Riba baš i nije zdrava

Dokumentarac Riba na mom tanjiru prati zanimljiv eksperiment novinara i pisca Pola Grinberga u korišćenju ribe u ishrani. Iako to nije striktna nauka, zanimljiv je kao istraživanje čiji se zaključak, ukratko, svodi na sledeće: riba baš i nije zdrava.

Grinberg je tragao za odgovorom na pitanje: „Koju ribu bi trebalo da jedem za svoju i dobrobit planete?“ Tokom godinu dana, Grinberg je jeo samo ribu (oko 700 porcija, ponekad i za sva tri obroka), istražujući na Aljasci, u Norveškoj i Peruu. Iako nije reč o naučnom istraživanju, već više o zanimljivom eksperimentu, podaci koje je Grinberg dobio su interesantni i mogli bi da podstaknu naučna istraživanja: radikalna promena ishrane, sama po sebi, nije delovala na holesterol i visok pritisak, ali jeste na gubitak viška kilograma i podizanje nivoa omega 3 masnih kiselina (pre i posle istraživanja uradio je analizu krvi).
U 90-minutnom dokumentarcu, Grinberg je pratio svoje zdravlje, sa idejom da će mu povećan unos omega 3 masnih kiselina pomoći da se reši visokog holesterola, depresije, visokog pritiska i nesanice. S druge strane, proučavao je način lova (na otvorenom moru, farme riba) kako bi shvatio šta je bolje za zdravlje i životnu sredinu.


Evo šta je, između ostalog, otkrio:
* Ako živite u SAD, riba do vaše trpeze putuje više od 5000 milja.
* Oko 90% ribe koja se konzumira u SAD se uvozi, iako se trećina ulova ribe izvozi iz SAD. Nije neobično da se riba ulovljena u SAD cela smrzne i transportuje u neku drugu zemlju, npr. Kinu, gde se odmrzne, očisti od kostiju, prepakuje, ponovo zamrzne i pošalje nazad u SAD kao uvezena riba.
* Više od 25% sve ribe koja se ulovi na planeti se prerađuje u riblje ulje ili se, osušena, koristi za ishranu životinja.


Problem sa zagađenom ribom
Nisu sve ribe bogate omega 3, ali je većina zagađena živom. Izbor ribe koja ima najviše omega 3 a najmanje žive je od suštinskog značaja. Američko istraživanje iz 2010. koje je obuhvatilo 51 različitu vrstu riba i školjki je pokazalo da je tuna najzagađenija. Nakon godinu dana koje je proveo hraneći se ribom svakodnevno, kod Grinberga je došlo do povećanja žive u organizmu (uzorak iz kose) na 5 ppm.
Grinberg takođe upozorava da je riba gajena na farmama (ribnjacima) najopasnija, a posebno se to odnosi na tako gajenog lososa. Losos iz ribnjaka sadrži za polovinu manje omega 3 od divljeg lososa, pet puta je toksičniji od drugih vrsta hrane, često se hrani GMO kukuruzom i sojom, može da sadrži antibiotike, pesticide i druge hemikalije.
Na sličan način se industrijski gaje i druge ribe, a veliki ribnjaci predstavljaju i pretnju po život u morima i okeanima (npr. izbacivanje otpada sa farmi u mora i okeane, lekovi koji se koriste za održavanje zdravlja riba u ribnjacima dospevaju i u „divlju“ sredinu itd.).
S druge strane, prema FAO (Organizacija UN za hranu i poljoprivredu) industrijsko gajenje ribe beleži najbrži rast na svetu u oblasti proizvodnje hrane – 50% ribe koju jedemo je gajena, a oko 567 vrsta se gaji u ribnjacima (na farmama riba).
Osim žive, ribe mogu biti zagađene i teškim metalima (arsen, kadmijum, olovo), PCB (polihlorovani bifenili), dioksin, a  moguća je i povećana radioaktivnost.
Grinbergova preporuka: najzdravije ribe, one koje se mogu češće jesti, su male, masne ribe iz hladnih voda, koje su idealni izvor omega 3 i najmanje su zagađene: divlji losos, inćuni, sardine, skuša, haringa.

Da li je Grinberg postao zdraviji?
Omega 3 masne kiseline blagotvorno deluju na moždanu funkciju, zglobove, kožu, vid, kao i na srce. Analiza 34 istraživanja o EPA i DHA (vrste omega 3) koje je uradila Mejo klinika, sugeriše da bi povećanje unosa omega 3 moglo da ima koirsti za zdravlje srca – istraživači su potvrdili da konzumiranje ribe i/ili uzimanje suplemenata omega 3 može da pomogne u poboljšnju kardiovaskularnog zdravlja. Štaviše, smatra se da osobe sa povišenim vrednostima triglicerida i lošeg holesterola mogu da imaju još više korsiti od omega 3.
Nakon godinu dana, Grinberg je povećao količinu omega 3 masnih kiselina na rekordnih 10,5%. Prosečan Amerikanac ima oko 5%, dok je pre nekoliko decenija prosečan Japanac imao 9-10%. Odnos dobrog i lošeg holesterola nije se promenio, kao ni nivo triglicerida. I pritisak je bio gotovo isti.
Grinbergov lekar opšte prakse, dr Ričard Šepard kaže: „Ove brojke su samo jedan od brojnih faktora koji pokazuje kakvo je zdravlje jedne osobe“. Ipak, na Grinbergovo insistiranje da mu njegov lekar kaže da li je uočio neke pozitivne promene u njegovom zdravlju, dr Šepard je rekao da nije.
„Iznenadili su me medicinski rezultati, ali je tačno i da se osećam bolje nakon godinu dana tokom kojih sam jeo samo ribu, ali ne i druge vrste mesa. Tačno je i da sam smršao (možda i zato što se riba u restoranima služi sa zdravijim prilozima – bareno povrće, od priloga koji „idu“ uz meso), a mnogi prijatelji mi kažu da izgledam bolje i da mi i koža izgleda bolje. Nastaviću da jedem ribu, ali ne sve vrste i ne svaki dan.“

Alge - mnogo bolje od ribe
Jedna od zanimljivih ideja o održivoj proizvodnji dolazi iz Konektikata, sa farme Green Wave ocean. Oni su otkrili način gajenja raznih vrsta školjki na kanapima koji drže bove. Ove školjke čiste okolni okean upijajući ugljenik, azot i fosfor. Kelp, smeđe alge odgajene na svojoj farmi, oni nazivaju „novim keljom“, i naglašavaju da one u budućnosti mogu da zamene kukuruz kao hrana za životinje. „U okeanu ima 10.000 jestivih biljaka“, kaže Bren Smit, osnivač farme. „Na ovaj način, a ova proizvodnja ne zahteva puno sredstava, na maloj površini možemo da gajimo velike količine morskih algi (10-30 tona) ili nekoliko stotina hiljada školjki na pola hektara. Ovo je najodrživija proizvodnja hrane na planeti.“

 

B. Soldatović


Izvor: www.mercola.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 103

Svi članci u rubrici