Vi ste ovde: Ishrana Soja - zrno zdravlja Proizvodi od soje

Proizvodi od soje

Kao što možda i znate, sojino zrno, ako je samo kuvano ili pečeno, teško se vari, jer sadrži enzim tripsin inhibitor, koji ometa njeno varenje. Zato se kao mnogo pogodniji način konzumiranja soje preporučuju fermentisane namirnice od soje, Danas ih možete naći u svim prodavnicama zdravije hrane.

 

 

Sojino mleko

Sojino mleko je hranljivo uravnotežen napitak koji sadrži vitamine i minerale, a dobija se od sojinih zrna. Ovo je provklasna namirnica od soje koja koristi sve hranljive sastojke sojinih zrna u lako svarljivom obliku. Ono ima prirodan blag miris i prirodan blago sladak ukus.

Mleko od soje je bolje uravnoteženo u pogledu hranljivih sastojaka nego kravlje mleko. Ima više belančevoina i sadrži 50do 60% više nezasićenih masnih kiselina, deset puta više gvožđa i uopšte nema holesterola (dok kravlje mleko ima 11mg na 100g).

Japanski lekari smatraju sojino mleko efikasnim prirodnim lekom. Preporučuje se da ga redovno upoterbljavaju oni koji pate od srčanih oboljenja, visokog krvnog pritiska i arereioskleroze. Dijabetičari koriste sojino mleko jer sadrži malo skroba.

Tofu

Tofu, ili sir od soje, predstavlja visokokvalitetan izvor belančevina za one koji ne konhzumiraju namirnice životinjskog porekla. Soja u sebi sadrži 40% belančevina koje se lakše apsorbuju i vare nego belančevine životinjskog porekla. Tofu je blago bazna (jang) hrana i izvrstan izvor hranljivih sastojaka.

Tofu se može služiti kuvan, pečen ili pržen, a takođe i u supama sa povrćem. Dobro se slaže sa svim začinima, posebno sa tamarijem. On se može pripremiti na mnogo raznih načina i odličan je za kulinarske eksperimente svih vrsta.Tempeh

Tempeh, ili sojino meso, je fermentisani sojin proizvod koji se dobija kontrolisanom fermentacijom sojinih zrna pomoću gljivice Rhizopus. Fermentacija ovom gljivicom vezuje sojina zrna u kompaktnu strukturu nalik na kolač. Ovo jelo potiče iz Indonezije, ali postaje sve popularnije na Zapadu.
 

Tempeh je posebno interesantan vegetarijancima i veganima zbog bogatog ukusa, koji donekle podseća na pečurke. Obično se isecka na listiće i prži dok ne postane hrskavo braon boje. Može se jesti samostalno, ili dodavati u supe, salate i sendviče.
Tempeh je kompletna proteinska namirnica koja sadrži sve aminokiseline. Fermentacijom tempeha nastaju supstance koje deluju kao prirodni antibiotici, dok izoflavoni i većina saponina, koji su veoma korisni sastojci soje, ostaju potpuno očuvani.
Tempeh spada u delikatesne namirnice od soje.

Miso

Miso je fermentisana pasta od soje, uz dodatak još neke žitarice. Proces fermentacije misoa dovodi do razgraživanja sojinih zrna i date žitarice na sastojke koji se lako i brzo vare. Proteinska struktura soje razlaže se na 18 aminokiseline, među kojima su i one koje se smatraju esencijalnim (ne sintetišu se u organizmu). Miso sadrži bogatstvo enzima, koji pomažu varenju hrane, a bakterija koju sadrži miso, jedan pokretljivi soj koji živi u slanim sredinama, veoma je poželjna da se nađe u želucu, jer pomaže da se eliminišu nepoželjne bakterije. Miso pomaže cirkulaciju krvi u organima za varenje. Tamne je boje, karakterističnog mirisa i bogatog slanog ukusa - izvrstan i zdrav začin.

Tamari i šoju

Tamari i šoju su delikatesni slani začini koji se dobijaju kao nusproizvod fermentacije sojinog zrna prilikom proizvodnje miso paste.

Tamari je prevreli sok od soje i morske soli, proizvod višemesečne fermentacije. Ovo je veoma kvalitetan, aromatičan i ukusan začin koji se koristi umesto soli (sadrži manje soli), bogat je organskim aminokiselinama i odličan izvor belančevina. On sadrži korisne mikroorganizme neophodne za fermentaciju koji pomažu varenju.

Šoju je sličan tamariju, samo što se dobija od sojinih i pšeničnih zrna. Nešto je blažeg ukusa, i dok se tamari uglavnom koristi za kuvanje, šoju se koristi kao začin, dodatak u salate i sl.


e-max.it: your social media marketing partner

 Prethodni članci u rubrici:

Napomena redakcije: Postavljanje novih komentara je privremeno isključeno zbog renoviranja web sajta.