Potpuni obrt: jaja više nego zdrava!

Prehrambena analiza objavljena u časopisu Complete Nutrition ukazuje da jaja zapravo pomažu da se spreči niz zdravstvenih problema, uključujući dijabetes, demenciju i šlog.

Ovi rezultati su potpuno suprotni od višedecenijskog zastrašivanja javnosti potencijalnim zdravstvenim problemima koje može da izazove konzumacija jaja. Prema pomenutim analizama, jaja sadrže obilje proteina i potpuni niz aminokiselina koje utiču na glad i osećaj sitosti. Poznato je da proteini i aminokiseline koje jaja sadrži regulišu hormone apetita, kažu istraživači, i dodaju da ravnoteža proteina i aminokiselina posebno pogoduje mršavljenju. To je možda objašnjenje zašto je utvrđeno da veća količina jaja u ishrani poboljšava zdravlje pacijenata sa dijabetesom tip 2. Podaci kontrolisanih istraživanja ishrane su takođe otkrili da je konzumacija jaja pomogla da se poboljša krvni pritisak i nivo holesterola kod tih pacijenata. Finsko istraživanje, objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition utvrdilo je da konzumacija jaja može da značajno smanji rizik od dijabetesa tip 2. Konkretno, ispostavilo se da osobe koje konzumiraju oko 4 jajeta nedeljno imaju 38% manji rizik da dobiju dijabetes tip 2 u odnosu na osobe koje retko, ili nikad, ne konzumiraju jaja. Osim toga, pokazalo se i da je nivo šećera u krvi kod osoba koje redovno konzumiraju jaja u proseku niži nego kod onih koji ih ne konzumiraju. Ova analiza je takođe utvrdila da svakodnevna umerena konzumacija jaja doprinosi pobolljšanju rada mozga i kognitivnih funkcija u stariijem dobu. Jaja su izvor holina, a holin je komponenta koja se koristi čak i u lekovima kako bi se ublažili kognitivni poremećaji (poremećaji pamćenja i razmišljanja) kod starije populacije.
Pored ovoga, jedno ranije istraživanje američkog EpidState instituta, koje je proučilo vezu ishrane i zdravlje 275.000 ispitanika tokom 33 godine, pokazalo je da konzumacija jednog jajeta dnevno smanjuje rizik od moždanog udara za 12%!
"Poslednjih godina, zdravstveni profesionalci i u Engleskoj i u SAD počeli su da preporučuju konzumaciju jaja, pošto se konačno pokazalo da su strahovi od povišenja holesterola prevaziđeni. Naučna istraživanja su dokazala da prehrambeni holesterol, kao što je onaj iz jaja, ne utiče na holesterol u krvi niti na rizik od srčanih oboljenja. Činjenice upućuju na specifičan uticaj jaja na zdravlje kao potpuno prirodnog multivitamina… Nedavni podaci zvaničnih institucija ukazuju da su jaja prava prirodna apoteka puna vitamina, minerala, masnih kiselina i proteina, što ih stavlja u isti rang sa većinom današnje superhrane", napisao je škotski nutricionista dr Keri Rakston za engleski list Dejli mejl.

 

Izvori:
www.dailymail.co.uk
www.nydailynews.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 95

Svi članci u rubrici