E-SHOP

banner pzh

Šta je to...

Šta je to...

Eritritol

Eritritol je prirodni zaslađivač koji se nalazi npr. u kruškama, lubenicama, grožđu, ali i u soja sosu (tamari i šoju)...

Šta je to...

Asai bobice

Asai bobice spadaju u koštunice (porodicu voća u koju spadaju i trešnje, kajsije, breskve, šljive i masline). To su tamnoljubičaste...

Šta je to...

Mačija kandža

Mačija (ili mačja) kandža je biljka koja se u tradicionalnoj medicini naroda Južne Amerike, uključujući i Inke, vekovima koristila protiv...

Šta je to...

Acerola

Acerola je žbunasta voćka koja potiče iz tropskih oblasti zapadne hemisfere. Iako njeni plodovi prilično liče na trešnju, to nije...

Ishrana i zdravlje

O ishrani i zdravlju

Jednostavna uputstva za klijanje

Klijanje može izgledati komplikovano kada na internetu čitate članke sa različitim instrukcijama. Pokušaću da ovaj proces što više uprostim a...

O ishrani i zdravlju

Koje povrće je zdravije kuvano

Sirovo je zdravije, važi za većinu vrsta voća i povrća, ali ne i za sve. Neke vrste povrća su zdravije...

Biljke kao lek

Karanfilić, prirodni lek

Poznata je činjenica da su većina začina dobri izvori antioksidanasa. Možda niste znali da karanfilić po tome spada u sam...

O ishrani i zdravlju

Kako izbeći nadimanje

Nadimanje u trbuhu ne samo da ne izgleda lepo, već je i fizički neprijatno. Ovde navodimo 10 jednostavnih i lakih...

 

Video recept

Sa našeg YouTube kanala Zdrava hrana za zdrav život

Prevrnuti kolač sa pomorandžom - video recept
Prevrnuti kolač sa pomorandžom - video recept
Prevrnuti kolač sa pomorandžom 50 g belog kukuruznog brašna, 70 g speltinog brašna, 60 g kokosovog šećera, 1 kašičica praška za pecivo, 2 kašike otopljenog kokosovog ulja, 1 jaje, 6 kašika ...

Da li ste znali?

Gde još možete naći naše proizvode

  Između ostalih mesta, organski program (žitarice, mahunarke, semenke), paletu superhrane (trave žitarica, mikroalge, maku, psilium i sl), Neera dijetu, sertifikovane organske proizvode od soje (tofu, tempeh), ukusni pšenični sejtan i zdravije slatkiše i ostale artikle iz prodajnog repertoara preduzeća...

 

Prelistajte naš časopis

banner casopis

Vesti i dogadjaji

10 najinteresantnijih prirodnih tretmana…

Kad se osvrnemo na vesti objavljene u prethodnoj godini, vidimo da je sve više istraživanja koja ukazuju na prirodna sredstva, mehanizme ljudskog organizma i tretmane koji mogu da konkurišu farmaceutskim...

Previše hrane remeti crevnu floru

Ako jedemo redovno više hrane nego što nam treba, bez periodičnog gladovanja (posta), to je dovoljno da dovede do povećanja broja loših bakterija u crevima, što otvara vrata riziku od...

"Hiperukusna hrana" opasna po …

Naučnici sa Univerziteta Kanzas našli su egzaktan način da definišu "hiperukusnu" hranu koja je nezdrava, ali gotovo neodoljiva za korisnika, zbog posebne kombinacije svojih sastojaka.

Plastika od semenki avokada

Nova meksička kompanija našla je način da tone otpada sa farmi avokada pretvori u razgradivu plastiku.

Blagotvorno dejstvo maslinovog ulja

maslineuljeKad razmišljate o tome koje masti da koristite u ishrani, znajte da je maslinovo ulje jedan od najzdravijih izbora. Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masnoće, zdraviju vrstu masnoća koja može da smanji rizik od srčanih oboljenja smanjujući i ukupni holesterol i holesterol male gustine (LDL), ili loši holesterol, u krvi.

Za razliku od ovoga, zasićene masnoće životinjskog porekla, kao što su puter i masti iz mesa, hidrogenizovane masti i tzv. trans-masne kiseline (takođe dobijene hidrogenizacijom), kao i sva rafinisana ulja, bez obzira što su biljna, povećavaju rizik od srčanih oboljenja, zato što doprinose povećanju ukupnog nivoa holesterola.

Maslinovo ulje i srce
Po tvrđenju Američke uprave za hranu i lekove (FDA) konzumacija 2 supene kašike (oko 23 grama) maslinovog ulja svakodnevno može da smanji rizik od srčanih oboljenja. U stvari, najveće dobrobiti maslinovo ulje u ishrani može doneti ako se ono koristi umesto drugih masti (rafinisanog suncokretovog ulja, npr.), nego da se samo doda već uobičajenom repertoaru masnoća koje se koriste u ishrani.

Maslinovo ulje i rak
Španski istraživači ukazuju da uključivanje maslinovog ulja u ishranu takođe može da doprinese prevenciji raka debelog creva. Njihovo proučavanje, koje je poredilo rizik od raka debelog creva kod laboratorijskih životinja koje su hranjene suncokretovim uljem, sa rizikom kod onih koje su hranjene maslinovim uljem, pokazale su da je rizik kod grupe hranjene maslinovim uljem znatno niži.

