Konzumacija šećera i rizik od raka

seceri23aŠećeri su neophodni za proizvodnju energije u ćelijama. Konzumacija šećera nije uzrok raka, niti ishrana bez šećera može da automatski eliminiše maligne ćelije iz organizma. Ali, konzumacija rafinisanih šećera povećava rizik od brojnih oboljenja, uključujući i maligna.

Ćelijama su potrebni šećeri, masti i proteini da bi stvorile molekule bogate energijom, kao što je adenozin-trifosfat (ATP) za buduću upotrebu. Važni makronutrijenti iz hrane (šećeri, masti i proteini) prolaze kroz polupropustljivu ćelijsku membranu. Sastav ćelijske membrane je važan za privlačenje ispravnih nutrijenata u ćeliju; zato su omega masne kiseline suštinski važne za zdravlje ćelijskih membrana.
Da bi se proizvela energija unutar ćelija, molekuli glukoze moraju da se podele. Prvi proces u proizvodnji energije je glikoliza i on zahteve učešće dva molekula ATP. Tokom tog procesa, pojedinačni molekuli glukoze se dele i pretvaraju u dva molekula piruvata. Nakon niza hemijskoh reakcija, glikoliza stvara četiri nova ATP molekula i dva nikotinamid-adenin-nukleotid-hidrid (NADH), koji su neophodni kao nosioci elektrona za druge biohemijske reakcije u ćeliji. Ukratko rečeno, normalan metabolizam šećera ne izaziva rak. Ali, poremećen ili neefikasan metabolizam šećera u ćelijskim procesima dovodi do povećane oksidacije ćelija i upale, što prethodi raznim hroničnim oboljenjima.

Problem su dodati rafinisani šećeri
Šećeri koji potiču iz voća i povrća su strukturalno različiti od rafinisanih šećera koji se industrijski proizvode. Ćelije ljudskog organizma drugačije metabolišu šećere iz voća i povrća. Rafinisani šećeri, kao što je beli šećer, ili fruktoza, se dodaju u mnoge gotove proizvode, kolače, peciva i sl. Prisutni su praktično svuda. Fruktoza ne donosi nutritivne dobrobiti ćelijama i brzo se konvertuje u mast. Ta suvišna telesna masnoća opterećuje organizam jer lišava ćelije hrane i izaziva više oksidacije i upale. Rafinisani šećeri dobijeni pd šećerne repe i šećerne trske su izolovan oblik šećera lišen svih ostalih nutrijenata. Oni se takođe preterano konzumiraju i ne donose nutritivnu dobrobit ćelijskom metabolizmu.
Kada se šećer konzumira iz voća i povrća, on će se na prirodan način ispravnije upotrebiti u ćelijama. Biljna vlakna iz tih celovitih namirnica sprečavaju preteranu konzumacije šećera i doprinose efikasnijem korišćenju šećera za proizvodnju energije u ćelijskim mitohondrijama. Te celovite namirnice takođe donose organizmu brojne nutrijente i sprečavaju nagomilavanje masti i gubljenje energije. To smanjuje oksidaciju i ublažava upale.

Svakako, mi možemo da konzumiramo manje šećera, ali ljudski organizam ne dopušta da nivo glukoze u krvi padne ispod određenog nivoa. Ukoliko se ne unosi šećer spolja, organizam će upotrebiti sopstvene rezerve da sam proizvede glukozu. Zbog toga se maligne ćelije ne mogu "izgladneti" u smislu da se liše šećera.

Prava veza između konzumacije šećera i malignih promena je neefikasna proizvodnje energije adenozin-trifosfata i oksidacija u ćelijama, usled neefikasnog izbacivanja otpada.

Važno je da se u ishrani unosi manje refinisanih šećera - saharoze i fruktoze - ali je nemoguće potpuno izbeći šećere. Šećeri iz organskih, prirodnih namirnica kao što su voće i povrće su od suštinske važnosti za zdravo funkcionisanje ćelija.

 

Izvori:
www.integrativepractitioner.com
www.drhyman.com
www.nature.com

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zašto su zdrave klice lucerke... Klice ove vrste deteline spadaju među najpopularnije. Lako ih je pripremiti kod kuće. Odlične su da se dodaju u sendviče i salate, a poseduju mnoge osobine koje koriste opštem zdravlju. Klice detel...
Od tri sastojka – kolačići... I to baš ukusni! Potrebno vam je: šolja kikiriki putera, šolja kokosovog šećera (ili smeđeg šećera od šećerne trske) i jedno jaje! PripremaZagrejte rernu n...
Mangostena protiv raka... Mangostena je tropska voćka koja se gaji u Tajlandu i Maleziji. Nedavno proučavanje kineskih naučnika pokazalo je da ova voćka sadrži jedno posebno jedinjenje koje uništava maligne ćelije raka dojke. ...
4 dobrobiti jabukovog sirćeta... Ako možete da nađete kvalitetno jabukovo sirće, to je sjajno, zato što je ono mnogo više od običnog začina i spada u najčešće korišćena prirodna lekovita sredstva. Najbo...
Jabuke štite srce... Nedavno istraživanje pokazalo je da je svakodnevna konzumacija jabuka povezana sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja, usled popravljanja funkcije endotela krvnih sudova. Tim istraživača iz Aust...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 110

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Zašto su zdrave klice lucerke

Detaljnije »