Za organizam je "brza hrana" kao infekcija

dzank1Ovo suštinski značajno otkriće nemačkih istraživača konačno daje potpuno objašnjenje zašto je tzv. brza ili džank hrana stvarno opasna po zdravlje: na nju organizam reaguje kao na bakterijsku infekciju, s tim što reakcija na hranu traje mnogo duže nego kad su u pitanju bakterije.

Istraživači sa Instituta za urođeni imunitet Univerziteta u Bonu su hranili miševe takozvanom "zapadnom ishranom": sa mnogo masti, mnogo šećera a malo biljnih vlakana. Nakon izvesnog vremena, kod životinja je došlo do jakih upala po čitavom telu, gotovo kao da su se inficirale nekom opasnom bakterijom. Ta nezdrava ishrana dovela je do neočekivanog porasta broja određenih imunih ćelija u krvi miševa, posebno granulocita i monocita, a to je znak da su se aktivirale progenitorske imune ćelije u koštanoj srži, objasnili su istraživači. Dakle, kao reakciju na "brzu hranu" organizam je brzo pokrenuo veliku i moćnu armiju imunih ćelija. Međutim, kada su istraživači vratili miševe njihovoj uobičajenoj ishrani, žitaricama, tokom četiri nedelje, akutna upala je nestala.
Međutim, nije nestalo genetsko reprogramiranje imunih ćelija i njihovih prethodnika: čak i nakon te četiri nedelje zdrave ishrane, mnogi od gena koji su se uključili tokom faze hranjenja brzom hranom ostali su i dalje aktivni.
Tek nedavno je otkriveno da urođeni imunitet ima neku vrstu pamćenja, tako da nakon infekcije odbrana organizma ostaje na određenom nivou uzbune, kako bi brže mogla da reauje na novi napad, objasnio je prof. dr Ajke Lac, direktor Instituta. Stručnjaci to nazivaju "treningom urođenog imuniteta". Kod miševa taj proces nije pokrenula neka bakterija, već nezdrava hrana.
Naučnici su čak identifikovali "senzore za brzu hranu" u imunim ćelijama. Naime, kod nekih jedinki su otkrili tzv. inflamazome, a to su ključni intracelularni sistemi obaveštavanja koji prepoznaju infektivne agense i druge štetne supstance i šalju signale za jaku upalu. U ovom slučaju, ovi inflamazomi su bili obučeni da prepoznaju "zapadnu ishranu".
Ovakve dugotrajne upalne reakcije mogu da dovedu do nastanka dijabetesa tip 2 i oboljenja krvnih sudova. Kod arterioskleroze, na primer, naslage u krvnim sudovima se sastoje uglavnom od masti i imunih ćelija. Inflamatorne reakcije direktno doprinose njihovom rastu, zato što novoformirane imune ćelije migriraju direktno u izmenjene krvne sudove. Kad naslage postanu suviše velike, one mogu da se otkinu formirajući ugrušak koji može da izazive srčani ili moždani udar.
Ovo istraživanje nedvosmisleno potvrđuje da pogrešna ishrana može imati drastične posledice. Tokom prethodnih vekova se očekivani životni vek pojedinaca u zapadnim zemljama stalno produžavao. Danas je taj trend po prvi put prekinut: pojedinci koji su rođeni danas živeće u proseku kraće od njihovih roditelja. Nezdrava ishrana i suviše malo vežbanja igraju u tome ključnu ulogu.
"Naša otkrića imaju važan društveni značaj", prokomentarisao je profesor Lac. "Principi zdrave ishrane treba da postanu mnogo bitniji deo obrazovanja nego što su to danas. Jedino na taj način možemo da učinimo decu od malih nogu imunim na iskušenja industrije hrane. Deca mogu da biraju šta će da jedu svakog dana. Treba da ih osposobimo da donose svesne odluke u pogledu svojih prehrambenih navika."

 

Istraživanje će biti objavljeno u časopisu Cell, a originalni članak možete da pogledate na sledećem linku:
www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(17)31493-9

Srodni članci (po ključnim rečima)

Najjednostavnija dijeta... Od svih programa za mršavljenje koji postoje, malo ih je tako jednostavnih i tako očigledno efikasnih kao što je to ishrana presnom hranom. Ljudi veoma često zaboravljaju koliko se kalorija „ugradi“ u...
Rizična visokoproteinska ishrana... Ishrana bogata proteinima u srednjim godinama dvostruko povećava rizik od ranije smrti, a četvorostruko od smrti od raka, dok je umeren unos proteina nakon 65. godine koristan, utvrdili su istraživači...
Bežite od hidrogenizovanih masti!... Takozvana hidrogenizovana ulja (biljna ili ne, potpuno svejedno) skorašnji su pronalazak – star stotinak godina. Čitav vek su bila hvaljena i reklamirana, da bi se na kraju pokazalo da su veoma štetna...
Nopal reguliše šećer... Bodljikavi smokvasti kaktus, u Meksiku poznat kao nopal, koristi se u ishrani kao delikates. Proučavanja pokazuju da ovaj kaktus izrazito doprinosi sniženju nivoa glukoze u krvi, a ima i druge zdravst...
Kako zaobići gluten... Iako neki smatraju da je priča o štetnosti glutena preterana, postoji nekoliko razloga da budemo oprezni sa njim. Jedan od njih je što je gluten relativno nov u ljudskoj ishrani, a ima potencijal da i...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  27 ( +8 )
 • Slavica M
  Slavica M
  21 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  15 ( +8 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +32 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 328

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Najjednostavnija dijeta

Detaljnije »