Čia: za odličan letnji puding

Sećam se da je interesovanje za čia semenke počelo pre nego što su se pojavile u prodavnicama zdrave hrane. Ništa čudno. Danas u eri interneta lako se dolazi do informacija pa su neki tako „otkrili“ i  čia semenke. (piše: Slavica Matić, viši dijetetičar-nutricionista)

Naravno, odmah su otrčali do prve prodavnice zdrave hrane kako bi kupili to „čudotvorno“ seme, ali iz nje su izlazili razočarani. U prodavnicama ne samo da nije bilo čia semena, već prodavci za njega nisu ni čuli.
Izgledalo je to otprilike ovako :
Imate li čia seme?
Kako ste rekli?
Čia seme.
Ćia? Šta je to ? Ne, nemamo.
Moram priznati da sam se na početku i sama pitala o kakvoj li se to novotariji radi. Mogla sam samo da pretpostavim da je u najavi opet neka hit-namirnica.
Pošto ne zaostajemo za svetskim trendovima, ubrzo su se čia semenke pojavile i na rafovima naših prodavnica zdrave hrane. Ali tu se pojavio jedan drugi problem. Semenke su bile skupe kao suvo zlato, pa su za većinu bile nepristupačne. Pre otprilike dve godine, jedna gospođa je na ovom sajtu kao komentar na tekst o omega tri masnim kiselinama postavila pitanje  da li lan može da zameni čia seme. „Da li može neko da mi napravi poređenje lan - čia semenke? Imam utisak da su sličnih svojstava, a razlika u ceni je ogromna.”
Inspirisana ovim pitanjem napisala sam tekst u kome sam upoređivala nutritivne vrednosti ova dva semena. Stavku po stavku. Zaključak je bio da lan ne samo da može da zameni čia seme, već ima i veću količinu omega tri masnih kiselina, ali i nekih drugih nutrijenata. Dakle, odgovor je bio da se omega tri mogu uneti u organizam po znatno pristupačnijoj ceni.
Danas, dve godine kasnije, čia semenke nisu više nedostižna egzotika.  Po ceni su se približile lanu i moglo bi se reći da su svima pristupačne. Ja i dalje prednost dajem starom dobrom lanu, ali i ove sićušne semenke su se kod mene izborile za svoje mesto u kuhinji. Štaviše, mogu reći da su postale moja omiljena namirnica kada je u pitanju tzv. superfood.  Moram priznati da su jednoj stvari mnogo bolje od lana.  Evo o čemu se radi. Oba semena u tečnosti bubre i stvaraju sluz, ali postoji jedna značajna razlika. Sluz čia semena se može pretvoriti u fantastičan dezert, što sa lanenim semenom već nije slučaj.  Sluz lanenog semena u kombinaciji sa suvim šljivama je poznati „dezert“ koji jedu samo oni koji imaju problem sa ostipacijom. Pomoću čia semenki dobija se fina želatinozna masa koja podseća na puding. Kada se tu doda voće, nastaje preukusna i što je najvažnije zdrava poslastica koju rado jedu čak i oni koji se mršte i na sam pomen zdrave hrane.
Čia puding se brzo i jednostavno priprema. Jedina mana je to što se ovim semenčicama mora ostaviti dovoljno vremena kako bi odradile posao, tj. nabubrile. Minimum je 2-3 sata, ali moje iskustvo je da se najbolja gustina postiže kada semenke odstoje preko noći (strpljenje se isplati!). Gustina zavisi i od količine semena koja se stavi. Ja obično stavljam 3-4 kašike na 2-2,5 dl tečnosti (voda, mleko, jogurt).  Na sličan način se pravi  i „džem“, samo što se u ovom slučaju ne dodaje tečnost već se čia seme meša samo sa voćem uz dodatak nekog zdravijeg zaslađivača (ili urmi). Naravno, ovaj džem se ne kuva i ne može da stoji tako dugo kao klasični. Rok mu je negde oko nedelju dana, ali ne sumnjam da će se pojesti i pre isteka roka.
Verujem da znate da se čia semenke koriste i kao zamena za jaja, ali za to vam može poslužiti i lan. Čiu čuvajte za ove finije stvari.
Ovih dana se sladim ukusnim čia pudingom od jagoda. Džem sa čiom još nisam isprobala. Sačekaću maline :)

 

Proizvodi u vezi sa člankom

Chia (čia) seme, organsko

Ove semenke biljke Salvia hispanica bogate su omega 3 i 6 masnim kiselinama, gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, cinkom, fosforom, biljnim proteinima, aminokiselinama i vitaminama C i B grupe. Čest su sastojak raznih dijeta za mršavljenje. Čia seme se mnogo lakše apsorbuje ako je samleveno.
Chia (čia) seme organsko, mleveno

Ove semenke biljke Salvia hispanica bogate su omega 3 i 6 masnim kiselinama, gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, cinkom, fosforom, biljnim proteinima, aminokiselinama i vitaminama C i B grupe. Čest su sastojak raznih dijeta za mršavljenje. Čia seme se mnogo lakše apsorbuje ako je samleveno.

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 104

Svi članci u rubrici