Smeta li nam pšenica - ili pesticidi?

Netolerancija na gluten i broj obolelih od celijakije su u porastu. Nedavno istraživanje je ukazalo da uzrok možda nije sama pšenica, već povećana upotreba herbicida, posebno roundup-a.

Veoma interesantan članak o mogućoj vezi između korišćenja herbicida i porasta netolerancije na gluten objavljen je nedavno u američkom časopisu The Healty Home Economist. Naime, većina potrošača i ne razmišlja o tome da se neposredno pre žetve većina žitarica dobro naprska. U SAD se, na primer, masovno koristi herbicid po imenu raundap (roundup, hemijski: glifozat) neposredno pre žetve da se donekle poboljša prinos i skrati vreme do žetve. Ali, taj herbicid na kraju dospeva u sama zrna pšenice i na kraju završava na tanjiru potrošača. Prskanje raundapom pre žetve koristi da se žito osuši i da se olakša žetva. Taj proces pomaže da se lakše izdvoje zrna, što delimično poboljšava žetvu. Ali, iako je to praksa koja se u SAD stalno koristi, ona nije legalna. Ona dovodi do toga da prilična količina herbicida završi u samim zrnima pšenice.
“Žitna polja sazrevaju nejednako”, objasnio je farmer Kit Luis u intervjuu sa dr Viljemom Dejvisom, autorom knjige “Žitni somak”, “pa primena raundapa pre žetve pomaže da se zeleniji delovi polja izjednače sa zrelijim. Zbog toga se u manje sazrelim oblastima raundap upija u zrna i na kraju se ona tako požanju”.
Zašto je ovo bitno za one koji su osetljivi na gluten? Zato što jedan dijagram, objavljen kao deo proučavanja objavljenog 2013. u časopisu Interdisciplinary Toxicology, jasno ilustruje paralelno povećanje broja slučajeva (incidence) celijakije i korišćenja glifozata (raundapa) u tretiranju žita. To jest, kako je rasla upotreba herbicida raundapa, tako je rastao i broj obolelih od celijakije.
Od 1990-tih, prskanje pšenice raundapom neposredno pre žetve je postalo norma. Izveštaj Američkog ministarstva poljoprivrede iz 2012. pokazuje da je 99% durum pšenice, 97% jare pšenice i 61% ozime pšenice prosto natopljeno raundapom pre žetve.
”Korišćenje raundapa tokom cele sezone zrenja pa čak i neposredno pre žetve možda štedi farmerima novac i povećava profit, ali uništava zdravlje potrošača koji na kraju jedu pšenicu prepunu raundapa (glifozata)”, napisala je Sara Pop u svom članku u časopisu “The Healthy Home Economist”.

Sad, kakve to veze može da ima sa netolerancijom na gluten i celijakijom? Stvar je u tome što raundap ometa nekoliko procesa putem kojih ljudsko telo prerađuje i apsorbuje nutrijente. Raundap (glifozat) inhibira enzime koji čiste telo od stranih hemikalija i oštećuje crevnu floru, koja je odgovorna za apsorpciju nutrijenata.
”To što vas raundap neće odmah otrovati, ne znači da nije toksičan”, objašnjava Sara Pop. “Zapravo, aktivni sastojci raundapa fatalno ometaju sve procese kojim crevna mikroflora sintetiše kritično važne aminokiseline”.

Iako ne može da se kaže da je veza između raundapa i porasta osetljivosti na gluten nesumnjivo naučno dokazana, postoji jasna i dokumentovana povezanost između povećanja korišćenja raundapa u poljoprivredi i rasta netolerancije na gluten i celijakije.

Iako se sve ovo odnosi na Ameriku, bilo bi naivno kad bismo mislili da je kod nas stanje bolje što se tiče korišćenja pesticida i drugih hemikalija.

Savet? Pa, šta drugo osim - kupujte neprskane ili organski gajene žitarice i sami mesite hleb.

Izvori:
www.thehealthyhomeeconomist.com
www.inquisitr.com
www.wheatbellyblog.com


 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Upotreba ulja u makrobiotici... Masti daju ravnotežu hrani i sitost obrocima. Poput soli, lako je preterati sa količinom. Previše ulja uništava ukus hrane, pogotovo prirodno slatkog povrća, povećava masnoću  kože, razređuje krv...
Ishrana i joga... Radionica presne biljne ishrane i vinjasa joge održaće se u Čortanovcima u subotu  9. 11, sa početkom u 15 časova.   Veb sajt za promociju biljne ishrane, koji vodi Marina Grubić, u sara...
Klice žitarica i mahunarki - riznica korisnih materija ... U okviru ishrane presnim namirnicama, klice žitarica i mahunarki predstavljaju kategoriju za sebe, zato što su posebno bogate vitaminima, mineralima, enzimima i brojnim drugim vitalno važnim ma...
4 koraka protiv zavisnosti... Ako hoćete da se oslobodite neke navike koja vam ne prija – bilo da se radi o previše jela, previše šećera, pušenju i raznim drugim stvarima kojih je ljudima uglavnom...
Oprezno sa kofeinom... Kofein ispoljava dalekosežne efekte na mozak. To nije neočekivano, pošto on predstavlja civilizacijsku drogu izbora broj jedan za rano jutarnje ustajanje. Međutim, za tu stimulaciju se plaća skupa cen...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  28 ( +9 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 408

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Upotreba ulja u makrobiotici

Detaljnije »