Voće i povrće mnogo manje hranljivo

povrcenutriVoće i povrće koje se danas prodaje u Kanadi i SAD sadrži mnogo manje nutrijenata nego što ga je sadržalo 1950-tih, utvrdila je analiza koju su sproveli The Globe and Mail i CTV News poređenjem nutritivnih tablica nekadašnje i sadašnje hrane.

Da bi obavili analizu, istraživači su pregledali tabele nutritivnih vrednosti namirnica koje su državne institucije Kanade pripremile 1951, 1972. i 1999. godine i uporedili količinu nutrijenata u 100 grama za datu namirnicu nekad i sad.
Ispostavilo se, na primer, da je krompir je izgubio 100% svog sadržaja vitamina A, 57% vitamina C i gvožđa, i 28% sadržaja kalcijuma. Takođe, izgubio je 50% sadržaja riboflavina i 18% tiamina. Od sedam ključnih nutrijenata koji su poređeni nekad i sad, jedino se sadržaj niacina povećao. Sličan je bio slučaj sa još 25 vrsta voća i povrća koje su analizirane.
Jedan od najvećih gubitnika je bio brokoli, koji se inače naglašava kao obavezna namirnica za zdravu ishranu. Količina svih sedam nutrijenata u brokoliju koji su poređeni se danas smanjila – najviše kalcijum, koji je opao za 63%, i gvožđe, koje je opalo za 34%. Ironično je to što se brokoli često navodi kao izvrstan izvor upravo kalcijuma i gvožđa.
Šta to praktično znači? Na primer, današnji Kanađanin bi trebalo da pojede 8 pomorandži da dobije istu količinu vitamina A, kao što je njegov deda mogao da dobije od samo jedne. Isto tako, trebalo bi da pojede 5 pomorandži da dobije istu količinu gvožđa kao što se ranije dobijalo od samo jedne.
Agronom i profesor na Poljoprivrednom fakultetu Nove Škotske u Kanadi, Fil Vormen, prokomentarisao je da nema sumnje da je nutritivni sadržaj današnjih namirnica drugačiji, zbog insistiranja na tome da se proizvede jeftina hrana.
Dr Vormen kaže da se poljoprivredne kulture gaje tako da donesu više prinosa, da budu otpornije na bolesti i da lepše izgledaju spolja, ali se malo ili nimalo ne vodi računa o tome koliko vitamina ili minerala sadrže. A to je, kako kaže dr Vormen, zabrinjavajuće, jer nije izgled to što voću i povrću daje vrednost, već nutrijenti koje ono sadrži.
Do sličnih rezultata došla je i američka organizacija The Organic Center, koja je ispitala opadanje nutrijenata u hrani u SAD, posebno u voću, povrću i žitaricama. To istraživanje je konstatovalo opadanje nutrijenata poput gvožđa, cinka, kalcijuma, vitamina C i drugih u poljoprivrednim kluturama, do 25% istovremeno sa tim kako su se njihovi prinosi udvostručili, ili čak ustrostručili.
“Taktika koju farmeri koriste da povećaju prinose – uključujući veoma mali razmak između biljaka i široko rasprostranjenu upotrebu veštačkih đubriva, navodnjavanja i pesticida stvara krupne biljke koje brzo rastu, ali ne upijaju odgovarajuću količinu brojnih nutrijenata iz tla”, konstatuje se u tom izveštaju.
Verovatno se pitate, da li je tako i kod nas? Mada nikakvo istraživanje te vrste nije obavljeno, vrlo je verovatno da ovi zaključci važe i za domaće poljoprivredne proizvode, pitanje je samo u kojoj meri.

 

Izvori:
www.theglobeandmail.com
www.organic-center.org
www.naturalnews.com

Srodni članci (po ključnim rečima)

Dobrobiti čia semenki... Čia semenke su veoma hranljiva namirnica koja se koristila u Latinskoj Americi hiljadama godina. Novija istraživanja ukazuju da one mogu doprineti kardiovaskularnom zdravlju, zato što povoljno deluju ...
Šta je bolje - sveže ili konzervisano... Ako hoćete da imate zalihu omiljenog zamrznutog zeleniša, pravo vreme da to učinite je dok ga ima u izobilju. Jer, možda će voće i povrće koje budete u prilici da kupite zimi imate manje hranljivih sa...
Da smirite stomak... Pokvaren stomak i problemi sa varenjem nisu nikad ugodni. Evo nekoliko biljaka koje pomažu da rešimo blaže poremećaje organa za varenje. Žalfija je poznata po svojim antiseptičkim svojstvima. Čak d...
Kako nastaje i nestaje stres... Većini ljudi koji su gledali poznati film Grk Zorba u sećanje se urezala poslednja scena kada glavni junak, nakon što su mu svi brižljivo planirani poslovni poduhvati propali, poletno zaigra sirtaki n...
Zašto je zdrav purpurni kukuruz... Purpurni kukuruz je peruanska superhrana sa više antioksidanasa nego borovnica. Ovaj kukuruz sadrži brojne fitonutrijente uključujući i velike količine polifenola i antocijanina koji štite krvne sudov...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  29 ( +10 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 231

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Dobrobiti čia semenki

Detaljnije »