Prednosti i mane hrono ishrane (1)

hrono1aDijeta je reč koja kod većine stvara neprijatne asocijacije. Sinonim za odricanje, glad, brojanje kalorija...  Mogućnost koju obećava hrono ishrana - da jedete koliko hoćete a da pri tome gubite kilograme - sjajno zvuči. (piše: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista)

Upravo to je razlog velike popularnosti hrono ishrane koja je u poslednje vreme postala pravi hit.
Određena pravila koja se primenjuju u hrono ishrani ne predstavljaju nikakvu novost i mogu se svrstati u opšte principe pravilne ishrane. To su:
* Ne konzumira se belo brašno i proizvodi od rafinisanog brašna. Koriste se različite vrste integralnog brašna i integralnih žitarica.
* Ne koriste se rafinisana ulja, margarin kao ni ostali proizvodi koji sadrže trans masti. Upotrebljavaju se različite vrste hladno ceđenih ulja.
* Ne koristi se  šećer ni veštački zaslađivači. Preporuka je da se kao zaslađivač koristi stevija.
* Zabranjena su gazirana pića i alkohol, izuzev jedne čaše vina dnevno.
* Nema preskakanja obroka. Zabranjeno je grickanje između obroka.
* Vodi se računa o glikemijskom indeksu namirnica, čime se sprečavaju nagli skokovi insulina u krvi.
* Ne koristi se kvasac.
* Voće i slatkiši se nikada ne jedu odmah nakon obroka, nego kao međuobrok-užina.
* Voda se ne pije uz obrok, već pola sata pre jela.
* Kafa se ne pije na prazan želudac, već pola sata nakon jela.
* Nakon večere treba sačekati najmanje sat vremena pre odlaska na spavanje.
* Ne koristi se industrijski prerađena hrana.
* Preporučuje se fizička aktivnost.

