Jabuka obnavlja crevnu floru

Odavno se zna koliko jabuka ima korisnih svojstava, ali je nedavno dokazano da ona značajno pomaže da se uspostavi ravnoteža crevne flore.

 

Fakultet za ishranu Univerziteta Vašington sproveo je eksperiment na miševima da bi utvrdio koliko jabuke utiču na ravnotežu bakterija u crevima, odnosno na zdravlje crevne flore. Utvrđeno je da je se kod gojaznih miševa koji su hranjeni jabukama uspostavila takva ravnoteža crevne flore kakvu su imali zdraviji miševi normalne telesne težine.
Jabuke sadrže nesvarljive komponente koje prolaze kroz crevni trakt netaknute i telo ih ne metaboliše, ali u crevima one počinju da fermentišu pomažući da se stvore korisne probiotičke bakterije u debelom crevu. Ravnoteža crevne flore veoma je važna za opšte zdravlje, a po svemu sudeći utiče i na gojaznost, odnosno mršavljenje. Ravnoteža crevne flore utiče takođe i na metabolizam šećera (to je utvrđeno drugim istraživanjima), a pomaže i suzbijanju pritajenih sistemskih upala koje su u korenu mnogih autoimunih bolesti.
Dakle, jedite jabuke svakodnevno! Ali… ako možete, nađite organske ili bar neprskane. Nažalost, jabuke spadaju u voće koje se najviše prska. To ne znači da ne bi trebalo da jedete one koje se normalno prodaju u prodavnicama na pijaci, pošto je korist od njih ipak mnogo veća nego potencijalna šteta od pesticida, ali je svakako bolje ako možete da nađete organske ili neprskane jabuke.

 


Izvori:
www.sciencedirect.com
www.ewg.org
www.pccnaturalmarkets.com
www.thehealthyhomeeconomist.com

 


Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +34 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 138

Svi članci u rubrici