Organsko je ipak bolje

Neki naučnici iznose tezu da organski gajene poljoprivredne kulture (bez upotrebe hemikalija) nisu zdravije od konvencionalno gajenih (uz upotrebu velikog broja i količine hemikalija, među kojima preovlađuju pesticidi).

 

 

Pa čak i da organski gajene namirnice nisu kvalitetnije - npr. po sastavu, sadržaju hranljivih materija, minerala i vitamina, ostaje podatak da se konvencionalno gajeni poljoprivredni proizvodi nikad ne mogu potpuno očistiti od pesticida. Ovo je činjenica koju su potvrdila brojna istraživanja i ispitivanja nasumičnih uzoraka, i u svetu i kod nas. Interesantno je da su vesti o zagađenosti pesticidima konvencionalno gajenih pijačnih proizvoda na naslovnim stranama donele iste ove domaće novine, koje sada prenose vest da organski gajene namirnice nisu zdravije. Nezavisna američka organizacija za ispitivanje kvaliteta namirnica, poznata kao EWG, na svom sajtu je objavila listu poljoprivrednih proizvoda najzagađenijih pesticidima. Verovatno ćete biti šokirani kad tamo pročitate da se neki poljoprivredni artikli prskaju i sa po 50 različitih vrsta hemikalija. Kod 87 % testiranih breskvi nađeno je 2 ili više pesticida, a to je bio slučaj i sa 82 posto testiranih uzoraka jabuka.
Na nekim od uzoraka nađeni su ostaci i po više od 9 raznih pesticida.
U pesticidima najzagađenije povrće spadaju i celer, paprike i šargarepe i kelj na kojima su istraživači po metodu slučajnih uzoraka na više od 50 posto primeraka nalazili i po 10 i više pesticida. Rekorderi su bili paprike, na kojim su nađeni ostaci 64 razne hemikalije (pesticida), zatim salata sa 57 raznih pesticida i šargarepe, sa 40 raznih pesticida....

Žalosna je činjenica da su statistički podaci SZO, izneti još 1990, pokazali da se godišnje zabeleži 500.000 slučajeva ozbiljnih trovanja pesticidima! (World Health Statistics Quarterly, Vol. 43, No. 3, 1990,  pages 139-44). P
 

Organsko je ipak bolje

Za razliku od ovoga, organski proizvedeni poljoprivredni proizvodi uzgajaju se bez korišćenja bilo kakvih hemikalija. Što se tiče hranljivih kvaliteta organskih proizvoda, postoje sasvim ozbiljna istraživanja koja pokazuju da su oni i po hranljivim kvalitetima bolji od konvencionalno gajenih.

Veoma detaljno istraživanje koje su sproveli Džon Reganold i kolege sa Vašingtonskog državnog univerziteta pokazalo je da su i po kvalitetu organski gajeni proizvodi daleko bolji.

Prof. Reganold i njegov tim su analizirali 31 hemijsku i biološku osobinu tla na kome se uzgajaju jagode, a potom su analizirali nutritivnu vrednost 26 različitih vrsta jagoda gajenih na konvencionalni način, i uporedili je sa vrednošću onih koje su gajene na organski način. Ono što su otkrili bilo je zaista zapanjujuće.

Pokazalo se da organski gajene jagode sadrže daleko više antioksidanasa, vitamina C i korisnih polifenolskih komponenti nego konvencionalno gajene jagode, a takođe se pokazalo i da se one sporije kvare. Organski gajene jagode sadrže više suve materije po jedinici zapremine - što znači i više svih korisnih sastojaka - nego konvencionalne.

Sprovedeno je takođe i testiranje ukusa (više dobrovoljaca probalo je jagode ne znajući koje su koje) i pokazalo se da je opšta ocena da organski jagode imaju bolji ukus i slađe su.

Pošto su istraživači testirali i zemljište na kome se uzgajaju organski gajene jagode (koje po definiciji ne sme da sadrži hemikalije koje sadrži zemljište za konvencionalno gajenje), utvrdili su takođe da to tlo sadži ključne hranljive sastojke, biološke i hemijske elemente, kojih na konvencionalnom zemljištu nema. Ti sastojci su od ključnog značaja da bi poljoprivredne kulture koje rastu na tom zemljištu bile nutrittivno bogate, a takođe su važni i za održavanje zdravog zemljište koje čuva ekološku ravnotežu.

Ova studija je takođe pokazala da se organski proizvodi mogu gajiti tako da se dobije isti, ako ne i bolji rod, nego kod konvencionalne proizvodnje, a bez štetnih hemikalija i pesticida koji uništavaju i ljudsko zdravlje i prirodnu okolinu.

(izvor: http://www.eurekalert.org/pub_relea..., www.naturalnews.com)

 

 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 90

Svi članci u rubrici