Kiseli kupus – zimska superhrana

Kiseli kupus kombinuje zdravstvene dobrobiti koje donose sve krstašice (u tu kategoriju zajedno sa kupusom spadaju i brokoli i prokelj), sa blagotvornim dejstvom probiotika koji se stvaraju procesom fermentacije.

 


Kiseljenje kupusa je jedan od najstarijih procesa konzevacije, star hiljadama godina. Taj proces je pomagao da se kupus očuva za jelo tokom zime. Istorijske činjenice ukazuju da su graditelji Kineskog zida konzumirali kiseli kupus. Rimske trupe su na pohode nosile burad kiselog kupusa, pošto su iz iskustva znali da pomaže da se spreče crevne infekcije. Poznato je i da je kapetan Džejms Kuk zahvaljujući kiselom kupusu oplovio svet a da mu nijedan mornar nije umro od skorbuta – što je bilo uobičajen uzrok smrti na britanskim brodovima tog doba.

Zdrav je i svež kupus...
Svež kupus je sam po sebi već veoma zdrav. Sadrži veliku količinu vitamina A i C. Proučavanja su pokazala da kupus (i ostale krstašice) može da pomogne da se snize nivoi holesterola. Kupus ima i antiimflamatorna svojstva, pa se u tradicionalnoj medicini listovi kupusa stavljaju na upaljena (reumatična) mesta na telu kako bi olakšala simptome. Novija proučavanja pokazala su da supstanca sulforafan, kojom je kupus bogat, ima antikancerogena svojstva. A kada se na prirodan način ukiseli (fermentiše), ova ionako zdrava namirnica postaje prava superhrana.

...a kiseli još zdraviji!
U ljudskim crevima, posebno debelom crevu, postoji mnogo korisnih bakterija koje se hrane otpadnim produktima našeg varenja, stvarajući mlečnu kiselinu. Bez tih korisnih bakterija čovekov sistem organa za varenje brzo će naseliti štetni paraziti i gljivice, često kandida.
Kuseli kupus obezbeđuje širok spektar korisnih živih bakterija koje pomažu procesu varenja. Porcija kiselog kupusa može doneti vašem organizmu isto onoliko dobrobiti koliko i većina skupih probiotičkih napitaka i suplemenata, koji se kupuju u apotekama ili prodavnicama zdrave hrane.
Jedno finsko istraživanje, objavljeno u časopisu The Journal of Agricultural and Food Chemistry in 2002, izvestilo je da izocijanat, supstanca koja nastaje u kiselom kupusu, u laboratorijskim uslovima sprečava razvoj raka. Nakon tog istraživanja, oficijelna medicina je počela da obraća više pažnje na ovu namirnicu.

VAŽNA NAPOMENA:
Većina kiseljenog kupusa pravljenog za prodaju nije tako dobra kao kupus koji bismo sami ukiselili, po tradicionalnim receptima. Kupus pravljen za prodaju se obično pasterizuje, pa sadrži vrlo malo ili uopšte ne sadrži kulture prijateljskih bakterija. Nekim od komercijalno pravljenih “kiselih” kupusa se čak dodaje sirće, kako bi izgledali kiseliji.
Dakle, najbolje je da kupus ukiselite sami! Maltene svi pripadnici starije generacije znaju kako se to radi, pa ako slučajno ne znate kako, pitajte majku ili baku! I, naravno, iako je so neizbežni sastojak u procesu kiseljenja kupusa, sa soljenjem treba biti veoma umeren, kako preslani kiseli kupus ne bi izazvao neke druge probleme i umanjio brojna korisna dejstva koja ova namirnica ima.
I svakako, kupus ne treba prelivati vrelom vodom (neki recepti to zahtevaju) kako se ne bi uništio vitamin C.


Izvori:
http://abcnews.go.com/Health/story?...

http://www.probiotics-lovethatbug.c...

http://www.wildfermentation.com/abo...

http://www.alive.com/297a1a2.php?su...

http://www.thehealthbank.co.uk/nutr...

http://whfoods.org/genpage.php?dbid...

http://www.learningherbs.com/sauerk...
 

 

Srodni članci (po ključnim rečima)

Pet pogrešnih preporuka... Teško je sastaviti neki opšti plan ishrane, zato što preporuke za ishranu zavise od toga koje se teorije pridržava savetnik ili nutricionista kojeg pitate. Dobro je znati da se kroz savremene teorije ...
Napitak za podmlađivanje... Da bi organizam u potpunosti mogao da iskoristi hranljivu vrednost mahunarki i žitarica, potrebno ih je pravilno pripremiti. Potapanje žitarica je način da se one učine hranljivijim, kao i da se napra...
Povrće štiti zglobove... Zeleno lisnato povrće nije samo odličan izvor vitamina, minerala i antioksidanata, već jedna njegova komponenta, poznata kao sulforafan, ima osobinu da inhibira destruktivne enzime koji izazivaju artr...
Lan i parodontoza... Konzumacija omega 3 masnih kiselina može da pomogne u prevenciji i lečenju parodontoze. Ovo je pokazalo istraživanje medicinskog fakulteta Harvard, Harvard škole javnog zdravlje i klinike Beth Izra...
Probiotici smiruju stomak... Poznato je da probiotici, korisni mikroorganizmi koji su slični prijateljskim bakterijama koje žive u ljudskim crevima, blagotvorno deluju na varenje, pa se i u zvaničnoj i u prirodnoj medicini smatra...

Dodaj komentar
Napomena redakcije: komentare uvredljive za bilo koga i po bilo kom osnovu nećemo objavljivati.


Sigurnosni kod
Osveži


banner mpower yoga


 • redakcija
  redakcija
  30 ( +12 )
 • Slavica M
  Slavica M
  23 ( +11 )
 • bojana
  bojana
  19 ( +35 )
 • Slavica M
  Slavica M
  16 ( +10 )
 • alexandra
  alexandra
  13 ( +30 )

Neera dijeta

Probali su je Bjonsi, Anđelina Džoli,
Gvinet Paltrou, Naomi Kempbel, Tom Henks...

neera 3a

WWW.HATHAYOGA.RS

banner hatayoga wide

Posetioci sajta

Broj posetilaca na sajtu: 81

Svi članci u rubrici

Srodni članci (po ključnim rečima)

Pet pogrešnih preporuka

Detaljnije »