Principi karakteristični za hrono ishranu
Dan se započinje toplom limunadom. Dobra preporuka. Blaga limunada hidrira organizam, podstiče varenje i aktivira metabolizam. Limun ima snažno alkalno dejstvo.
Doručak se ne sme preskakati i najobilniji je dnevni obrok.  Za doručak se pre svega preporučuju namirnice životinjskog porekla. Jaja pripremljena na različite načine, puter,  kajmak, sir, kiselo mleko, slanina, čvarci...  Za doručak se mogu jesti i složeni ugljeni hidrati u većim količinama: hleb, pecivo, proje, pite, žitarice.   Preporuka u skladu sa narodnom izrekom – Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ i večeraj kao prosjak. Istina da je doručak najvažniji obrok u toku dana jer obezbeđuje energiju za sve dnevne obaveze. Preskakanje ili slab doručak dovode do pada energije, pa se tada najčešće poseže za grickalicama ili slatkišima. Veliki izbor dozvoljenih namirnica za doručak pruža mogućnost za veliki broj kombinacija, čime se postiže raznovrsnost.
Dozvoljena je svinjska mast, puter, gi, maslac. Najnovija istraživanja potvrđuju da je strah od zasićenih masti neopravdan.
Nema brojanja kalorija, jede se do sitosti. Ne vodi se računa o kalorijskom unosu, ali je zato važno pravilno kombinovanje namirnica i vremenski unos hrane. Uzimanje određene hrane se prilagođava dnevnom ritmu stvaranja enzima i hormona. Ima smisla, ali pitanje  je da li je ovaj princip primenljiv u  slučajevima izrazite gojaznost,i ili je ipak potrebno individualno prilagođavanje.
Mleko se ne konzumira. Dozvoljeno je domaće bademovo mleko. Dozvoljeno je i kiselo mleko, dok se jogurt ne preporučuje. S obzirom da postoji odgovarajuća zamena, mleko nije neophodno. Što se tiče jogurta, trebalo bi zaista biti obazriv, jer se niskomasnim jogurtima dodaje skrob kako bi bili gušći.
Ne kombinuju se belančevine mlečnih proizvoda, jaja i mesa. Nema potrebe kombinovati više vrsta proteina u istom obroku, osim toga ovakve kombinacije su teške za varenje.
U periodu restrikcije hleb, odnosno svi ugljeni hidrati, se uzimaju isključivo ujutro za doručak. Na mestu je da se veća količina ugljenih hidrata uzima ujutro.  Diskutabilno je da li je potrebno potpuno isključivanje ugljenih hidrata u ostalim obrocima. Ali ako se uzme u obzir da je period restrikcije ograničen na 40 dana, onda se uz snažnu volju ovaj period može prebroditi.
Ne koriste se pšenica i kukuruz. S obzirom da su ostale žitarice dozvoljene, ovo ne predstavlja veliki problem i predatavlja priliku da se isprobaju manje poznate i korišćene žitarice poput kinoe, amaranta, spelte, heljde...
Cvekla, šargarepa i paškanat uzimaju se samo u sirovom stanju, jer se kuvanjem povećava glikemijski indeks. Tačno. Ove namirnice imaju veliki glikemijski indeks koji se dodatno povećava kuvanjem te bi njihovo konzumiranje dovelo do povećane stimulacije pankreasa i lučenja insulina.
Za ručak se jedu jači proteini bez ugljenih hidrata.  Juneće, teleće, jagnjeće, svinjsko meso u kombinaciji sa povrćem koje ne sme biti skrobno (krompir, mahunarke). Uz proteine se ne jede hleb. Primer: meso, tikvice, kupus salata.  Ukoliko se za ručak jedu ugljeni hidrati (koji su dozvoljeni samo van perioda  restrikcije) uz njih se takođe jede samo povrće bez hleba. Primer: pirinač i zelena salata.  Nakon postizanja idealne težine, pirinač se ponekad može kombinovati sa slabijim proteiima. Razdvajanje ugljenih hidrata i proteina u istom obroku olakšava varenje hrane.
Nakon perioda restrikcije voće i slatkiši se uzimaju isključivo posle podne oko 17 časova. Tačnije, između 16 i 18  h po zimskom računanju vremena i između 17 i 19h po letnjem računanju vremena. Preporučuje se voće, suvo voće i čokolada sa najmanje 70 % kakaoa.
Za večeru se jedu lakši proteini i povrće preliveno hladno ceđenim uljem. Dozvoljena j  riba ( skuša, losos, som) pileće i ćureće meso i belanca. Van faze restrikcije ponekad se može jesti i mladi sir.  Večera treba da bude lagana, ali je uz ovako sužen izbor prilično monotona.


(U sledećem nastavku: negativne strane hrono ishrane)

Srodni članci (po ključnim rečima)

Usporite genetski časovnik... Poslednjih godina veliki broj istraživanja se bavi uzrocima starosti i pitanjem da li je moguće da se starenje uspori. Dugo se verovalo da su ćelije besmrtne ako im se obezbedi idealno okruženje....
Jednostavna uputstva za klijanje... Klijanje može izgledati komplikovano kada na internetu čitate članke sa različitim instrukcijama. Pokušaću da ovaj proces što više uprostim a da i dalje bude veoma efikasan. (Piše: Olivera Rosić, auto...
Hrana za duži život... Svi žele da odlože trenutak starenja, odnosno sam proces starenja. Da li je to i moguće? Neki eksperti smatraju da odgovor leži u voću, povrću, zelenom čaju i mnoštvu druge hrane bogate anitioksidanti...
Biljna mleka preuzimaju primat... Proizvodnja mleka biljnog porekla u SAD je prošle godine porasla za 12,5%, i ovaj trend u ishrani ne prolazi. Za ova „alternativna“ mleka ljudi se odlučuju iz različitih razloga: alergije, netoleranci...
Posni parizer... Posni parizer će dopuniti svojim finim ukusom vaše sendviče ili posna predjela! Ako vas privlači ukus suhomesnatih proizvoda, ali vodite računa o zdravlju, probajte posni parizer. Ovaj proizvod iz nov...

Srodni članci (po ključnim rečima)

Usporite genetski časovnik

Detaljnije »