Zašto jesti više putera

Decenijama su marketinške kampanje demonizovale puter i zasićene masti, a umesto njih forsirale biljna ulja i margarin. Nova naučna saznanja ukazuju da je puter neuporedivo zdraviji od margarina, a znatno zdraviji od mnogih rafinisanih „biljnih“ ulja.

Zahvaljujući naučno neutemeljenim preporukama, ljudi su masovno počeli da izbegavaju puter i da na hleb mažu hemikaliju pod nazivom “margarin”. On se dobija od rafinisane tečne biljne masnoće, dobijene od najjeftinijih i najnekvalitetnijih ulja, koja se procesom hidrogenizacije otvrdnjavaju i čine čvrstim na sobnoj temperaturi. Hidrogenizacija menja položaj vodoničnih atoma i time remeti strukturu biljnog ulja, stvarajući supstancu koja se kao takva ne nalazi u prirodi. Većina ovakvih masti se zatim ugrađuje u ćelijske membrane, gde zbog pogrešnog rasporeda atoma vodonika ne može da ispravno obavlja funkciju koju obavljaju prirodne masti. Pored toga, očvrsnutim biljnim uljima, margarinima (a margarin je margarin, bilo da je dobijen od suncokretovog, bilo od sojinog ulja) dodaju se emulgatori nalik na sapun. Zatim se veštačkim izbeljivačima uklanja prirodna siva boja margarina (kad biste videli namirnicu takve boje, verovatno ne biste poželeli da je stavite u usta) da bi se dobila bela ili svetložuta boja, nalik na puter.

Dobrobiti od prirodnog putera
Za razliku od ovoga, puter je visokovredna namirnica koja zaslužuje da se uvrsti u svakodnevnu ishranu, evo zašto.

Sadrži vitamine rastvorljive u mastima. Tu su vitamini A, D i K, kao i vitamin E, a uz njih su tu i određene supstance koje omogućavaju da se ovi vitamini maksimalno apsorbuju. Vitamini rastvorljivi u mastima su relativno stabilni i mogu da prođu neoštećeni proces pasterizacije. Puter je jedan od najvažnijih izvora ovih dragocenih vitamina.
Sadrži važne mikroelemente. Između ostalog, mangan, hrom, jod i selen.
Sadrži Vulcenov faktor. Naučnica Rozalind Vulcen (Wulzen) je otkrila da ova supstanca, koja se nalazi u sirovim mastima životinjskog porekla, štiti zglobove od kalcifikacije – degenerativnog artritisa. Suprotno predrasudi o "opasnostima" od putera, Vulcenof faktor, koji se nalazi u puteru, štiti i zidove arterija od otvrdnjavanja, oči od katarakte, a šišarkastu žlezdu od kalcifikacije. Pasterizacija uništava ovu materiju, pa su sirovo mleko, pavlaka ili puter njen jedini izvor.
Sadrži aktivator X (vitamin K2). To je moćan katalizator koji pomaže da se apsorbuju i iskoriste minerali iz hrane. Ne uništava se pasterizacijom, tako da ga ima i u kupovnom puteru. Posebno mnogo ga ima u puteru dobijenom od mleka krava koje pasu svežu travu u proleće i jesen.
Sadrži kratkolančane i srednjelančane masne kiseline. Oko 12-15% mase putera sastoji se od kratkolančanih i srednjelančanih masnih kiselina, koje imaju atimikrobna i antitumorska svojstva i doprinose jačanju imuniteta.
Sadrži esencijalne omega 3 i omega 5 masne kiseline. Ima ih u malim količinama, ali uravnotežene, što je dobro, jer previše omega 6 masnih kiselina (kojih ima u biljnim uljima posebno) podstiče inflamatorne procese, koji leže u korenu raznih oboljenja (između ostalih i oboljenja krvnih sudova).
Sadrži holesterol. Holesterola, npr, ima mnogo u majčinom mleku; on je suštinski važan za rast i razvoj. Učestvuje u sintezi raznih steroidnih hormona koji štite od raka, srčanih oboljenja i degenerativnih oboljenja nervnog sistema. (Uzgred, tvrdnja da je holesterol iz hrane opasan po svemu sudeći nema naučnu osnovu. Novija istraživanja ukazuju da ne postoji direktna veza između konzumacije prehrambenog holesterola i rasta nivoa holesterola u krvi.)

Izvori
www.healingthebody.ca
www.westonaprice.org
 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Bez voća i povrća loše... Ishrana zasnovana na belom pirinču, krompirima, šećeru, i belom hlebu gotovo sigurno vodi do tzv. metaboličkog sindroma (grupa poremećaja koji uključuju gojaznost, visok pritisak i povišene nivoe insu...
Musli bar natura... Ukusna prirodna štangla od susama, suvog grožđa, pečenog mlevenog kikirikija, suncokreta, prirodnog vrcanog meda, malteksa i kornfleksa. Potreba za slatkišima je realna i ne treba ih izbegavati po sv...
Sedenje ubija... Verovatno da u trenutku dok ovo čitate, sedite. Verujemo da će vas ova vest inspirisati da ustanete i prošetate. Jer, prema postojećim podacima, na osnovu brojnih studija, vidi se ...
Trendovi u ishrani za 2018. godinu... Prema istraživanju Whole Foods Market, jednog od najvećih američkih lanaca supermarketa zdrave hrane, evo šta će biti moderno 2018. godine u oblasti zdrave ishrane. Cvetni ukusi. Jestivo cve...
Hibiskus protiv prehlade i visokog pritiska... Zbog prisustva velike količine vitamina C i flavonoida, hibiskus ima jako antioksidativno delovanje, pa poboljšava odbrambene snage organizma. Stoga se čaj od ove biljke naročito preporučuje zimi, u v...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  22 ( +12 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +9 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 109

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Bez voća i povrća loše

Detaljnije »