Šta je bolje: običan ili grčki jogurt

I grčki i običan jogurt mogu da se uključe u zdravu ishranu. Oba sadrže malo kalorija, obilje kalcijuma i žive korisne bakterijske kulture. Ipak, postoji razlika, a evo u čemu.

Grčki jogurt ima više proteina. Porcija grškog jogurta obično sadrži 15-20 grama proteina, u poređenju sa 9 g proteina u običnom jogurtu. Dijeta bogata kvalitetnim proteinima podstiče metabolizam i doprinosi izdradnji mišića. Osim toga, od proteina ste siti, što je korisno za ljude koji nastoje da smršaju ili održe zdravu telesnu težinu.
Grčki jogurt ima manje ugljenih hidrata. S obzirom da sadrži otprilike upola menje ugljenih hidrata, oko 5-8 g porcija, u odnosu na običan jogurt (13-17g porcija), grčki jogurt je posebno zgodan za one koji su na ishrani sa minimumom ugljenih hidrata. Pored toga, u procesu pripreme grčkog jogurta se uklanja deo mlečnog šećera i laktoze - što ga čini pogodnijim za one koji ne podnose laktozu.
Grčki jogurt ima manje natrijuma. U odnosu na većinu brendova običnog jogurta, grčki jogurt sadrži gotovo upola manje natrijuma (porcija oko 50 mg). To je dobro znati za one koji nastoje da smanje ili ograniče unos soli iz raznih zdravstvenih razloga.
Običan jogurt ima više kalcijuma. Ovde je običan jogurt u prednosti, pošto se u procesu pripreme grčkog jogurta deo kalcijuma gubi; porcija običnog jogurta obezbeđuje 30% preporučenog dnevnog unosa kalcijuma, dok porcija grčkog jogurta obezbeđuje oko 20%.

Izvori:
https://health.usnews.com
www.healthline.com
www.medicalnewstoday.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 102

Svi članci u rubrici