Šta se dešava kad prestanete sa gaziranim napicima

Eliminisanje gaziranih bezalkoholnih napitaka zaslađenih veštačkim zaslađivačima poboljšaće vaše zdravlje, od glave do pete, evo kako.

Migrena nestaje, fokusiranost se izoštrava
Hemikalije iz veštačkog zaslađivača aspartama mogu da promene hemikalije u mozgu, nervne signale i sistem nagrađivanja u mozgu što, sudeći prema istraživanju objavljenom u Evropskom časopisu za kliničku ishranu, izaziva glavobolju, anksioznost i nesanicu.

Čulo ukusa postaje osetljivije
Bez dijetalnog soda pića, otkrićete da je hrana ukusnija. Veštački zaslađivači zatrpavaju čulo ukusa slatkoćom (aspartam je, npr. 200 puta jači od šećera, a splenda 600 puta). Snimanjem mozga je utvrđeno da dijetalni soda napitak menja receptore za slatko u mozgu i ne zadovoljava želju za slatkim, već je pojačava. „Često viđamo pacijente koji menjaju izbor grickalica kada prestanu da piju dijetalno soda piće“, kaže Heder Bejnbridž, dijetetičarka iz Medicinskog centra za kontrolu težine Kolumbija univerziteta. „Umesto slatkiša ili preterano slanih grickalica, oni biraju jabuku i komad sira. A kada se ponovo vrate ovom piću, smatraju ga preterano slatkim.“

Kilogrami se tope
Nedavno je objavljeno devetogodišnje istraživanje koje je otkrilo da starije osobe koje piju dijetalna soda pića nastavljaju da se goje, a salo se taloži u predelu stomaka. Postoji još istraživanja koja dokazuju slično, npr. da svakodnevno konzumiranje ovih napitaka povećava rizik od metaboličkog sindroma (gojaznost, visok pritisak, visoki trigliceridi), što dovodi do srčanih bolesti i dijabetesa.

Kosti jačaju
Jedno istraživanje iz 2014. je otkrilo da svakodnevno konzumiranje dijetalnih soda pića povećava šanse za prelom kuka za 14% kod žena u postmenopauzi. Drugo istraživanje je otkrilo da starije žene koje piju gazirane napitke imaju nižu gustinu kostiju u kukovima.

Menja se pristup hrani
Pošto dijetalna soda pića nemaju kalorije, ljudima se često čini da mogu da „zgreše“ na drugoj strani, pa jedu brzu hranu, jer misle da im te dodatne kalorije neće škoditi. Ovi napici često se i služe uz nezdravu hranu. Eliminisanjem ovih napitaka iz ishrane, eliminiše se i navika konzumiranja nezdrave hrane.

Smanjuju se naslage sala i rizik od dijabetesa
Hormonima se može objasniti paradoks da se ljudi goje kada pređu na dijetalna soda pića. Jedno istraživanje je otkrilo da kada popijete 2/3 konzerve ovog napitka pre jela, primoravate pankreas da luči više insulina, hormona koji je zadužen za skladištenje masti. Kada pankreas prekomerno radi, stvarajući insulin da bi kontrolisao nivo šećera u krvi, povećava se rizik od dijabetesa. Nedavno istraživanje rađeno u Japanu otkrilo je da sredovečni muškarci koji piju jedan ili više ovih napitaka dnevno imaju veće šanse da u narednih sedam godina obole od dijabetesa tip 2.
Poboljšava se funkcija bubrega
Kada ne opterećujete bubrege hemikalijama iz ovih napitaka, oni mogu da se vrate svom poslu čišćenja toksina, stabilizovanja pritiska i apsorpcije minerala. Jedno istraživanje koje je analiziralo podatke dobijene tokom 11 godina, otkrilo je da žene koje piju dva dijetalna gazirana pića dnevno, dva puta povećavaju rizik od opadanja funkcije bubrega.
 
Biljana Soldatović


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 78

Svi članci u rubrici