Smeta li nam pšenica - ili pesticidi?

Netolerancija na gluten i broj obolelih od celijakije su u porastu. Nedavno istraživanje je ukazalo da uzrok možda nije sama pšenica, već povećana upotreba herbicida, posebno roundup-a.

Veoma interesantan članak o mogućoj vezi između korišćenja herbicida i porasta netolerancije na gluten objavljen je nedavno u američkom časopisu The Healty Home Economist. Naime, većina potrošača i ne razmišlja o tome da se neposredno pre žetve većina žitarica dobro naprska. U SAD se, na primer, masovno koristi herbicid po imenu raundap (roundup, hemijski: glifozat) neposredno pre žetve da se donekle poboljša prinos i skrati vreme do žetve. Ali, taj herbicid na kraju dospeva u sama zrna pšenice i na kraju završava na tanjiru potrošača. Prskanje raundapom pre žetve koristi da se žito osuši i da se olakša žetva. Taj proces pomaže da se lakše izdvoje zrna, što delimično poboljšava žetvu. Ali, iako je to praksa koja se u SAD stalno koristi, ona nije legalna. Ona dovodi do toga da prilična količina herbicida završi u samim zrnima pšenice.
“Žitna polja sazrevaju nejednako”, objasnio je farmer Kit Luis u intervjuu sa dr Viljemom Dejvisom, autorom knjige “Žitni somak”, “pa primena raundapa pre žetve pomaže da se zeleniji delovi polja izjednače sa zrelijim. Zbog toga se u manje sazrelim oblastima raundap upija u zrna i na kraju se ona tako požanju”.
Zašto je ovo bitno za one koji su osetljivi na gluten? Zato što jedan dijagram, objavljen kao deo proučavanja objavljenog 2013. u časopisu Interdisciplinary Toxicology, jasno ilustruje paralelno povećanje broja slučajeva (incidence) celijakije i korišćenja glifozata (raundapa) u tretiranju žita. To jest, kako je rasla upotreba herbicida raundapa, tako je rastao i broj obolelih od celijakije.
Od 1990-tih, prskanje pšenice raundapom neposredno pre žetve je postalo norma. Izveštaj Američkog ministarstva poljoprivrede iz 2012. pokazuje da je 99% durum pšenice, 97% jare pšenice i 61% ozime pšenice prosto natopljeno raundapom pre žetve.
”Korišćenje raundapa tokom cele sezone zrenja pa čak i neposredno pre žetve možda štedi farmerima novac i povećava profit, ali uništava zdravlje potrošača koji na kraju jedu pšenicu prepunu raundapa (glifozata)”, napisala je Sara Pop u svom članku u časopisu “The Healthy Home Economist”.

Sad, kakve to veze može da ima sa netolerancijom na gluten i celijakijom? Stvar je u tome što raundap ometa nekoliko procesa putem kojih ljudsko telo prerađuje i apsorbuje nutrijente. Raundap (glifozat) inhibira enzime koji čiste telo od stranih hemikalija i oštećuje crevnu floru, koja je odgovorna za apsorpciju nutrijenata.
”To što vas raundap neće odmah otrovati, ne znači da nije toksičan”, objašnjava Sara Pop. “Zapravo, aktivni sastojci raundapa fatalno ometaju sve procese kojim crevna mikroflora sintetiše kritično važne aminokiseline”.

Iako ne može da se kaže da je veza između raundapa i porasta osetljivosti na gluten nesumnjivo naučno dokazana, postoji jasna i dokumentovana povezanost između povećanja korišćenja raundapa u poljoprivredi i rasta netolerancije na gluten i celijakije.

Iako se sve ovo odnosi na Ameriku, bilo bi naivno kad bismo mislili da je kod nas stanje bolje što se tiče korišćenja pesticida i drugih hemikalija.

Savet? Pa, šta drugo osim - kupujte neprskane ili organski gajene žitarice i sami mesite hleb.

Izvori:
www.thehealthyhomeeconomist.com
www.inquisitr.com
www.wheatbellyblog.com


 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Kako lakše preći na presnu hranu... Za mnoge je topao obrok deo svakodnevnog rituala i toliko su navikli na to da ne bi mogle da izdrže da duže od dva-tri dana budu bez kuvane/pržene hrane. Evo nekoliko „trikova“ koji će nam pomoći da p...
Besplatni časopis Zdrava hrana... Novi besplatni časopis "Zdrava hrana", u broju 65, donosi: recepte za osvežavajući džem od crvenog luka, blitvu sa prelivom od avokada... - Koje su mane hrono ishrane - Šta se dešava kad prestanet...
Bolje od Atkinsove dijete... Pokazalo se da dijeta sa malom količinom ugljenih hidrata, ali zasnovana na biljnim namirnicama, tj. veganska, ne samo da pomaže da smršamo, već može da smanji rizik od srčanih oboljenja za 10%. Ia...
Koja zelena salata je najzdravija... Neke vrste obezbeđuju više vitamina i minerala od drugih. Uporedili smo neke od njih, a spisak koji objavljujemo poređan je od 5. do 1. mesta. Ajsberg zelena salata Ajsberg ne nudi mnogo. Ima ve...
Nature against allergies... It is known that allergies are often activated by the spring. Use natural resources and start to prepare before all flourish, to overcome this period with as few problems.   Sezonske alergije...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • 6 nezaobilaznih sastojaka za smuti

  • sale moze 14.07.2017 15:04
   Odličan izbor namirnica za smoothie samo bih dodao još i chia semenke, evo jednog ...
 • Ishrana maratonaca

  • pera detlic 03.02.2017 23:22
   Kada koristite hranu iz prve dve grupe, vi ste istovremeno dobili više proteina nego ...
 • Treba li piti vodu uz obrok

  • Slavica M 13.01.2017 16:14
   Draga Dijana, uz obrok, pa čak i kada se radi o užini, ne bi trebalo unositi ...
    
  • Dijana 13.01.2017 12:11
   Dobar dan, imam 16 godina i na programu sam za gojenje. Uz užinu stalno imam neki ...
 • Za i protiv belog hleba

  • Slavica M 25.11.2016 13:46
   Žarko, niste naveli koji hleb koristite. Beli hleb ima visok glikemijski indeks koji ...
 • redakcija
  redakcija
  26 ( +8 )
 • Slavica M
  Slavica M
  20 ( +13 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  15 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +32 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 295

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Kako lakše preći na presnu hranu

Detaljnije »