Organsko, sigurna alternativa

Osobe koje prestanu sa uzimanjem GM hrane, obično prelaze na ishranu organski gajenim proizvodima, što podstiče dilemu: da li do ozdravljenja dolazi zbog izbacivanja GM hrane, ili zbog smanjenja uticaja hemikalija i povećanja hranljivih sastojaka iz hrane?

Na ovo pitanje odgovor daju veterinari i farmeri širom sveta. Naime, kada su hranili stoku sojom ili kukuruzom koji nisu bili GMO, životinje su postjale zdravije, iako se nisu hranile organskom hranom. Poznat je slučaj farmera iz Danske koji je u aprilu 2011. prestao da hrani svoje svinje GMO sojom – dijareja sa kojom su se životinje borile nestala je za dva dana. Nakon toga, i drugi zdravstveni problemi ovih svinja su nestali.

Zdravije su i životinje
Farmer iz Ajove je takođe primetio da su mu svinje zdravije, pa i „srećnije i živahnije“ kada je prestao da ih hrani GMO kukuruzom.
Još jedan farmer je prijavio da je 5000 grla njegove stoke postalo zdravije nakon što je prekinuo da im daje GMO kukuruz. Takođe, ponašanje životinja se odmah promenilo, a njegova stoka je bila „mirnija“. Mnogi farmeri koji se bore protiv neplodnosti svojih životinja i smrtnošću njihovog potomstva, kažu da se situacija značajno menja kada se pređe na ishranu bez GMO.

Ovo se odnosi i na kućne ljubimce, pse i mačke, kod kojih su se povlačile bolesti poput alergija i gastrointestinalnih problema.

Gastrointestinalni, reproduktivni i problemi sa imunitetom su najčešći problemi koji „nestaju“ nakon prestanka konzumiranja GMO hrane – indikativno je što se broj ovih zdravstvenih problema povećao posle 1996. kada je GMO hrana puštena na tržište u SAD. Tako, na primer, broj osoba koje pate od sindroma iritiranih creva je u tom periodu skočio za 40%, za devet godina se udvostručio broj višestrukih hroničnih bolesti, a alergije, neplodnost, astma, autoimune bolesti itd. beleže veliki rast među građanima SAD koji konzumiraju GMO hranu, a da i ne znaju šta jedu, pošto proizvođači nisu obavezni da to navedu na proizvodu.
Čak i autizam možda ima veze sa GMO. Roditelji autistične dece prijavljivali su poboljšanje u raspoloženju i smanjenje gastrointestinalnih problema kod autističnih mališana, nakon što su izbacili GMO hranu.

Zašto je GMO hrana tako loša
Ubacivanjem stranog gena u DNK neke biljke dolazi do kloniranja tih ćelija. U ovom procesu menja se prirodna DNK te biljke, što može da rezultira pojavom novih alergena (što se i dogodilo Monsantovom GM kukuruzu i soji). Mnogi od ovih neočekivanih i neželjenih sporednih efekata mogu da dodaju toksine ili kancerogene materije u našu hranu, a da čak to i ne znamo, odnosno da nije ni ispitano.
GM biljke na tržištu sadrže genetski materijal ubačen iz bakterija i virusa. Ovi delovi DNK i RNK i proteina koje proizvode nikada pre nisu bili deo ishrane čoveka, što može da bude problem za imuni sistem. Dr Marta Grout kaže da genetski modofikovana hrana dovodi do inflamacije (upale) sistema. Upala, zauzvrat, može da uzrokuje razne bolesti, uključujući i alergije, autoimune bolesti, dijabetes, srčane bolesti.

Opasni eksperimenti
Gen koji se ubacije u neke vrste GM kukuruza i pamuka napravljen je tako da provocira odgovor kod insekata. Gen koji proizvodi otrov Bt toksin ubija određene vrste insekata tako što stvara rupice u njihovom digestivnom sistemu. Ovaj toksin isto to radi i u ljudskom organizmu. Kanadsko istraživanje iz 2011. godine otkrilo je da je Bt toksin iz Monsantovog kukuruza cirkulisao u krvi 93% testiranih trudnica, kao i u 80% fetusa. Bt bi mogao da dovede ne samo do problema sa organima za varenje, već i do problema sa krvotokom, ali i delikatnim mozgom fetusa kod kojih moždane barijere nisu razvijene.
Tri manje grupe GM biljaka, papaja (koja se gaji na Havajima i u Kini), tikvice i žute tikve sa rapavom korom, sadrže gen virusa koji je dizajniran tako da odbija bolesti. Njihovo konzumiranje, međutim, može da ima potpuno suprotan efekat na nas. Geni virusa mogu da proizvedu proteine virusa koji opet mogu da smanje odbrambene snage organizma protiv virusnih infekcija. A usput mogu da budu i toksični.
Najrasprostranjenije GMO su one po imenu „tolerante na herbicide“, a u njih spadaju soja, kukuruz, pamuk, uljana repica, šećerna repa, lucerka (alfalfa). Gen ubačen u ove biljke proizvodi proteine koji deluju kao alergeni. Usevi pod ovim biljkama prskaju se Monsantovim sprejom protiv korova koji može da završi u našem tanjiru i podstakne rak, Parkinsonovu bolest, probleme u endokrinom sistemu, anomalije kod ploda.
A istraživanje na ljudima je potvrdilo da deo gena iz ove soje može da pređe na bakterije koje žive u crevima. Ako ovaj preneti gen nastavi da proizvodi proteine (a postoje indicije da to i radi), možemo da „dobijemo“ stalnu proizvodnju u našim organima za varenje alergena, proteina virusa, pa i Bt toksina.

VAŽNA NAPOMENA:
Naravno, postavlja se pitanje: kako možemo da budemo sigurni da neka hrana nije genetski modifikovana, ako ne postoji obaveza da se GMO hrana obeležava (kao što je slučaj u SAD). Mada se o tome može podosta raspravljati, praktično rešenje je organski gajena hrana, jer njeno gajenje podrazumeva veoma stroge kontrole i sertifikate koji isključuju upotrebu GMO semena. Dakle, ako hrana koju kupite ima organski sertifikat, onda ste sigurni da nije genetski modifikovana.


 

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 166

Svi članci u rubrici