Konzumacija šećera i rizik od raka

Šećeri su neophodni za proizvodnju energije u ćelijama. Konzumacija šećera nije uzrok raka, niti ishrana bez šećera može da automatski eliminiše maligne ćelije iz organizma. Ali, konzumacija rafinisanih šećera povećava rizik od brojnih oboljenja, uključujući i maligna.

Ćelijama su potrebni šećeri, masti i proteini da bi stvorile molekule bogate energijom, kao što je adenozin-trifosfat (ATP) za buduću upotrebu. Važni makronutrijenti iz hrane (šećeri, masti i proteini) prolaze kroz polupropustljivu ćelijsku membranu. Sastav ćelijske membrane je važan za privlačenje ispravnih nutrijenata u ćeliju; zato su omega masne kiseline suštinski važne za zdravlje ćelijskih membrana.
Da bi se proizvela energija unutar ćelija, molekuli glukoze moraju da se podele. Prvi proces u proizvodnji energije je glikoliza i on zahteve učešće dva molekula ATP. Tokom tog procesa, pojedinačni molekuli glukoze se dele i pretvaraju u dva molekula piruvata. Nakon niza hemijskoh reakcija, glikoliza stvara četiri nova ATP molekula i dva nikotinamid-adenin-nukleotid-hidrid (NADH), koji su neophodni kao nosioci elektrona za druge biohemijske reakcije u ćeliji. Ukratko rečeno, normalan metabolizam šećera ne izaziva rak. Ali, poremećen ili neefikasan metabolizam šećera u ćelijskim procesima dovodi do povećane oksidacije ćelija i upale, što prethodi raznim hroničnim oboljenjima.

Problem su dodati rafinisani šećeri
Šećeri koji potiču iz voća i povrća su strukturalno različiti od rafinisanih šećera koji se industrijski proizvode. Ćelije ljudskog organizma drugačije metabolišu šećere iz voća i povrća. Rafinisani šećeri, kao što je beli šećer, ili fruktoza, se dodaju u mnoge gotove proizvode, kolače, peciva i sl. Prisutni su praktično svuda. Fruktoza ne donosi nutritivne dobrobiti ćelijama i brzo se konvertuje u mast. Ta suvišna telesna masnoća opterećuje organizam jer lišava ćelije hrane i izaziva više oksidacije i upale. Rafinisani šećeri dobijeni pd šećerne repe i šećerne trske su izolovan oblik šećera lišen svih ostalih nutrijenata. Oni se takođe preterano konzumiraju i ne donose nutritivnu dobrobit ćelijskom metabolizmu.
Kada se šećer konzumira iz voća i povrća, on će se na prirodan način ispravnije upotrebiti u ćelijama. Biljna vlakna iz tih celovitih namirnica sprečavaju preteranu konzumacije šećera i doprinose efikasnijem korišćenju šećera za proizvodnju energije u ćelijskim mitohondrijama. Te celovite namirnice takođe donose organizmu brojne nutrijente i sprečavaju nagomilavanje masti i gubljenje energije. To smanjuje oksidaciju i ublažava upale.

Svakako, mi možemo da konzumiramo manje šećera, ali ljudski organizam ne dopušta da nivo glukoze u krvi padne ispod određenog nivoa. Ukoliko se ne unosi šećer spolja, organizam će upotrebiti sopstvene rezerve da sam proizvede glukozu. Zbog toga se maligne ćelije ne mogu "izgladneti" u smislu da se liše šećera.

Prava veza između konzumacije šećera i malignih promena je neefikasna proizvodnje energije adenozin-trifosfata i oksidacija u ćelijama, usled neefikasnog izbacivanja otpada.

Važno je da se u ishrani unosi manje refinisanih šećera - saharoze i fruktoze - ali je nemoguće potpuno izbeći šećere. Šećeri iz organskih, prirodnih namirnica kao što su voće i povrće su od suštinske važnosti za zdravo funkcionisanje ćelija.

 

Izvori:
www.integrativepractitioner.com
www.drhyman.com
www.nature.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 158

Svi članci u rubrici