Šta je bolje: kinoa ili pirinač?

I pirinač i kinoa se smatraju zdravim namirnicama. Zanimljivo je uporediti po čemu se razlikuju i koja je zdravija.

Pirinač se koristi u dva osnovna oblika. Integralni (smeđi) pirinač se oljušti, tj. skine se spoljna ljuska, ali se zrno dalje ne prerađuje. Beli pirinač se polira i prerađuje, čime gubi vitamine i minerale. Ovde ćemo razmatrati samo integralni pirinač, pošto je zdraviji.

Što se tiče kalorija, pirinač sadrži nešto manje kalorija od kinoe.
Kinoa takođe ima nešto viši glikemijski indeks, 53, dok integralni pirinač ima glikemijski indeks 50, što ga svrstava u niskoglikemijske namirnice.
Kinoa sadrži znatno više magnezijuma, kalijuma i fosfora od pirinča. Takođe, ima više gvožđa i kalcijuma. Međutim, kinoa sadrži i više natrijuma od pirinča.
Za razliku od kinoe, pirinač sadrži 8% preporučenog dnevnog unosa nijacina, kao i omega 3 i omega 6 masne kiseline.
Ni pirinač ni kinoa prirodno ne sadrže gluten. To znači da su pogodne za one koji izbegavaju gluten. (Međutim, osobe sa celijakijom ipak mogu da koriste samo one varijante kinoe i pirinča koje nose oznaku "bezglutenska hrana", što znači da nisu kontaminirane ni minimalnim količinom glutena  - u transportu, pakovanju i sl).
Kinoa sadrži dosta biljnih vlakana, koja usporavaju varenje i smanjuju osećaj gladi. Ima antiinflamatorna svojstva koja koriste crevima. Međutim, integralni pirinač je takođe odličan izvor biljnih vlakana koja pomažu rad creva
I kinoa i integralni pirinač sadrže kalijum, koji je koristan za zdravlje krvnih sudova i regulaciju krvnog pritiska. Obe namirnice pomažu da se kontroliše nivo šećera u krvi i da se smanji rizik od dijabetesa tiip 2.
Kinoa je znatno bogatija važnim proteinima od pirinča. Ima daleko više izoleucina i lizina, koji pirinač ne sadrži. Zato je odlična hrana za vegetarijance. Takođe, kinoa sadrži dosta oleinske kiseline, koja je korisna masnoća, dobra za zdravlje srca.
I pirinač i kinoa su odlični izvori antioksidanasa.
Kinoa se kuva mnogo brže - otprilike 15 minuta, dok je za kuvanje integralnog pirinča potrebno oko 45 minuta. Kinoa ne podleže oksidaciji prilikom termičke obrade, što znači da zadržava gotovo svu svoju hranljivu vrednost.
Integralni pirinač sadrži više fitinske kiseline, koja se smatra antinutrijentom. Fitinska kiselina ometa apsorpciju gvožđa i cinka iz hrane. Međutim, fitinska kiselina ima i neka svojstva korisna po zdravlje.

Ukratko, i integralni pirinač i kinoa su izuzetno zdrave namirnice. Međutim, kinoa se kuva brže, ne gubi nutrijente prilikom termičke obrade i ne sadrži antinutrijente.

Izvori i reference:
www.foodsforbetterhealth.com
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.200900099

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Kinoa organska, crvena

Žitarica prirodno bez glutena, pogodna za svakodnevnu upotrebu.
Kinoa organska, bela

Žitarica bez glutena, pogodna za svakodnevnu upotrebu.
Kinoa trio organski

Kinoa trio je proizvod dobijen mešanjem tri kvalitetne vrste kinoe: bela kinoa daje kašastu formu, crvena termičkom obradom zadržava boju i oblik, a crna hrskavost.
Pirinač integralni kratko zrno, organski

Pirinač se smatra najuravnoteženijom namirnicom jer ima najpovoljniji odnos belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina, minerala i biljnih vlakana. Posle pšenice pirinač je najčešće korišćena žitarica na svetu.
Srodni članci (po ključnim rečima)

Bolest se predoseća... Pacijentov utisak o tome kako se oseća često bolje predviđa bolest od kliničkih testova (analize krvi, pritiska itd.), pokazalo je istraživanje naučnika sa Rajs univerziteta. Ipak, naučnici još...
Dobrobiti od mahunarki... Pošto su veoma bogate proteinima, mahunarke su obavezna namirnica za one koji se hrane vegetarijanski ili veganski. Ali, mahunarke donose i razne druge zdravstvene dobrobiti. Evo nekih od njih&...
Nedostaju li vam vitamini, minerali... Kod osoba koje ne jedu dovoljno voća i povrća, posebno zelenolisnog, češće se uočava nedostatak hranljivih sastojaka. Evo kako možete da to prepoznate... Slabe kosti Nedostatak vitamina A, ...
Turšija na starinski način... Potrebno je: paprike, turšijare i babure, u količini koju sami odredite, krastavci, zeleni paradajz, drugo jesenje povrće po izboru, so, šaka-dve višnjevog lista, vinsko sirće. ...
Biljne supstance antikancerogene... Interesantno istraživanje Univerziteta Luizijana iz 2013. utvrdilo je da koktel supstanci iz spiruline, kurkume, soje, grožđa, krstašica, jabuka i luka 100% uništava maligne ćelije. S...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 127

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Bolest se predoseća

Detaljnije »