahunarke, kada meso i ribu, kada testeninu. Isplanirajte makar dva dana bez mesa a umesto njega koristite mahunarke. Odredite dan kada ćete spremati nešto od poslastica. Doručak možete planirati tako što ćete odrediti dane kada se jedu žitarice, kada neki od namaza, sendviči, jaja, proja, pita... Dovoljno je imati imati 2-3 kombinacije koje će se naizmenično menjati. Na primer ponedeljak musli, utorak humus, sreda sendvič, četvrtak humus, petak jaja. Preko vikenda možete da napravite pitu, proju, mafine... Nešto što nemate priliku da jedete tokom radnih dana. Po sličnom principu osmislite i večeru.
Želje članova porodice
Jednom nedeljno napravite neko od omiljenih jela vaših ukućana. Konsultujte se sa njima prilikom pravljenja plana.

Možda vam sve ovo izgleda previše komplikovano i neizvodljivo, ali sa ovakvim planom ćete imati višestruke koristi.

Biraćete zdravije. Time što pažljivije razmišljate o svakom obroku (šta, kada, kako) postajete svesniji izbora namirnica, a samim tim veća je mogućnost da će ti izbori biti zdraviji.  
Poštedećete sebe stresa i nervoze. U moru obaveza svakodnevno razmišljanje o tome šta kuvati, kao i svakodnevna nabavka mogu biti dodatni izvor stresa. Mnogo je lakše kada se to obavi jednom nedeljno.  
Štedite vreme i novac. Kao što sam već navela nećete gubiti vreme na svakodnevno razmišljanje o tome šta kuvati naredni dan, a kada imate spisak potrebnih namirnica kupovina se mnogo brže obavi.  Što manje vremena provodite u kupovini i kuhinji, ostaje vam više vremena i energije za neke druge stvari. Život ne treba da se svede na posao i kuvanje. Osim toga, nema stihijske kupovine, pa nema ni neplanskog trošenja novca.
Nećete bacati namirnice. Kada imate jasno isplanirane obroke onda kupujete namirnice koje su vam zaista potrebne i koje ćete sigurno  iskoristiti. Namirnice koje se kupuju po principu "nek se nađe" najčešće završe u kanti za smeće. Time što ne kupujete nepotrebne namirnice takođe štedite novac.
Jedan plan ishrane možete koristiti dve nedelje, a onda napraviti sledeći za naredne dve nedelje.
Dobra organizacija pojednostavljuje život i brže vodi do zacrtanog cilja.

Srodni članci (po ključnim rečima)

planiranje kvari zabavu... Ništa ne može da pokvari zabavu toliko kao kad je stavimo u svoj kalendar/planer. Niz proučavanja koja su sproveli istraživači na Univerzitetu Ohajo pokazao je, na primer, ako fiksiramo vreme d...
Raniji obroci čuvaju zdravlje... Nekoliko istraživanja je ukazalo da su ljudi koji jedu kasnije tokom dana i po noći u većoj opasnosti od srčanih oboljenja nego oni koji završe sa obrocima ranije. Američki istraživači su eksperimento...
Da brzo popravite raspoloženje... Znate verovatno kakav je osećaj kada ste u mračnom raspoloženju – ništa na svetu ne valja i svi su vam krivi. Srećom, i mračna raspoloženja su prolazna, a evo kako da im pomognete da prođ...
Znamo li kako da se hranimo?... U moru stalno novih i protivrečnih teorija o ishrani danas je lako da izgubimo orijentaciju. Čak i ako nemamo stvarnih problema, počinjemo da izbegavamo ovo ili ono ili se držimo ovog ili onog specija...
Organsko u Aranđelovcu... U sredu, 25. Juna, narodna biblioteka “Sveti Sava” u Aranđelovcu organizuje promociju knjige „Organska bašta“ Snežane Ognjenović sa predavanjem na temu „Organska proizvodnja hrane – neophodnost današn...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 66

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

planiranje kvari zabavu

Detaljnije »