Konzumacija šećera i rizik od raka

seceri23aŠećeri su neophodni za proizvodnju energije u ćelijama. Konzumacija šećera nije uzrok raka, niti ishrana bez šećera može da automatski eliminiše maligne ćelije iz organizma. Ali, konzumacija rafinisanih šećera povećava rizik od brojnih oboljenja, uključujući i maligna.

Ćelijama su potrebni šećeri, masti i proteini da bi stvorile molekule bogate energijom, kao što je adenozin-trifosfat (ATP) za buduću upotrebu. Važni makronutrijenti iz hrane (šećeri, masti i proteini) prolaze kroz polupropustljivu ćelijsku membranu. Sastav ćelijske membrane je važan za privlačenje ispravnih nutrijenata u ćeliju; zato su omega masne kiseline suštinski važne za zdravlje ćelijskih membrana.
Da bi se proizvela energija unutar ćelija, molekuli glukoze moraju da se podele. Prvi proces u proizvodnji energije je glikoliza i on zahteve učešće dva molekula ATP. Tokom tog procesa, pojedinačni molekuli glukoze se dele i pretvaraju u dva molekula piruvata. Nakon niza hemijskoh reakcija, glikoliza stvara četiri nova ATP molekula i dva nikotinamid-adenin-nukleotid-hidrid (NADH), koji su neophodni kao nosioci elektrona za druge biohemijske reakcije u ćeliji. Ukratko rečeno, normalan metabolizam šećera ne izaziva rak. Ali, poremećen ili neefikasan metabolizam šećera u ćelijskim procesima dovodi do povećane oksidacije ćelija i upale, što prethodi raznim hroničnim oboljenjima.

Problem su dodati rafinisani šećeri
Šećeri koji potiču iz voća i povrća su strukturalno različiti od rafinisanih šećera koji se industrijski proizvode. Ćelije ljudskog organizma drugačije metabolišu šećere iz voća i povrća. Rafinisani šećeri, kao što je beli šećer, ili fruktoza, se dodaju u mnoge gotove proizvode, kolače, peciva i sl. Prisutni su praktično svuda. Fruktoza ne donosi nutritivne dobrobiti ćelijama i brzo se konvertuje u mast. Ta suvišna telesna masnoća opterećuje organizam jer lišava ćelije hrane i izaziva više oksidacije i upale. Rafinisani šećeri dobijeni pd šećerne repe i šećerne trske su izolovan oblik šećera lišen svih ostalih nutrijenata. Oni se takođe preterano konzumiraju i ne donose nutritivnu dobrobit ćelijskom metabolizmu.
Kada se šećer konzumira iz voća i povrća, on će se na prirodan način ispravnije upotrebiti u ćelijama. Biljna vlakna iz tih celovitih namirnica sprečavaju preteranu konzumacije šećera i doprinose efikasnijem korišćenju šećera za proizvodnju energije u ćelijskim mitohondrijama. Te celovite namirnice takođe donose organizmu brojne nutrijente i sprečavaju nagomilavanje masti i gubljenje energije. To smanjuje oksidaciju i ublažava upale.

Svakako, mi možemo da konzumiramo manje šećera, ali ljudski organizam ne dopušta da nivo glukoze u krvi padne ispod određenog nivoa. Ukoliko se ne unosi šećer spolja, organizam će upotrebiti sopstvene rezerve da sam proizvede glukozu. Zbog toga se maligne ćelije ne mogu "izgladneti" u smislu da se liše šećera.

Prava veza između konzumacije šećera i malignih promena je neefikasna proizvodnje energije adenozin-trifosfata i oksidacija u ćelijama, usled neefikasnog izbacivanja otpada.

Važno je da se u ishrani unosi manje refinisanih šećera - saharoze i fruktoze - ali je nemoguće potpuno izbeći šećere. Šećeri iz organskih, prirodnih namirnica kao što su voće i povrće su od suštinske važnosti za zdravo funkcionisanje ćelija.

 

Izvori:
www.integrativepractitioner.com
www.drhyman.com
www.nature.com

Srodni članci (po ključnim rečima)

Tai či i fibromialgija... Stara kineska borilačka veština taj či, koja je vremenom prerasla u meditativnu umetnost laganih pokreta, efikasnija je u uklanjanju simtpoma fibromialgije od običnih vežbi istezanja. Ovo je potvr...
Šećerna zavera... Mi danas konzumiramo 20 puta više šećera nego što su to činili naši preci. A konzumaciju šećera još podstiču pogrešne nutricionističke preporuke, na ko...
Šećer smanjuje stres...... ... ali zato podstiče zavisnost. Šećer ublažava signale stresa u mozgu, ali zato nas podstiče da tražimo šećer kad smo u stresu. Tako se stvara krug sličan zavisnosti, utvrdilo je novo istraživanje. ...
Hlorofil štiti zdravlje... Hlorofil je sastojak iz biljaka koji skuplja svetlost i koristi je za stvaranje energije. On daje biljkama zelenu boju i za biljke je ono što je krv za čoveka. Hlorofil blagotvorno utiče na organizam ...
Organsko je ipak bolje... Neki naučnici iznose tezu da organski gajene poljoprivredne kulture (bez upotrebe hemikalija) nisu zdravije od konvencionalno gajenih (uz upotrebu velikog broja i količine hemikalija, među kojima preo...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 133

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Tai či i fibromialgija

Detaljnije »