Ne treba zaboraviti da su veoma opsežna i ozbiljna istraživanja pokazala da su Mediteranci dugovečniji od evropskog proseka, a jedan od značajnih faktora koji tome doprinose nesumnjivo je to što je maslinovo ulje kod njih u svakodnevnoj upotrebi.

 Kako koristiti maslinovo ulje?
Da bi se očuvale najbolje osobine i korisna svojstva maslinovog ulja, najbolje je dodati ga u jelo na samom kraju kuvanja, kako ne bi bilo dugo vremena podvrgnuto visokoj temperaturi, ili njime preliti salatu. Najmanje je korisno ako ga koristite za prženje hrane, pa ipak, čak i u toj varijanti, pokazalo se da se ono najmanje menja na visokim temperaturama u poređenju sa drugim uljima koja se koriste u domaćinstvu (suncokretovo, šafranovo, ulje od uljane repice).

 Nije svejedno....

Nije svejedno koju vrstu maslinovog ulja uzimate, jer:

- Tzv. maslinovo ulje od komine ima u sebi samo 15% posto maslinovog ulja, jer se dobija preradom ljuske i koštice masline. Ovo ulje se dobija tretiranjem komine masline rastvaračima. Iako je jeftinije, daleko je lošije od hladno ceđenog, ekstra devičanskog maslinovog ulja

- Rafinisana maslinova ulja nisu dobra, ona su bez arome, neutralnog mirisa i ukusa, dok nerafinisana, prirodno hladno ceđena maslinova ulja imaju specifična, vrlo prepoznatljiva senzorska svojstva: boju, miris i ukus.

- Sve vrste maslinovog ulja sadrže mononezasićene masti, ali "ekstra devičanska" ili "devičanska" ulja su najmanje prerađeni oblici maslinovog ulja, pa su zato i najzdravija. Ove vrste sadrže najveće količine polifenola, moćnih antioksidanasa koji mogu da pomognu zdravlju srca.

Nedavno objavljeno proučavanje utvrdilo je da je maslinovo ulje, koje se inače ne preporučuje za termičku obradu, ipak bolje za prženje i kuvanje nego ulja od suncokreta i drugih semenki!

Istraživači su svoje zaključke zasnovali na nekoliko faktora, uključujući prehrambene vrednosti ulja i sposobnost ulja da zadrži kvalitet i na visokim temepraturama.

U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Američkog hemijskogg društva, Journal of Agricultural and Food Chemistry, istraživači su zapazili da razna ulja imaju različita fizička, hemijska i nutritivna svojstva koja se pogoršavaju na visokim temperaturama i prilikom ponovljene upotrebe.

Mnoga ulja za prženje i kuvanje se prilikom zagrevanja oštete, tako da zapravo gube svoje hranljive kvalitete, što ih čini nutritivno lošim izborom. Neka ulja, čak, kad se zagreju do određenih temperatura stvaraju nova jedinjenja koja mogu biti potencijalno toksična. Sve je to uzeto u obzir prilikom procene ulja.
Istraživači su pržili komade krompira u dubokom ulju i na tiganju sa četiri različita rafinisana ulja – maslinovim, kukuruznim, sojinim i suncokretovim, i koristili su to ulje ponovo 10 puta. Utvrdili su da je maslinovo ulje najstabilnije za prženje u dubokom ulju na 160oC i 190oC, dok je suncokretovo ulje bivalo upropašćeno na 180 stepeni.

Zaključak istraživanja je da je čak i za prženje maslinovo ulje bolje nego ulja od semenki, uključujući i suncokretovo, koje je kod nas najviše u upotrebi.

Maslinovo ulje je jedan od osnova mediteranske ishrane koja se smatra zdravom. Obiluje antikosidansima, vitaminima i mineralima. Ima antiinflamatorna svojstva. Smatra se da doprinosi kardiovaskularnom zdravlju. Najbolje je ekstra devičansko, hladno ceđeno ulje. Obično se preporučuje da se dodaje u salate, ili na kraju kuvanja, kako se ne bi izgubila njegova dobra svojstva, ali ovo istraživanje pokazuje da je maslinovo ulje superiorno u odnosu na suncokretovo i druga čak i kad se izloži visokim temperaturama!

Kratak podsetnik na dobrobiti od maslinovog ulja:
- Smanjuje upalne procese
- Smanjuje rizik od raka dojke
- Pomaže snižavanju holesterola
- Pomaže snižavanju krvnog pritiska
- Deluje preventivno protiv reumatoidnog artritisa
- Pomaže prevenciji osteoporoze
- Smanjuje faktore rizika od srčanog i moždanog udara

Izvori
www.acs.org
http://pubs.acs.org
www.oliveoiltimes.com

Proizvodi u vezi sa člankom

Organsko maslinovo ulje Princess of Crete

Organsko ekstra devičansko maslinovo ulje je proizvedeno metodom hladnog ceđenja od posebne sorte maslina koroneiki koje se gaje u planinskim predelima južnog Krita.