Kako se odvići od kafe

Za mnoge je kafa nerazdvojni deo domaćeg i društvenog života. Iako je utvrđeno da ovaj napitak donosi brojne dobrobiti, istina je i da nije sasvim zdrav i može imati nepoželjne efekte. Jedan od njih je zavisnost. Evo kako se ona može prevazići.

Kafa donosi niz dobrobiti organizmu: veliku količinu antioksidanasa, smanjuje rizik od depresije, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, srčanih oboljenja i dijabetesa. Takođe, kofein podstiče proizvodnju dopamina koji povećava motivisanost i produktivnost, i acetilholina, koji poboljšava memoriju i sposobnost učenja.
Ali, kofein jeste adiktivna supstanca i možemo postati zavisni od njega.

Redovan unos kofeina menja hemiju mozga. Kofein se vezuje za receptore u mozgu koji su inače rezervisani za adenozin, hemikaliju koja opušta nervni sistem. Pošto adenozin ne može da se veže, mozak neće osećati umor i nastaviće da proizvodi stimulanse za razne svoje funkcije, što svakako vodi opštem osećaju budnosti, fokusiranosti i motivisanosti. Ali, molekuli adenozina koji nemaju za šta da se vežu signalisaće mozgu da napravi više receptora za njih, što opet dovodi do toga da uobičajena količina kofeina koju ste konzumirali više ne deluje. Mozak postaje tolerantniji na kofein, pa vam treba vam sve više, što može dovesti do postepenog povećanog unosa, i to je osnova zavisnosti.

Ako ste navikli na kafu, pa je ne popijete, mogu se javiti tipični simptomi apstinencijalne krize, koji uključuju: glavobolju, uznemirenost, lošu koncentraciju, potištenost, depresiju, razdražljivost, smanjenje kognitivne i motoričke sposobnosti, oscilacije raspoloženja, bolove i ukočenost mišića, mučninu i povraćanje.
Ako ste rešili da smanjite ili ostavite kafu, evo kako to možete da uradite kako biste minimizovali apstinencijalnu krizu.

Odvikavajte se postepeno. Iako postepeno odvikavanje traje duže, simptomi krize će biti slabiji. Dakle, treba da postepeno smanjujete količinu kafe koju koristite – svake nedelje malo manje, dok ne dođete do jedne šolje dnevno, ili je potpuno eliminišete, već kako ste odlučili. U tome vam može pomoći i zeleni čaj kao zamena, jer i on sadrži kofein, samo ga ima manje. A pored toga, zeleni čaj sadrži prirodne opuštajuće supstance koje smiruju moždane talase.
Uzimajte adaptogene. Biljke poznate kao adaptogeni mogu da ublaže simptome odvikavanja od kofeina. U njih spadaju: žen šen, đumbir, ašvaganda, maka i neki drugi.
Koristite etarska ulja. Etarska ulja lavande, nane i kamilice se preporučuju za glavobolje, a mogu da pomognu i da se smanje ostali simptomi apstinencijalne krize. Možete da ih mirišete, ili utrljate malu količinu u kožu glave.
Pijte dovoljno vode. Kofein je diuretik i podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, a dehidracija dovodi do skupljanja mozga i potencijalne glavobolje. Ako se odvikavate od kafe, poželjno je da pijete što više čiste vode, do 8 čaša dnevno.
Koristite kese sa ledom. Stavljanje kese sa ledom na glavu ili čelo može da pomogne da se smanji apstinencijalna glavobolja.
Vežbajte redovno. Iako smanjenje količine kafe može da izazove osećaj umora, suštinski je važno da ostanete fizički aktivni. To će doneti organizmu dodatni priliv energije, bez potrebe za kofeinom.

Izvori:
https://bebrainfit.com/caffeine-addiction-withdrawal/
www.healthline.com/nutrition/caffeine-addiction
www.healthline.com/health/headache/caffeine-withdrawal-headache#water
www.onemedical.com/blog/live-well/caffeine-withdrawal/


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 103

Svi članci u rubrici