Uspon putera, pad margarina

Stari dobri puter polako opet postaje namaz koji koristi većina ljudi na Zapadu, jer se nova istraživanja sve više protive korišćenju veštačkih masti, kao što je margarin, koji je dugo neopravdano promovisan kao „zdraviji“ od putera.

Samo u Americi, od 2000. godine, prodaja putera se povećala za 60%. Prosečni pojedinac danas jede mnogo više putera nego margarina. Nedavno je u Švedskoj popularnost takozvane LCHF ishrane (sa malo šećera a mnogo masti) dovela da potrošnja putera toliko poraste da zavlada nestašica. Sa druge strane, ukupan broj potrošača margarina je poslednjih godina značajno opao, uprkos tome što u većini zemalja zvanična medicina i dalje nastoji da ocrni zasićene masti, kao što je puter, u korist margarina i biljnih ulja. Procene na američkom tržištu su da je prodaja putera danas najveća u poslednjih 40 godina, dok je prodaja margarina pala na najniže grane u poslednjih 70 godina.

Kraj margarinske obmane
Skoro 40 godina su nas “stručnjaci” uveravali da je puter nezdrav, a margarin zdrav.
Zahvaljujući novim istraživanjima, potrošači polako počinju da uviđaju da je za razliku od prirodnih namirnica, kakav je puter, margarin samo veštačka, sintetička zamena za mast koja ima veoma malu, ili gotovo nikakvu nutritivnu vrednost. Profesorka nutricionizma na Njujorškom univerzitetu, dr Merion Nestl, izjavila je otvoreno: “Margarin je postao simbol jeftine, prerađene, veštačke, nezdrave hrane”. Tako da na veb sajtu potrošača (Market Watch) možete naići i na ovakve komentare. “SVI margarini su načinjeni od loših masti – polinezasićenih masnih kiselina. One brzo oksidišu, neprirodne su i usled načina na koji se proizvode sadrže trans-masti. One NIKAD nisu bile zdrave ni na koji način. Prirodne masti su zasićene i monozasićene”. (Za naše tržište je relevantna izjava da su SVI margarini načinjeni od loših masti – dakle, čak i takozvani sojin maslac, koji je u stvari samo margarin načinjen od sojinog ulja.)

Giganti priznaju grešku
Interesantno je da čak i industrijski gigant Unilever, koji je investirao desetine miliona dolara i više od 20 godina istraživanja u promovisanje margarina kao boljeg od putera, sada priznaje da je napravio ogromnu grešku. Predsednik Unileverovog odeljenja za hranu, Antoan-Bernar de Sent-Afrik obavestio je nedavno investitore da će njegova kompanija promeniti smer i odbaciti proizvod koji se toliko trudila da promoviše. “Poslednjih 20 godina smo bili previše opsednuti činjenicom da je puter lošiji od margarina. Srećan sam što mogu da kažem da je to vreme prošlo i da smo se promenili. I to na veoma značajan način”, izjavio je on, napominjući da je Unilever već počeo da dodaje sve više pravog putera u svoje namaze.
U međuvremenu, sve više zdravstvenih radnika, uključujući i dr Asima Malotru iz engleske Akademije kraljevskih koledža za kontrolu gojaznosti, počinje da podržava zasićene masti (poput putera). Dr Malotra je nedavno izjavio za medije da, nasuprot uvreženom mitu, nije naučno utvrđeno da zasićena mast iz putera izaziva srčana oboljenja, već da je, naprotiv, ona nužan element dobro uravnotežene ishrane.

Izvori
www.marketwatch.com

http://qz.com

www.bloomberg.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 198

Svi članci u rubrici