Zašto je himalajska so bolja

So je neophodan sastojak ishrane, ali je važno da se koristi umereno. Isto tako, nisu ni sve soli iste. Kuhinjska so koju svakodnevno koristimo sadrži samo natrijum-hlorid i dodati jod. Za razliku od toga, himalajska so sadrži 84 mikroelementa, što je čini mnogo poželjnijom u ishrani.

Himalajska so koja se kopa u rudnicima u Himalajima nastala je taloženjem soli iz probitnog okeana koji je prekrivao Himalaje u davnoj prošlosti. Već po ružičastoj boji se vidi da se ova so razlikuje od obične kuhinske soli. A analizom je utvrđeno da ona sadrži čak 84 različita minerala, što su manje-više i svi minerali koji se nalaza u ljudskom organizmu (većina u veoma malim količinama). Zato je i zdravija, evo kako.
Bolja je za one koji žele da smršaju. Himalajska so pomaže da bolje svarimo hranu, zato što njeni sastojci povećavaju sposobnost gastrointestinalnog trakta da apsorbuje ostale nutrijente. Bolja apsorpcija nutrijenata znači da ćete biti manje gladni, što je dobro za one koji žele da održe poželjnu telesnu težinu.
Pomaže da se bolje spava. Interesantno je da himalajska so podstiče organizam da proizvodi više oksitocina, hormona koji pomaže opuštanje i smirivanje uma i tela. To je dobro i protv stresa i za spavanje.
Zdravija je za srce od obične soli. Evo zašto: dok obična so uopšte ne sadrži kalijum, kalcijum i magnezijum, oko 15% sadržaja himalajske soli su upravo ova tri mikroelementa, koji deluju tako što opuštaju mišiće. Pošto himalajska so sadrži procentualno nešto manje natrijuma od obične soli, manje je i zadržavanje vode, što takođe doprinosi boljem radu bubrega i regulaciji pritiska.
Odličan je elektrolit. Pošto himalajska so sadrži natrijum, kalijum, kalcijum i magnezijum, blag rastvor ove soli u vodi je kompletan elektrolitski napitak, još bolji od kupovnih elektrolitskih napitaka, tako da je himalajska so dobra za sportiste, u slučajevima obilnog znojenja, na velikim vrućinama i slično.  
Još jedna zanimljiva upotreba himalajske soli je za detoksikacione kupke. Kada se rastvori u kadi, himalajska so postaje jonski rastvor koji pomaže da se izvuku toksini iz tela i kože i osveži čitav organizam.

Izvori:
www.natural-salt-lamps.com
www.naturallivingideas.com

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Himalajska so

Ova prirodna so, prijatne roza boje, spada u najzdravije vrste soli koje se mogu naći na našoj planeti. Za razliku od kuhinjske soli, koja sadrži samo 97,5% natrijum-hlorid, a od ostalih minerala sadrži samo jod i hemijske apsorbere vlage, himalajska so sadrži bogatstvo ostalih minerala. Između ostalog, u njen sastav ulaze kalijum, kalcijum i magnezijum, koji podržavaju zdravu ravnotežu tečnosti u telu.
 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 188

Svi članci u rubrici