Šta je bolje: maslinovo ili avokado ulje?

avokaulje1I maslinovo i avokado ulje se smatraju visokokvalitetnim, s tim što je maslinovo znatno popularnije. Da vidimo šta kažu činjenice - koje je bolje.

Kašika (14g) maslinovog ulja sadrži 119 kalorija, dok ista količina avokado ulja ima 124 kalorije. Te kalorije potiču isključivo od masti.
Oba ulja sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline. Oba ulja sadrže gotovo iste manje količine zasićenih masti i znatno više nezasićenih masti. Avokado ulje sadrži više nezasićenih masti od maslinovog.
Maslinovo ulje ima mnogo više mononezasićenih masnih kiselina u odnosu na zasićene masne kiseline. Avokado ulje ima sličan odnost mononezasićenih masti prema zasićenim mastima.
Oba ulja sadrže fitosterole, kao što je beta-sitosterol, koji su prirodno prisutni u biljkama. Fitosteroli su strukturno slični holesterolu, ali pomažu da se smanji nivo lošeg holesterola u krvi kod ljudi
Maslinovo ulje je bogato antioksidansima i vitaminom E. Sadrži fenolna jedinjenja, kao što su oleuropein i olekoantal, koji su vrlo moćni antioksidansi. Istraživanja su pokazala da oleokantal deluje isto kao ibuprofen, antiupalni lek.
U poređenju sa avokado uljem, maslinovo ulje je nešto stabilnije i nešto ukusnije. Oba ulja imaju sličan ukus, s tim što maslinovo ulje ima blago voćni, opor i malo gorak ukus.
Međutim, avokado ulje ima izuzetno visoku tačku dimljenja, do 270oC, što ga čini veoma pogodnim za termičku obradu hrane (kuvanje i prženje). Ekstra devičansko maslinovo ulje je znatno osetljivije na zagrevanje; ipak, to ne znači da je potpuno nepogodno za termičku obradu, pošto su detaljna istraživanja (objavljena u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistry) pokazala da maslinovo ulje zadržava većinu svojih nutritivnih dobrobiti čak i nakon 36 sati zagrevanja na temperaturi od 180oC.
Maslinovo ulje je zdravije za srce. Mononezasićene masnoće koje sadrži maslinovo ulje mogu da snize nivo lošeg (LDL) holesterola, a povećaju nivo dobrog (HDL) holesterola u krvi. Pored toga, one imaju antiinflamatorna svojstva koja štite od kardiovaskularnih bolesti i upala niskog intenziteta. Ove kiseline takođe doprinose kontroli nivoa šećera u krvi i nivoa insulina.
Avokado ulje doprinosi sniženju krvnog pritiska. Istraživanje objavljano u časopisu Journal of Ethnopharmacology ukazalo je da konzumacija avokado ulja snižava krvni pritisak. Takođe, istraživanja su ukazala da avokado ulje podstiče rast i oporavak hrskavice.

Zaključak: koje god od ova dva odlična ulja da odaberete, nećete pogrešiti.

 

Izvori:
www.foodsforbetterhealth.com
www.healthline.com

Srodni članci (po ključnim rečima)

Šta je bolje: običan ili grčki jogurt... I grčki i običan jogurt mogu da se uključe u zdravu ishranu. Oba sadrže malo kalorija, obilje kalcijuma i žive korisne bakterijske kulture. Ipak, postoji razlika, a evo u čemu. Grčki jogurt ima vi&...
Šta je bolje: hodati duže ili brže?... Najnovija inicijativa udruženja Javnog zdravlja Engleske preporučuje 10 minuta brzog hoda dnevno kao prevenciju od brojnih oboljenja. Cilj ove akcije je da udvostruči šanse svakog pojedinca da ...
Predupredimo prolećne probleme... Umesto da lečimo uobičajene probleme koji se pojavljuju u proleće, možemo ih preduprediti pre nego što se završi zima. Ako ste raspoloženi da to učinite, dobro će vam doći ovaj niz veoma pra...
Savršeni vege-burger... Potrebno je: 1/2 šolje na kockice iseckanog crnog luka, 1 kašičica izmrvljenog belog luka, 2,5 kašike mlevenog lanenog semena... ... 1 šolja brašna, 1,5 šo...
Bamija... Bamija (okra, gospini prsti) bogata je biljnim vlaknima, koja su bitna za održavanje zdravih nivoa holsterola u krvi. Sadrži razne vitamine i minerale, naročito vitamine grupe B: folnu kiselinu,&#...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +10 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 129

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Šta je bolje: običan ili grčki jogurt

Detaljnije »