Dinja je zdrava, jer...

... obiluje vitaminima i mineralima, ukusna je, sočna, hladi, a dobra je za vid, smanjuje upale i još štošta, opširnije u nastavku.

Nadoknađuje vodu i elektrolite. Ovo je važno u vrućim letnjim danima, kada nije dovoljno piti samo čistu vodu da bismo bili adekvatno hidrirani. Dinja sadrži elektrolite i šećere, koji u kombinaciji sa velikim procentom vode smanjuju iscrpljenost usled vrućine i smanjuju rizik od toplotnog udara.  
Alkalizuje telo. Dinja je prilično alkalna, pH joj je otprilike 8,5. Zato doprinosi da se alkalizuje telo i uklone kiseli toksini iz organizma.
Dobra za vid. Dinja (uz neko drugo povrće) je posebno dobra za vid, zbog kombinacije vitamina A i C koje sadrži u velikom procentu. Neka istraživanja su pokazala da konzumacija dinja i voća ili povrća sličnog sastava može da smanji rizik od degeneracije žute mrlje za 36% (to je bolest povezana sa starenjem).
Smanjuje upale. Dinja sadrži raznovrsne fitonutrijente koji deluju antiupalno, što smanjuje hronične upale niskog intenziteta u telu. Takođe, ti nutrijenti doprinose boljoj apsorpciji masti i prenosu nervnih impulsa.
Poboljšava metabolizam insulina. Neka istraživanja ukazuju da dinja doprinosi sprečavanju naglih skokova insulina u krvi. Takođe je pokazano da blagotvorno deluje na bubrege.
Deluje antikancerogeno. Dinja je bogata antioksidansima kao beta karotin, lutein, zeaksantin i kriptoksantin. Ti antioksidansi štite posebno osetljive ćelije od oštećenja, pa mogu doprineti prevenciji raka debelog creva, prostate, dojke, pluća, pankreasa i endometrijuma.

 

Izvori:
http://livelovefruit.com
http://greatist.com
www.healthbenefitstimes.com


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 100

Svi članci u rubrici